Vanmarcke in extremis niet in negenkoppige WK-selectie: "Een heel moeilijke keuze"

photo_news
Wielerbondscoach Kevin De Weert heeft zijn negenkoppige selectie voor het WK in Noorwegen bekendgemaakt. Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert, Oliver Naesen, Jens Keukeleire, Jasper Stuyven en Tiesj benoot waren al zeker van een selectie. Nu komen daar nog eens Julien Vermote, Tim Wellens en Dylan Teuns bij. Sep Vanmarcke viel in laatste instantie nog af.

Als het van Greg Van Avermaet afhangt rijden er straks op het WK wielrennen in het Noorse Bergen zeven renners in functie van de olympisch kampioen en die andere Belgische kopman Philippe Gilbert. "Voor mij is het duidelijk: Phil (Gilbert, red.) en ikzelf zijn de onbetwiste kopmannen, met eventueel Oliver (Naesen, red.) als extra beschermde renner. En als wij goed genoeg zijn, moeten alle anderen in dienst rijden. Er is nog altijd een soort hiërarchie", liet Van Avermaet in onze krant optekenen.

Hij zal alvast niet kunnen rekenen op de diensten van Sep Vanmarcke. De klassieke renner van Cannondale-Drapac hoorde bij de preselectie van de laatste vier renners, maar werd uiteindelijk nog als enige gepasseerd. Julien Vermote, Tim Wellens en de vormzwangere Dylan Teuns kregen in laatste instantie te horen dat ze er wel bij zijn. Zij moeten op 24 september hun kopmannen bijstaan in het Noorse Bergen om België zo een nieuwe wereldkampioen te schenken. Sep Vanmarcke moet dus tevreden zijn met een rol als reserve, net als Jan Bakelants, Thomas De Gendt, Dries Devenyns en Iljo Keisse.


De Weert kon het maximum van negen renners selecteren. Dat privilege is weggelegd voor de top tien van de UCI-landenranking, die aangevoerd wordt door België. Victor Campenaerts, Yves Lampaert en Laurens De Plus vertegenwoordigen België in de tijdrit. Bij de vrouwen werden Jolien D'hoore, Jessy Druyts, Ann-Sophie Duyck, Lotte Kopecky en Kelly Van den Steen geselecteerd.

Met Van Avermaet en Gilbert kan België in Noorwegen rekenen op twee kopmannen die een knap voorjaar realiseerden. "Maar toch zijn we niet de topfavoriet", temperde bondscoach De Weert de verwachtingen. "Ook andere landen zullen op het WK sterk voor de dag komen. Ik denk dan aan Australië dat kan winnen met Michael Matthews (Sunweb), of de Noren Alexander Kristoff (Katusha) en Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) die in hun thuisland ongetwijfeld op goud hopen. En vergeet uiteraard de Slowaakse titelhouder Peter Sagan (BORA-hansgrohe) niet."

De Weert mag dus de favorietendruk bij andere landen leggen, toch droomt de bondscoach stiekem van een Belgische zege. "Het belooft een lastig parcours te worden en het is afwachten wat de weersomstandigheden gaan zijn", verklaarde de oud-wielrenner. "Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we er in Bergen gaan staan. In de koers kan alles en ons team bezit voldoende kwaliteit om iets moois neer te zetten."

Sep Vanmarcke greep naast een WK-selectie en is reserve. "Dat was een heel moeilijke keuze", gaf De Weert toe. "Met Van Avermaet en Gilbert tellen we al twee speerpunten en het is aan mij als bondscoach om knopen door te hakken. Samen met de technische staf ben ik in Noorwegen het parcours gaan verkennen en vervolgens hebben we de renners geselecteerd die daar volgens ons onze beide kopmannen het best kunnen bijstaan. Ik heb hierbij steeds open gecommuniceerd met mijn coureurs, dat vind ik erg belangrijk."

photo_news
TDW
belga10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marie-jose Marie-José Anthonis

  Ik zal je missen daar sep maar mijn steun heb je en van avermaet niet blijven eisen want dat zal je nog duur komen te staan ?????

 • robbe08

  Is zeker een goede renner, maar als je een selectie moet maken van 9 renners hebben we een luxeprobleem. We kunnen een B-ploeg afvaardigen met renners die beter zullen zijn dan renners uit Azië en andere werelddelen die er wel mogen bijzijn. Drakenman, wat is er mis met Tim Wellens?

 • erwien ampe

  van avermaet had beter verleden jaar de spurt aangetrokken voor Boonen, dan had Boonen wschlk gewonnen. Zelf niks voor een ander illen doen maar wel eisen dat iedereen in zijn dienst rijdt?

 • Giovanni Galloo

  Terecht geen selectie voor Vanmarcke. Altijd een excuus waarom het niet lukt om een wedstrijd te winnen.Je kan een slecht jaar hebben maar geen vijf na elkaar.

 • Vincent Salembier

  Van Marcke, wie is dat...?Gazettecoureur eerste klasse!Zou beter bij de elite zonder contract uitkomen...