Van Avermaet eerlijk: "In de spurt niet goed genoeg", Gilbert: "Ik heb nog geprobeerd"

Ontgoocheling bij Gilbert en Van Avermaet
TDW Ontgoocheling bij Gilbert en Van Avermaet
Geen medailles voor onze landgenoten in Noorwegen. Ook de wegrit bij de profs draaide uit op een Belgische ontgoocheling. Van Avermaet, Gilbert, Wellens en Teuns reageren.

Van Avermaet: "Geen superdag"

Greg Van Avermaet eindigde als zesde. "Veel meer zat er niet echt in", zei hij na afloop. "Als ik me op het eind wat beter positioneer in de sprint eindig ik misschien nog derde, maar eigenlijk was het beste er al af. Ik ben ontgoocheld, maar ook niet al te zwaar. Ik had geen super dag."

"Onze tactiek klopte", aldus Van Avermaet. "We hebben geen tactische fouten gemaakt. Kevin had echt goede richtlijnen gegeven, iedereen wist hij moest doen en we hebben de koers in handen gepakt. Je moet dat gewoon durven doen. Als je rijdt om gewoon maar mee te rijden, is dat ook maar dom. We hebben nooit achter de feiten aangereden en dat was de sterkte van deze ploeg. De strategie is uitgevoerd, iedereen van de Belgen heeft zijn opdrachten uitgevoerd en dan was het op de laatste klim gedaan aan mij en Phil om ons ding te doen. Daar konden we Alaphilippe niet volgen, we moeten daar gewoon eerlijk in zijn."

Maar dan was de koers nog niet voorbij. "Alaphilippe was weg, Moscon reed er nog naar toe, maar het viel niet stil. Er was wel samenwerking met de Denen en zo en kwamen we heel snel dichter en hadden we kans op winst. Phil heeft het nog eens geprobeerd met nog twee km te gaan, maar hij raakte niet weg. Gaviria heeft nog aangevallen, net als Dumoulin. Het was echt 'vollen bak' koers. En op 1 km werd Alaphilippe dan ingelopen en werd het een sprint. Dan is het zaak om je te positioneren. Ik heb me een beetje laten doen in die laatste twee bochten. Bij de eerste bocht draaide ik nog redelijk, maar dan bij tweede moest ik even inhouden omdat ze bijna vielen en dan verlies ik twee à drie plaatsen en verlies ik een podiumplek, een derde stek. Als je ziet hoe Kristoff en Sagan sprinten zat er niet meer in dan die derde plek. Spijtig, want je wil toch iets teruggeven aan de jongens die zo voor je gewerkt hebben."

"Peter reed een defensieve koers", vervolgde Van Avermaet. "Ik heb hem de hele koers niet gezien. Pas in de laatste vier km is hij mij voor de eerste keer gepasseerd. Hij was misschien ook niet heel goed op de klim, maar hij maakt het wel af en dus rijdt hij de perfecte koers. Hij heeft verdiend gewonnen."

photo_news

"Ik had zelf geen super dag", eindigde Van Avermaet. Een gewone dag, maar toch nog beter dan enkele anderen als je ziet dat ik in vijfde of zesde positie over de top van Salmon Hill rijd. Alaphilippe kon ik niet volgen, maar dat kon niemand. Echt ontgoocheld ben ik niet, want ik had niet de superbenen en in de sprint tegen zo'n mannen weet je dat het moeilijk is. Het was ook geen sprint bergop. Veel meer zat er niet in. Dat het parcours niet zwaar genoeg was? Dat zou ik niet zeggen, want als dat zo is, dan moet je mee met Alaphilippe en dat lukte me niet. Kijk, stel dat ik wel mee kan rijden met hem en je wordt dan in de laatste kilometer ingelopen, dan was de ontgoocheling groter geweest. Ik was niet de 'uitblinker' vandaag, dat was Alaphilippe, maar hij wint ook niet."

De kans dat we Van Avermaet nog veel zien koersen dit jaar is wellicht niet zo groot. "Ik moet er nog eens over nadenken, maar normaal rijd ik niets meer. Ook geen Parijs-Tours of de Ronde van Lombardije? Normaal niet", was het antwoord. Al kunnen de orders van de ploeg misschien nog veranderen.

TDW

Gilbert: "Heb het nog geprobeerd"

Philippe Gilbert eindigde op een 17de plek. Hij ging nog in de aanval in de slotfase - waarvan geen beelden te zien zijn - maar die aanval loonde niet. "We hebben geen fouten gemaakt met de ploeg", zei hij na afloop. "Alles is perfect uitgevoerd, maar we winnen niet. Dat is ook koers", vond Gilbert. "We hebben de koers gecontroleerd tot op vijf ronden van het eind en daarna zaten we in een zetel met Wellens vooraan."

In de slotronde versnelde Alaphilippe op Salmon Hill. "Ik wist dat Julian iets ging proberen. Ik zat achter hem, maar hij ging echt snel en ik moest even passen. Ik dacht dat hij veel te snel ging, te veel krachten verspeelde, alsof de finish op de top lag. Ik wachtte een beetje, omdat het nog ver was naar de finish en omdat zag ook dat Greg achter mij was met nog vijf, zes andere renners. Moscon en Terpstra gingen me voorbij. Uiteindelijk in de afdaling komt nog een grote groep terug op ons. De Denen reden snel voor Magnus Cort Nielsen en zo volgde een hergroepering."

