Jury pakt Eekhoff gouden medaille af omdat hij na val profiteerde van volgauto’s, Battistella wereldkampioen

Eekhoff ging van de hemel naar de hel in Yorkshire.
RV, PN Eekhoff ging van de hemel naar de hel in Yorkshire.
De Italiaan Samuele Battistella en niet Nils Eekhoff is de nieuwe wereldkampioen bij de beloften. De Nederlander won de sprint van een elitegroepje, maar werd gediskwalificeerd omdat hij bij z’n terugkeer profiteerde van de volgwagens. Zo mag Battistella op het hoogste schavotje van het podium. Stefan Bissegger krijgt zilver, Tom Pidcock brons.

Eekhoff won de sprint van een elitegroepje. Wereldkampioen dus, dachten we allemaal. De jury greep na de wedstrijd immers in. De reden? De Nederlander zou hebben geprofiteerd van de volgwagens nadat hij op 128 kilometer van de finish tegen de grond was gegaan en een inhaalrace moest inzetten. Eekhoff werd gediskwalificeerd en de Nederlandse ploeg kreeg een boete van 200 Zwitserse Frank (zo’n 185 euro) opgelegd. Battistella - die tweede werd - is zo de nieuwe wereldkampioen.

Eekhoff.
Photo News Eekhoff.

Het verhaal van de wedstrijd

“Iedereen denkt dat dit een eitje voor me wordt, maar dat klopt niet.” Of hij het nu wou of niet, Jasper Philipsen werd vooraf aangekruist als één van de favorieten. Met ook nog eens Jens Reynders, Brent Van Moer, Stan Van Tricht, Ilan Van Wilder en Stan Dewulf leverde België een sterke selectie af voor de belofterace. 

Die laatste maakte na een bijzonder snel en regenachtig begin de oversteek naar een interessante kopgroep. De Amerikanen zagen het gevaar en trokken het peloton op één lint. Het zorgde ervoor dat Dewulf en co alles uit de kasten moesten halen om een voorsprong van één minuut bij elkaar te harken. Tekenend voor de rotvaart in deze beloftekoers. De valpartijen op het soms smalle parcours waren dan ook legio. Onder meer Van Wilder en Van Tricht zetten voet aan grond, ook medaillekanshebber Tom Pidcock deelde in de malaise. Na het nodige inhaalwerk sloten de drie heren wel weer aan in een dan al stevig uitgedund peloton. 

Waaiers

Op de Greenhow Hill, op 58 kilometer van de finish de enige noemenswaardige helling van de dag, spatte de kopgroep uit elkaar. Covi, Dewulf - wat maakte hij indruk-, Balfour en Kron toonden zich de sterktsten. Maar ook in het peloton kwamen er scheurtjes, vooral door de wind ná de Greenhow Hill. Van Wilder knokte zich in de eerste waaier, maar Philipsen liet zich wel vangen. De eerste waaier - met Pidcock, de snelle Eenkhoorn en Van Wilder dus - sloot aan bij Dewulf en co, de achtervolgende groep met Philipsen zat al snel op een halve minuut. Die achterstand liep op, de Belgische favoriet zou geen rol van betekenis meer spelen.

Philipsen.
BELGA Philipsen.

Op 16 kilometer van de streep zonderde zich een elitegroepje af. Battistella, Bissegger, Sajnok, Andersen, Pidcock en Foss gingen met een kloof van zestien seconden de laatste plaatselijke ronde in. Voor Sajnok ging het al snel te rap, een sprintje met vier leek in de maak. Maar dat was zonder Higuita, Eekhoff en Kron gerekend. Op twee kilometer van de streep vonden zij de aansluiting, daardoor werd het een sprintje met zeven. Daarin toonde Eekhoff zich de snelste stervende zwaan. Stan Dewulf werd eerste landgenoot op een elfde plaats.

Eekhoff.
Photo News Eekhoff.
Photo News
BELGA
BELGA
Photo News
Photo News
BELGA138 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • herman de genst

  Een opsteker voor andere ploegleiders , vanaf nu zou ik met een loep op het wedstrijdverloop zitten , want wanneer zulks kan zullen veel renners angst hebben om ook maar een volgwagen in hun buurt te krijgen na pech of een valpartij . Men kan misschien even met terugwerkende kracht wedstrijden gaan herbekijken , dan zal men versteld staan hoeveel diskwalificaties er hadden kunnen volgen .

 • johan janssen

  Een regelrechte schande.Tijdens de tour de France is dit toch dagelijkse kost.Hopelijk komt deze Nederlander er sterker uit.

 • Serge De Bilde

  Die Italiaan moest de trui weigeren, als hij op die manier moet wereldkampioen zijn... Hij is volgens mij toch verslagen in de sprint, denk dat ze gaan schrik hebben zondag de profs als er iets gebeurd je mag achter geen auto meer rijden wat een lachertje, er is geen enkele die nog terugkomt na pech of valpartij geen enkele welke naam ook die het mag wezen. Tenzij ze vooraan wachten natuurlijk. Voor mij is er maar één wereldkampioen en dat is de Nederlander, die andere heeft het gekregen.

 • Erik Desloover

  128 km van de finish , wat een blunder van de UCI !!! gebeurd tijdens gelijk welke koers ook , man wat een blaam voor dit WK

 • RONNY HOLSBEEK

  Dit bewijst nog eens hoe onbekwaam en vooral corrupt ze zijn bij de UCI. Zou het niet hoog tijd worden dat de UCI enkel wordt gevormd door mensen die zelf ook gekoerst hebben en die er alles van weten. Kheb zo de indruk de er heren inzitten die er geen ballen verstand van hebben. Er was een Videoref tijdens het WK U23. Ze hadden directe live beelden , dus had de Video refI onmiddellijk moeten ingrijpen. Maar ja , ze zijn gewoon niet bekwaam ;. Dat wordt nogmaals bewezen.