Quick.Step kroont zich voor vierde (en laatste) keer tot wereldkampioen in de ploegentijdrit

Photo News
Quick.Step is in Oostenrijk wereldkampioen in de ploegentijdrit geworden. De ploeg van manager Patrick Lefevere haalde het voor Team Sunweb en BMC. Voor Quick.Step is het de vierde wereldtitel in zeven jaar tijd.

De hardste discipline in het wielrennen voor sommigen. De saaiste voor anderen. De ploegentijdrit voor merkenteams op het WK in Innsbruck was hoe dan ook de laatste - de huidige formule wordt volgend jaar herzien. De voorbije seizoenen werd de buit verdeeld door Quick.Step, BMC en Sunweb. Niet toevallig de favorieten voor eindwinst vandaag.

Starten werd gedaan door onbekendere Oostenrijkse teams. In totaal waren 'maar' 12 WorldTour-teams op post. Het was dan ook wachten op een eerste richttijd. Die kwam uiteindelijk op naam van Mitchelton-Scott. De Australiërs zetten een sterke chrono neer aan het eerste tussenpunt. Geen enkele ploeg deed beter. Ook drievoudig wereldkampioen Quick.Step niet. 

REUTERS

Op het 62 kilometer lange parcours kon gelukkig nog veel gebeuren. Een vier kilometer lange klim zou het breekpunt in de wedstrijd worden en dat bleek ook. Lampaert, Terpstra, De Plus, Asgreen, Jungels en Schachmann legden er hun troefkaarten op tafel. Een achterstand van 13 seconden op Mitchelton-Scott werd plots een voorgift van een halve minuut. 

Sunweb en BMC gaven zich daarbij wel nog niet gewonnen. Greg Van Avermaet en de zijnen gaven twee seconden toe. Titelverdediger Sunweb deed zowaar enkele honderdsten beter. Een spannende driestrijd wenkte, maar dat was andermaal buiten Quick.Step gerekend. Lampaert en co hadden de wedstrijd duidelijk het best ingedeeld. Waar Sunweb en BMC in elkaars buurt bleven, liep Quick.Step stelselmatig uit. 

De onzekere blikken aan de aankomst werden al snel ingeruild voor tranen van vreugde. Sunweb strandde op 18 tellen, BMC op 19. Voor de ploeg van Patrick Lefevere is het na 2012, 2013 en 2016 een nieuwe wereldtitel. Bovendien komt recordzege 71 nu wel héél dichtbij. Momenteel zit de 'Wolfpack', dat eerder op zondag ook Philippe Gilbert zag winnen in Isbergues, aan 69 stuks.

BELGA

Lampaert: "Een klein feestje? Het zal een grote zijn vanavond!"

Belgisch kampioen op de weg Yves Lampaert was één van de grote motoren bij de kersverse wereldkampioenen. De West-Vlaming wist net als de rest bij Quick.Step geen blijf met zijn vreugde. "We zijn zo blij, dit is een ongelooflijk gevoel. We waren niet dé topfavoriet omdat we veel jonge renners in de ploeg hadden. Maar het zijn allemaal gasten met talent, het vertrouwen was groot."

Van een achterstand aan het eerste tussenpunt ging het tot een spannende ontknoping na het tweede tussenpunt. "We kregen de tijden door en na de eerste keer dacht ik 'wow, we rijden nu al zo snel en we zijn nog 15 seconden trager.' Binnen de ploeg zijn we wel gelukkig wel rustig gebleven. We wisten dat de klim er nog kwam. Daar zijn we versneld en dan gingen we in de afdaling vol gas tot aan de meet. Ik denk dat we daar het verschil hebben gemaakt. Dit is heel speciaal. Of er nu een klein feestje volgt? Het zal eerder een grote zijn!"

Photo News

Terpstra: "De afdaling was eng, het was 'speed on wheels'"

Ook Niki Terpstra wist waar Quick.Step het verschil had gemaakt. "Je kan geen ploegentijdrit perfect doen, maar dit kwam toch in de buurt. We wisten dat het na de klim nog een flink eind was. We hadden dat stuk heel goed verkend. Gisteren bekeek ik de video met alle bochten zeker honderd keer . Ik wou elke bocht kennen. De afdaling was een beetje eng. Het was écht 'speed on wheels'."

