Motard die in het spoor van Eekhoff reed tijdens bewust voorval getuigt: “So what!”

Winnaar Nils Eekhoff gediskwalificeerd voor stayeren.
Sporza Winnaar Nils Eekhoff gediskwalificeerd voor stayeren.
Een dag na de feiten wordt er nog duchtig verder gepraat over de diskwalificatie van Nils Eekhoff (21). De Nederlander was één uur wereldkampioen bij de beloften, tot de jury hem terugfloot omdat hij bij z’n terugkeer na een valpartij zou geprofiteerd hebben van de volgwagens. Motard Marnik Vansevenant, die in het spoor zat van Eekhoff tijdens het bewuste voorval, springt nu in de bres. “So what!” 

De bewuste beelden die gisteravond als een lopend vuurtje rondgingen, werden geschoten door de cameraman die had plaatsgenomen bij motard Marnik Vansevenant. De man was ooit Belgisch kampioen bij de nieuwelingen en bracht in totaal al meer dan 40 jaar door in het wielerpeloton. In een krachtig bericht op Facebook kiest Vansevenant de kant van Eekhoff. “De beelden kwamen van onze moto, ik reed er met de cameraman achter”, begint de motard zijn verhaal. “Ik zit 41 jaar in het rennerspeloton. De duizenden die na pech of een val op mensenkracht terugkeren tot de plaats waar ze zaten voor hun voorval, wil ik geen eten geven.”

“Ik ben gisteren geen 20 meter van die jongen tijdens zijn achtervolging uit de buurt geweest. Een kleine bidon-collé (er wordt vanuit de volgwagen een drinkbus aangereikt waarna de renner bij het aannemen ‘vastkleeft’ aan de drinkbus en zo even wordt voortgestuwd door de wagen, red.) is datgene wat hij heeft gedaan om na een achtervolging van kilometers zijn plaats in te nemen in het peloton. So what!”

“Hij was bij de favorieten gerekend. Onze regisseur besliste terecht dat we bij hem bleven om zijn terugkeer in beeld te brengen en dan dit. Wat zal dit geven als we met onze camera de volgende dagen verschijnen en zondag iets met een topfavoriet gebeurt? Willen we als supporter niet weten of hij gekwetst is of niet en terugvecht om zijn plaats te heroveren? Je hebt gevochten als een leeuw, Nils. Proficiat.” 

Het bericht van Marnik Vansevenant.
Marnik Vansevenant Het bericht van Marnik Vansevenant.
Photo News
Photo News7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yves Steenssens

  Na tegenslag is het onmogelijk terug te komen zonder te stayeren - onterechte beslissing van de UCI - heeft blijft voor mij de knappe wereldkampioen bij de liefhebbers .

 • Luk Goffin

  Terechte diskwalificatie hoe jammer het achteraf ook was voor Eeckhoff ! De verantwoordelijkheid ligt voor 100% bij de Nederlandse delegatie die de sportbestuurder van dienst de renner Eeckhoff ruim 2 minuten aan snelheden van +70km/u laat stayeren. De zware fout die UCI gemaakt heeft is dat zij niet tijdig die overtreding vastgesteld hebben maar pas nadien. Dit was niet een beetje stayeren zoals aanvankelijk gesuggereerd werd, maar ruim 2 minuten aan snelheden die de 80km/u soms overschreden...

 • DIRK RASSCHAERT

  Dan moeten al de winnaars van de Ronde van Frankrijk van de laatste 50 jaar ook gediskwalificeerd worden!

 • patrick isenborghs

  we praten hier over een voorval dat 50 km na de start afspeelde , 130 km voor de finish ! De jongen word ten val gebracht door een flater van een tegenstander ,trek zelf zijn schouder terug in de kom en komt achter een wagen terug in het peleton . Pidcock komt in de zelfde valpartij ten val en komt ook terug in peleton achter een wagen en op 60 km van de meet doet hij het opnieuw na pech en dat word aanvaard . Echt een schande !

 • Jeff Schelfhout

  Schelfhout Jeff Als men het reglement volgens de letter toepast dan kan je nooit terug komen zonder een halve ploeg op te offeren , bijvoorbeeld bij volgende situaties : - degene die valt of lek rijd. - degene die bidons gaat ophalen aan de wagen. - degene die een sanitaire stop maakt, enz. Ps: Eekhoff koerst 2.30 min. achter wagen om terug te komen , al eens afgevraagd hoeveel minuten hij verloor door die val ?