Fenomeen Sagan
"Ik heb nog geprobeerd op 2,5 km van de aankomst", vervolgde Gilbert. "Maar Gaviria zat direct op mijn wiel, met achter hem Sagan. Even heb ik nog aangedrongen, maar alles kwam terug en dan volgde een sprint en was het gedaan voor mij." Of het parcours niet lastig genoeg was? "Dat is ook de schoonheid van dit WK, het gaf kansen aan punchers en sprinters. Dat geeft motivatie tot het eind. De koers werd geopend op 80 km van de meet. Dat was lastig, maar iedereen kon volgen. Het was niet simpel om echt een verschil te maken."

Sagan pakt zijn derde regenboogtrui op rij. "We hebben hem gans de koers niet gezien. Ik zag hem bij de start en de tweede keer pas in de laatste vier of vijf km. En dan wint hij, en dat nadat hij ziek was (lacht). Hoedje af, hij is echt een fenomeen."

photo_news

Wellens toont zich: "Had goeie benen"

Tim Wellens toonde zich in de finale in een vlucht met onder meer ook Lars Boom, Marco Haller en Alessandro De Marchi. Na zo'n 45 km werden ze weer bijgebeend door het peloton en zat zijn wedstrijd er op. "Ik had goeie benen", liet hij na afloop optekenen. "Mijn taak was om van ver te gaan en dat heb ik ook gedaan. Voor mij was het parcours zeker lastig genoeg om iets te proberen." Uiteindelijk werd hij 110de. "Mijn taak was om vroeg te gaan en ik geloofde er wel in dat het voor onze kopmannen mogelijk zou zijn om op Salmon Hill weg te rijden en voorop te blijven. Maar blijkbaar zat dat er niet in. Zelfs niet voor Alaphilippe en Moscon, want die worden uiteindelijk gegrepen en dan wordt het toch een sprint. Ik hoef geen spijt te hebben dat ik vroeg in de aanval ging. Ten eerste was dat mijn taak en ten tweede blijven de vluchters toch niet voorop. Ik onthoud dat ik goede benen had en dat we als ploeg goed gereden hebben. Misschien had er iemand moeten mee zijn met Alaphilippe en Moscon, maar dat is koers."

"Het is toch redelijk indrukwekkend wat Sagan doet", eindigde Wellens. "Tja, hij heeft de hele dag achterin gereden, maar dat doet er niet toe, want uiteindelijk is het het belangrijkste dat je als eerste over de finish komt."

belga

Teuns blikt tevreden terug op zijn eerste WK bij de profs

Dylan Teuns eindigde als 73ste, op 2:32 van winnaar Peter Sagan. "Ik blik zelf wel tevreden terug op mijn prestatie", sprak de Limburger na afloop. "Alleen is het jammer dat we geen topresultaat rijden." "Ik heb mijn werk gedaan voor de ploeg", aldus Dylan Teuns na afloop. "Ik moest de koers onder druk zetten door een heel hard tempo op te leggen op vijf ronden van het eind. Dat heb ik zo goed mogelijk proberen doen. Het peloton brak inderdaad in stukken, maar uiteindelijk was er niet zoveel schade. Daarna was het plan dat Tim, Tiesj en ik ook, zodra ik gerecupereerd was, in de aanval zouden gaan. Tim vervulde die opdracht en wij zaten daarna in een zetel."

Teuns had een rondje nodig om te bekomen. "Vervolgens heb ik Greg naar voren gebracht en hem nog zo veel mogelijk uit de wind proberen houden. Op twee ronden van het eind was het beste er af bij mij."

Niemand blijft voorop op het eind, het wordt een sprint. "Tja, dan zie je toch nog eens dat op het WK gewoon de beste renners van de wereld fietsen. Het is gewoon heel moeilijk, ook in die lastige wedstrijden zoals hier ook op het WK, om van een Matthews en Sagan af te geraken. Je raakt die niet zomaar kwijt. Drie keer wereldkampioen. Dat is wereldklasse. Toen ik me op twee ronden van het eind liet uitzakken naar 60ste of 70ste positie, reed hij gewoon in mijn buurt. Als je superbenen hebt, dan kan je je dat permitteren. Het is nog maar eens bewezen dat hij de klus op zichzelf kan klaren. Of er nu bij mij ontgoocheling overheerst? Ik weet niet hoe het zit bij de kopmannen, maar ik had ze liever zien winnen natuurlijk. Maar het is wat het is en dat kan je niet veranderen."

Zelf blikt hij tevreden terug op zijn WK. "Ik heb gedaan wat van mij gevraagd werd. Ik hield Greg ook in het begin van de koers uit de wind en bracht hem terug na plaspauzes. Meer kon ik niet doen."

Van Avermaet aan de zijde van Tiesj Benoot.
belga Van Avermaet aan de zijde van Tiesj Benoot.
belga
belga
TDW3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • edmond de wacker

    Jan Van Rompaey wie bedoel je met "hij" ?

  • Henri Dockx

    Ken niets van koers maar toch wel raar dat er geen enkel land een poging doet om gezamelijk in de aanval te gaan. Zo vond ik er niets aan te zien alleen de laatste ronde is spannend.

  • Jan Van Rompaey

    Hij heeft dit jaar nog niet veel bijeengeraapt.