Voor Terpstra was het overigens één van zijn laatste wedstrijden voor Quick.Step. De Nederlander was een constante factor in alle wereldtitels tegen de klok. "Na 8 jaar is dit de mooiste manier om afscheid te nemen van deze ploeg. Een mooier cadeau kan ik niet geven of krijgen." 

De Plus: "Buffer tussen Jungels en Terpstra"

Laurens De Plus heeft bij zijn eerste deelname aan het WK ploegentijdrit meteen het goud vast. "Dit is echt een gedroomd afscheid, een orgelpunt van mijn carrière bij Quick-Step Floors", sprak hij  na afloop, "dit doet me veel deugd". De Plus moest afhaken net voor de gevreesde klim. "Dat was niet afgesproken", vertelde hij. "Maar ik wist vooraf dat ik het heel moeilijk zou hebben in die eerste vlakke 40 kilometer. Ik was de buffer tussen Bob Jungels en Niki Terpstra, twee grote motoren en ik weeg slechts 67 kilo, dan weet je dat je het zwaar zal krijgen. Ik wist dat ik zou afzien en wilde tot die klim er zeker bijblijven. Net voor de klim heb ik dan nog een lange beurt gedaan zodat de anderen wat langer konden recupereren en dan was het aan hen om die klim te doen. Het is geen schande dat ik moest afhaken: ik heb mijn werk gedaan, tussen die twee grote jongens."

REUTERS

"Wereldkampioen voor het leven"

De Plus rijdt volgend seizoen voor LottoNL-Jumbo. "Dit is een gedroomd afscheid, een orgelpunt na drie mooie jaren. Dit is mijn eerste zege en ik word meteen wereldkampioen. Ik heb een medaille, ongelooflijk. Dit is het resultaat van teamwerk, niet van drie à vier dagen, maar van maanden voorbereiding. Al tijdens de winterstage werkten we op deze discipline, het programma van renners wordt een beetje op elkaar afgesteld om ons voor te bereiden, het hotel wordt maandenlang vooraf geboekt. Alles is tot in de puntjes geregeld en het was alleen nog aan ons om de voorbije dagen goed te verkennen. We kenden alle technische stukken uit het hoofd, het draaide perfect. Ja, even schrokken we nog van de kanontijd van Mitchelton-Scott bij het eerste tussenpunt, maar we voelden dat we zelf ook perfect ronddraaiden, dat de wereldtitel er in zat en iedereen had een superdag. Dat blijkt ook op het eind, we winnen toch met een groot verschil."

De Plus reist maandag door naar het teamhotel van de Belgen. Woensdag rijdt hij de individuele tijdrit. "Dit goud zal een boost geven", eindigt hij. "Ik zit in de flow, dat zal me hopelijk ook in staat stellen om sneller te recupereren. Maar eerst gaan we dit dik vieren. Neen, geen klein feestje, wereldkampioen ben je voor het leven, daar moet je van genieten."

Laurens De Plus.
Photo News Laurens De Plus.

Van Avermaet: "Op onze waarde geklopt"

Greg Van Avermaet startte met BMC als een van de favorieten. Het werd uiteindelijk een bronzen medaille, zijn eerste medaille op een WK. "Je moet eerlijk zijn, we zijn op onze waarde geklopt", gaf hij toe. "Als je met slechts een paar seconden de wereldtitel verliest, dan kan je balen", zei hij na afloop. "Zoals het verschil van één seconde met Sunweb voor zilver, maar nu eindigen we op twintig seconden van Quick-Step en de wereldtitel. Dat is een groot verschil, dan heeft de beste ploeg gewonnen en dat moet je je daar jammer genoeg bij neerleggen."

