Greg Van Avermaet: “Mijn seizoen? De uitschieters ontbraken een beetje”

Greg Van Avermaet (34) was met zijn achtste plaats de eerste Belg op het WK wielrennen in Yorkshire. Hij kon - net zoals de hele Belgische ploeg - niet overtuigen op zijn laatste hoofddoel van het jaar. “Of ik blij ben met mijn seizoen? Ja, maar de uitschieters ontbraken een beetje.” 

Dag Greg, we zijn the day after na het WK. Is er met de groep een analyse gemaakt?

“Sowieso hebben we een debriefing gehad wat beter kon. We hadden meer van dit WK verhoopt, zeker met zo’n ploeg. We hadden iemand mee vooraan moeten hebben op het moment dat ze wegreden, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Iedereen heeft zijn best gedaan,vooral de weersomstandigheden – echt koud en een hele dag regen - hebben gemaakt dat het heel moeilijk was om iets te veranderen. Daardoor waren we niet op ons best. Bij mij heeft dat er echt ingehakt. Ik weet dat ik op dat moment niet het topniveau kan halen, terwijl ik misschien in warme omstandigheden wel boven mezelf kan uitstijgen. Ik had niet het topgevoel. En om een WK te winnen, moet alles meezitten.”

Hoe blik je zelf op je seizoen terug?

“Ik zag dat ik nu vierde sta in de wereldranglijst, en als eerste in de aandagskoersen. Als ik bij de vijf beste coureurs ter wereld hoor qua punten pakken, kan ik niet zeggen dat het een slecht seizoen is. De klassiekers waren iets tegengevallen. Normaal ben ik in de Ronde en Parijs-Roubaix extreem goed, en die wedstrijden vielen tegen. Ik heb geprobeerd een heel regelmatig seizoen te rijden. Dat was altijd mijn sterkte. Maar de uitschieters ontbreken een beetje. Mijn zwakte is dat ik misschien iets moeilijker win dan sommige andere renners.”

Greg Van Avermaet.
Photo News Greg Van Avermaet.

Zag je dit WK in Yorkshire als een laatste kans op een WK-titel?

“Ik denk dat er nog een kans in België (in 2021, red) komt. Philippe Gilbert is nog drie jaar ouder dan mij… Dan komen er nog kansen als ik mijn niveau kan aanhouden. Yorkshire is wel een gemiste kans. Maar nooit opgeven, zeggen ze. Dat is een beetje mijn karakter.”

Hoe vergaat het Gilbert, hij was tot tranen toe bewogen na zijn val?

“Het was vooral een hele zware wedstrijd. Dan komen de emoties iets makkelijker los. Ik denk dat hij heel hoge verwachtingen had, en dan door pech eruitgeslagen worden is niet fijn. Iedereen is gestart met een goeie voorbereiding en heeft daar veel energie ingestoken. Als je dan het resultaat niet rijdt dat je in je hoofd had, komt dat hard aan. Dat is topsport. Bij ons in het wielrennen komt het wel vaak voor dat je zo teleurgesteld bent.”

Brussels Airport had zelfs een banner voorzien voor de Belgische ‘kampioenen’.
Photo News Brussels Airport had zelfs een banner voorzien voor de Belgische ‘kampioenen’.

En hoe ga je dan met de kritiek om? Na het WK waren de analisten scherp.

“Gooh, ja. Daar mogen we ons niet teveel van aantrekken. Als je daar als sporter te veel mee bezig bent, kan je rap in een depressie raken. Je moet die commentaren filteren. Sommige mensen weten niet wat voor een dag het zondag was, welke impact dat weer op je lichaam heeft. En als je je driehonderd procent geeft, kun je dan kwaad zijn op iemand? Zijn er fouten gemaakt? Misschien ja, maar niemand doet het zo voor zijn plezier.”

Je was ook eerlijk over jezelf na het WK.

“Ik probeer altijd eerlijk te zijn, anders was ik nog met Sagan meegeweest. Als je niet bekwaam bent om de koers te winnen, moet je dat durven toegeven, vind ik. Maar ik ben nog als achtste geëindigd. Er zijn er slechter… Er zijn favorieten gelost op honderd kilometer van de meet bij wijze van spreken.”

Greg Van Avermaet in de luchthaven van Zaventem
HLN Greg Van Avermaet in de luchthaven van Zaventem18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pieter De Ruyter

  Hij rijdt constant op zeer hoog niveau,alleen die ene uitschieter ontbreekt.De vraag is of die er nog ooit komt gezien zijn leeftijd.

 • Erik Desloover

  een constante , rust wat meer en piek wat meer

 • Paul Van Nieuwenhove

  Trek je niets aan van dwaze kritiek . Je bent een van de beste renners en je hebt goed gereden .

 • Dirk Van Den Bossche

  Als Van Avermaet al zou moeten stoppen volgens sommigen , hoeveel renners schieten er dan nog over in peloton? Staat nu op 4 in UCI ranking , dus zo slecht is hij dan toch niet. Wielerkennis is een mooi gegeven vooraleer hier niets beduidende reacties neer te schrijven.

 • François De Coster

  We kunnen onze renners niet veel verwijten want als men kijkt wat zij over het hele seizoen hebben gepresteerd daar kan men alleen maar zijn hoed voor afnemen maar aan die prestaties komt op een moment een einde, een auto rijd ook niet verder als men niet tankt ( in hun geval rust ) en volgens mij waren zij aan een grote tankbeurt toe op een paar uitzonderingen na die dan pech hadden.