Wie doet Van der Poel wat? “Niet bezig met geschiedenis, ik wil gewoon winnen”

Van der Poel.
Photo News Van der Poel.
Als België zondag een gouden plak wil veroveren op de WK-wegrit, moet het hoogstwaarschijnlijk voorbij Mathieu van der Poel. De Nederlandse alleskunner is nog altijd maar 24, maar wel dé topfavoriet. “Ik ben niet bezig met geschiedenis schrijven, ik wil gewoon winnen”, zegt hij bij AD. 

Om er u nog even aan te doen herinneren: Mathieu van der Poel heeft al een fenomenaal 2019 op de weg achter de rug. Dwars door Vlaanderen, de Brabantse Pijl én de Amstel Gold Race na een indrukwekkende laatste kilometer. Het pronkt nu al op z’n palmares. Daarnaast maakte hij ook indruk in de Arctic Race of Norway en in de Tour of Britain, waar hij na drie weergaloze ritzeges eindwinnaar werd. Dat ‘MVDP’ nu de topfavoriet is voor Yorkshire, hoeft niemand dus nog te verbazen. 

De onbetwiste kopman van Oranje ziet heel wat concurrentie. “Alaphilippe, Lutsenko, noem maar op. Er zijn veel renners die dit parcours aankunnen. Maar ik denk niet dat de anderen zomaar met mij naar de meet willen rijden. Al kan ik moeilijk de hele dag niets doen. Er is niet echt een scherprechter, maar na 250 kilometer voelt een bergje al lastig genoeg aan om het verschil te maken.”

BELGA

Wilhelmus 

Bij winst zou het Wilhelmus weerklinken. “Maar ik voel mij niks. Ik heb wat Frans (via zijn moeder Corinne) wat Nederlands (via zijn vader Adrie) en wat Belgisch (Mathieu werd geboren in de Kempen). Ik heb niet zozeer iets met nationaliteiten.” 

Na zijn wereldtitels in het veld zou een zege uniek zijn. Nooit eerder werd een man wereldkampioen in de cross en op de weg. En dan focust Van der Poel zich ook nog op het mountainbike. “In het veldrijden heb ik eigenlijk geen doelen meer. En ik heb ook de kwaliteiten om andere mooie dingen te doen. Daarom zoek ik andere doelen. Het speelt in mijn hoofd om ooit eens in alle drie de disciplines wereldkampioen geweest te zijn. Mooi, maar makkelijk zal het sowieso niet worden. Maar op het WK ben ik niet bezig met het schrijven van geschiedenis, ik wil gewoon winnen.” 

Mathieu van der Poel.
Photo News Mathieu van der Poel.14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ludo Calders

  In de cros Tweemaal geklopt door wout zuiver want ik was daar in Luxemburg zelfde hotel als de Nederlanders zal wk tress hebben vriendelijke kerel maar denkt dat hij alles alleen kan

 • Gino Denil

  VDP wordt WK. Ooit wel eens.

 • Christiaan Mansfeld

  En als de belgen zich nu eens zand in de ogen laten strooien en de taktiek van de nederlanders is gericht op Niki Terpstra. Niemand let op hem, hij kan goed mee, is een Flandrien in slecht weer en opeens is hij gevlogen na 150 km. Wie rijdt er achter hem aan?

 • Peter Neefs

  Eric Maier, hij was er om te trainen .. Geen enkele renner kan wat Hij kan .. Merckx was "Le Canibal" , De Vlaeminck was "Le Gitan" en VDP is "Le Coureur" ...

 • Freddy van Puymbrouck

  Ja dat is niet nieuw, Mathieu wil, overal winnen waar hij start.Een WK winnen is wel wat moeilijker en dat weet hij drommels goed.Hij gaat zeker meedoen om te winnen en hij heeft als grote troef zijn explosiviteit waardoor je hem absoluut moet kwijtspelen.Als hij er op het laatst nog bijzit ben je gezien.Gilbert verwacht ik ook,moge de beste winnen!