"We hadden een redelijk goede tred, zelfs iets sneller dan Quick-Step in het eerste deel en dan op de klim ging het ook nog heel goed en lag het dicht bij elkaar (BMC was slechts drie seconden trager dan Quick-Step, red), maar in het laatste deel maken zij dan het verschil, zij hebben misschien iets beter ingedeeld en wij zijn misschien iets te vlug gestart. Zij namen tijd terug, wij verloren tijd, maar goed, dat is koers. Als je wint gaat alles perfect, als je verliest, begin je te kijken naar de details en het verschil."

Photo News

Van Avermaet zat gepositioneerd tussen Rohan Dennis en Stefan Küng, geen dankbare positie, al moest de Zwitser wel vroeg lossen. "Ja, maar dat was zo afgesproken", verduidelijkte de olympische kampioen. "Hij zou met zijn gewicht de klim niet overleven en heeft zich volledig opgeofferd in dat vlakke deel. Ik ben zelf niet echt zo tevreden over mijn laatste stuk van de tijdrit en had graag iets meer willen betekenen voor de ploeg, maar dat was een beetje het gevolg van mijn positie wellicht. Het was ondankbaar om een tijdrit tussen die twee jongens te rijden, maar dat hoort er ook bij, iemand moest daar post vatten en je ziet ook af tussen die twee renners. Ik heb mijn taak proberen te doen, maar het is na een WK altijd een beetje zuur om te verliezen."

Photo News

Al is het wel zijn eerste WK-medaille in zijn carrière. "Ja, eindelijk op het podium", lachte hij. "Het is wel eens leuk om een medaille te winnen en de kans dat het volgende week zondag gebeurt, is iets kleiner dan vandaag, zelfs veel kleiner dan vandaag. Ik ga er dus van genieten. Het was een enorme belevenis om dit ook eens mee te maken. Ik ben ook echt enorm stijf omdat ik die fietspositie niet gewoon ben gedurende zo'n lange afstand en het is echt wel een schok voor mijn lichaam. Mijn benen zijn enorm stijf. Het wordt nu zaak om goed te recupereren de komende dagen. Woensdag of donderdag volgt dan nog een lange duurtraining en dan komt het wel in orde voor zondag."

Photo News

De erelijst van het WK ploegentijdrijden bij de mannen:

2018: Quick-Step Floors (BEL)

2017: Sunweb (Dui)

2016: Etixx-Quick Step (BEL)

2015: BMC (VSt)

2014: BMC (VSt)

2013: Omega Pharma-Quick Step (BEL)

2012: Omega Pharma-Quick Step (BEL) 

Lampaert en De Plus aan het feest.
Photo News Lampaert en De Plus aan het feest.
Photo News
EPA21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jacques Deschryvere

  Jos Dedecker ik denk dat je het bij het rechte eind hebt.

 • eric maier

  De laatste keer voor merkenteams. Men denkt erover van het voor landenteams te gaan organiseren omdat anders bij merkenteams enkelen sterk bevoordeeld zijn door hun groot budget. Bij landenteams zie ik dan vooral 1 ploeg winnen : SKY. want geen nekel land heeft zoveel geld over als SKY voor GB. Dus de uitleg van de UCI is eigenlijk onzin. Geef toch maar opnieuw merkenteams WK tijdrijden.

 • Pedro Gonzalez

  Ja Ronny, wij kennen ondertussen wel de internettrollen wel, inbegrepen diegenen die de waarheid niet willen onder ogen zien. Dat is ook liegen.

 • Pedro Gonzalez

  Heren, ik ken geen enkele renner naast gouden Greg die met zoveel geluk olympische goud heeft behaald door een opeenvolging van omstandigheden (De Cauwer en Wuyts wisten te zeggen dat het over en uit was tot Fuglsang eraan kwam) en die dat nooit heeft toegegeven. Of blijft u dat ontkennen?

 • Pedro Gonzalez

  Hallo Dirk , lees het volledige artikel. Gouden Greg himself zegt wat de afspraak met Küng was. Ik bedoel, misschien niet alleen naar de televisie kijken, vóór u ongepaste opmerkingen maakt.