Sagan zorgt voor unieke prestatie op WK: derde wereldtitel op rij

epa
Peter Sagan heeft voor unieke prestatie gezorgd. De Slovaak kroonde zich voor de derde keer op rij tot wereldkampioen na een prangende spurt met thuisrijder Alexander Kristoff. Michael Matthews moest vrede nemen met het brons, Greg Van Avermaet werd zesde. Sagan droeg na afloop zijn zege op aan wijlen Michele Scarponi, die morgen 38 zou geworden zijn.
epa

Meteen na het startsein kozen tien renners voor het ruime sop. Daarbij geen landgenoten, wel deze namen: Dunne, McKenna, Magnusson, Manninen, Zhupa, Asadov, Mraouni, Smit, Vermeulen en Amador. De koplopers reden in geen tijd een voorgift van negen minuten bij elkaar, waardoor Julien Vermote al snel aan de bak moest. De West-Vlaming kende een begenadigde dag en reed uiteindelijk net geen 200 kilometer op kop van het peloton. Onder zijn commando werden de vluchters dan ook op meer dan 80 kilometer van de streep opgepeuzeld.

Vervolgens was het de beurt aan Tim Wellens. De Lotto-Soudal-renner glipte mee met een interessante kopgroep van acht renners. Wellens werd vergezeld door De Marchi, Boom, Eiking, Haller, Haig, Pantano en De La Cruz. De samenwerking verliep echter stroef, waardoor Wellens en co in de voorlaatste ronde ingerekend werden.

Ten slotte was het uitkijken naar de laatste passage van Salmon Hill. Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert mengden zich in de strijd, maar moesten bergop hun meerdere erkennen in Julian Alaphilippe en Gianni Moscon. Het duo snelde richting aankomst, maar ook zij konden hun inspanning niet doortrekken. Een uitgedund peloton dook de slotkilometer in, en uiteindelijk toonde Peter Sagan zich nipt sneller dan Alexander Kristoff. Michael Matthews moest vrede nemen met het brons. Greg Van Avermaet finishte als zesde. (lees hieronder verder)

belga

Peter Sagan was andermaal zijn vrolijke zelf op de persconferentie. "Alexander, je moet niet triest zijn", grapte hij tegen Alexander Kristoff. "Nu kan jij die Europese trui volgend jaar tonen in het peloton." Want vorig seizoen won Sagan die eerste Europese titel, maar zag je die trui nooit op de weg omdat Sagan voor de tweede keer de wereldtitel pakte in Qatar. Dit jaar was het de beurt aan Kristoff om te juichen op het EK, en werd hij tweede op dit WK, voor eigen volk. Hij kan dus die trui showen volgend seizoen, al had hij liever de regenboogtrui gepakt. "Ik zal dit altijd als een gemiste kans zien", was Kristoff teleurgesteld. "Ik had de benen om te winnen, maar Peter Sagan was helaas nog net iets sneller. Het is gewoon moeilijk om hem te verslaan. Hij is een fenomeen en ik was wellicht de beste van de rest, maar daar koop je weinig mee. Dit had de grootste overwinning in mijn carrière kunnen zijn, voor eigen volk. Dus ik ben wel ontgoocheld. Zilver is niet slecht, maar de roem is voor de winnaar."

Scarponi
Sagan zelf toonde zich na afloop al grootmoedig door de zege op te dragen aan Michele Scarponi en zijn familie. Op de persconferentie gaf hij daarover nog wat meer toelichting. "Ik kende Michele goed. Hij was meer dan gewoon een collega-wielrenner. Hij was iemand die positief in het leven stond, altijd tijd had voor een grapje en goedgezind was. Het zou morgen ook zijn verjaardag geweest zijn en ik moest aan hem denken. We hebben altijd goed samen gehad als ik hem ontmoette op trainingskamp of in de koers."

Geen strategie
Over zijn koerstactiek had hij niet veel te zeggen. "Ik had geen strategie", klonk het kort. "In de koers gaat het zo snel, er is niet altijd heel veel tijd om na te denken. Ja, op het eind dacht ik dat we voor de derde of vierde plaats reden. Alaphilippe en Moscon gingen echt snel en we pakten hen pas heel laat terug. Dan werd het een sprint. Koers is gewoon een loterij, je moet wat geluk hebben."

"Uiteraard ben ik heel blij met deze titel", ging hij verder. "Het is fijn voor mij, maar de wereld gaat er morgen niet plots anders uit zien. Of dit mijn revanche is voor mijn uitsluiting in de Tour de France? Pff daar ben ik niet mee bezig", repliceerde hij. "De Tour was snel voorbij, maar zo kon ik wat meer tijd met familie spenderen. Misschien stond ik daardoor hier ook iets frisser aan de start. Kijk, ik ga er gewoon van uit dat als er je iets slecht overkomt, er daarna iets goed voor in de plaats komt. Dat is het leven. En nu ben ik wereldkampioen."

belga

Over het WK volgend jaar wilde hij nog niet te veel kwijt. "Dat is volgend jaar pas. Ik wist tot vanmorgen niet eens hoe het parcours van dit jaar eruit zag. Dat het te lastig is in Innsbruck? Ja? Dat is goed voor mij, dan kan ik wat langer vakantie en rust nemen."

"Dit is mijn derde titel. Dat is speciaal, maar elk van hen was speciaal. De eerste had ik niet verwacht, de tweede ook niet en nu had iedereen deze titel wel verwacht. Het was niet gemakkelijk om de topfavoriet te zijn, deze regenboogtrui was moeilijker te grijpen, ook omdat de koers zo onvoorspelbaar was."

Sagan houdt er na dit WK mee op voor dit seizoen. Zijn vrouw verwacht een kindje begin oktober en dus wil hij liever in de buurt zijn dan in koers.

photo_news
belga
belga
belga