Remco Evenepoel, gedoodverfd titelfavoriet op WK tijdrijden voor junioren, houdt beide voeten op de grond: "Tuurlijk kan ik verliezen"

Photo News
Kent u het verhaal van het vel en de beer? Remco Evenepoel, ‘rising star’ van het Belgische wielrennen, wil eerst schieten en pas dan verkopen. Maar hey, zonder tegenslag wordt híj dinsdag toch wel de nieuwe juniorenwereldkampioen tijdrijden, zeker?

Wat een ‘cool’. Geen seconde liet de zoon van ex-prof Patrick zich op de pre-WK-persconferentie in Wirtshaus Sattlerwirt, uitvalsbasis van de Belgen in Ebbs-in-Tirol, verleiden tot straffe uitspraken. Met de kracht van orkaan Florence raasde hij door het aflopende seizoen.Tijdrijden kan hij als de beste. In de drie nationale testtijdritten (Chimay, Gingelom-Montenaken en Waregem) klokte hij zelfs scherpere chrono’s dan de U23. En toch… Twee keer beet hij op Nations Cup-niveau (het WorldTourniveau voor junioren) in het zand: tegen de Noor Waerenskjold in de Trophée Centre Morbihan en onlangs nog, in de Ronde van Lunigiana, tegen de Tsjech Vacek. Nuance: mini-tijdritjes, waren dat. Telkens verloren met een paar honderdsten van een seconde.

Speciale gast

"Dit is een WK, hé. Iedereen heeft zich hier supergoed op voorbereid. Iedereen wil top zijn. Mijn voornaamste tegenstander, buiten pech en mezelf? (lacht) Elke renner die deelneemt. Ach, ik ben eigenlijk niet echt bezig met de concurrentie. Ik ga uit van mijn eigen kracht en capaciteiten. Maar feit is dat ik landen als Australië en de Verenigde Staten dit seizoen nog niet te vaak heb geconfronteerd. Misschien schuilt daar ook wel ‘een speciale gast’ bij. Eén die alles kapot rijdt, mij incluis. Mocht dat zo zijn, zal ik me daar moeten bij neerleggen." 

"Ik heb hier keihard voor gewerkt. Daar zal het zeker niet aan leggen. Ik kan nu alleen maar zo hard mogelijk fietsen. Zodat ik mezelf niets kan verwijten. We zien dan wel wat het oplevert. Ja, ik heb het volste vertrouwen in mezelf. Maar je zal me niet van de daken horen schreeuwen dat ik zeker wereldkampioen word."

Photo News

Gouden tips

Bondscoach Carlo Bomans ging daar keurig in mee. "Hoe mooi de resultaten van Remco dit seizoen ook mogen zijn, een garantie op de wereldtitel zijn ze niet. Kijk naar Mathieu van der Poel: vorig seizoen de allerbeste in het veld, maar uitgerekend op het WK liep het fout. Om maar te zeggen… Het zou voor Remco de kers op een grote taart zijn. Maar ’t is niet dat hij zijn seizoen hier moet goedmaken." 

Het parcours moet Evenepoel alvast liggen. "Minder lastig dan op het EK in Brno", leerde de verkenning. "Maar de laatste vijftien kilometer glooien wel constant. Waarbij de hellende passages redelijk pittig zijn en decisief worden voor het eindresultaat. Daar kan ik mijn kracht op kwijt." Of hij gouden tips kreeg van zijn toekomstige Quick.Step Floors-ploegmaats? "Jawel. Van ‘Lampie’ (Yves Lampaert, red.) uiteraard. Philippe Gilbert ook, met wie ik vaak contact heb. En ‘Pluske’ (Laurens De Plus, red.) is een goeie vriend. Welke tips? (geheimzinnig) Sorry, die houd ik mooi voor mezelf."

Van Wilder.
Photo News Van Wilder.

Uitzonderlijke lichting

Met Ilan Van Wilder en Branko Huys komen naast Evenepoel dinsdag nog twee Belgen in actie op het junioren-WK tijdrijden. Ook zij zijn exponenten van wat Bomans een uitzonderlijke lichting noemt. "Zelfs zonder Remco zou het dat zijn. Beetje jammer voor de andere jongens dat ze met een supertalent als Evenepoel worden geconfronteerd. Vraag de generatiegenoten van Eddy Merckx maar wat dat betekent. Daarom ook mogen ze nooit ontgoocheld zijn als ze tweede worden na hem." 

Van Wilder gaat voor een medaille in de tijdrit. "Top vijf zou al mooi zijn, het podium fantastisch." Voor eerstejaars Huys wordt het in de eerste plaats een leerschool. "Ik ben mee als ‘derde man’, met héél veel geluk. Mijn tijdrit afwerken zoals ik ze in gedachten heb en geen fouten maken: dat is het doel. Een positie kan en wil ik er niet opkleven."

BELGA5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eric maier

  Te veel dromen Bernd. De slaagkans dat hij een van die doelen haalt is amper 10% van waar hij nu staat met zijn enorm talent. Dit is de ex renner die spreekt en weet wat allemaal de voornemens kan dwarsbomen. dan heb ik het alleen al over tegenslag mbt valpartijen die gevolgen hebben. We spreken nog niet van contractproblemen, teammanagers die je proberen af te zetten enz..

 • eric maier

  een nieuwe Merckx zal nooit komen. Ze moeten de renners maar eens noemen zoals ze noemen. We hebben al zeker 30 nieuwe Merckx'en gehad na Merckx. Afgezaagd.

 • Dirk Van Den Bossche

  Niet te vroeg victorie kraaien Bernd , zijn carriere moet nog beginnen en zal nog veel boterhammekes moeten eten.

 • jos dedecker

  Jammer dat deze man voor Quick Step gaat rijden, het team met de meest bedenkelijke reputatie van de Protour

 • Bernd Vaes

  Wat een goed gevoel, weer een soort nieuwe Eddy Merckx in ons land te hebben, die eindelijk weer eens een Belgische gele trui, roze trui en rode trui kan betekenen, een super-ronderenner die ook in de klassiekers zal uitblinken, maar ... hij is nog zo jong, zoveel kan daardoor mislopen. Hopelijk heeft hij de juiste encourage en blijft hij van alles af, wat zijn carrière kan breken.