Evenepoel rijdt de concurrentie kapot en wordt wereldkampioen tijdrijden bij de junioren: "Dit is een droom die uitkomt"

BELGA
Remco Evenepoel is in Innsbruck wereldkampioen tijdrijden bij de junioren geworden. Onze 18-jarige landgenoot haalde het na een dik halfuur machtsvertoon met bijna anderhalve minuut voor de Australiër Plapp. Ilan Van Wilder viel als tweede Belg naast het podium.

Vijf jaar na de betreurde Igor Decraene en zeventien jaar na Jurgen Van den Broeck heeft België een nieuwe wereldkampioen tegen de klok bij de junioren. En hoe! Remco Evenepoel was in Oostenrijk meer dan een maatje te groot voor de tegenstand. Het achttienjarige talent uit Schepdaal, als laatste gestart met rugnummer 1, legde de 27,7 km af in 33 minuten en 15 seconden. Evenepoel was daarmee goed voor een gemiddelde van 50 kilometer per uur en deed zo 1 minuut en 23 seconden beter dan Lucas Plapp. De Italiaan Andrea Piccolo vervolledigde op 1:37 het podium. Ilan Van Wilder eindigde als tweede Belg op een zevende plaats. Branko Huys finishte als 44ste.

Evenepoel, die volgend jaar prof wordt bij Quick-Step Floors, werd in juli in Tsjechië ook al Europees juniorenkampioen in het tijdrijden en op de weg. Bovendien draagt hij ook de Belgische kampioenentrui in de twee disciplines. Donderdag staat de WK-wegrit voor junioren op het programma. Voor België is het de tweede medaille dit WK. Gisteren snelde Brent Van Moer naar het zilver in de tijdrit voor beloften.

BELGA

Evenepoel: "Ik wou hier per se winnen voor Igor Decraene"

"Hier heb ik heel hard voor gewerkt. Ik wou deze tijdrit per se winnen. Het was mijn doel om daarmee Igor Decraene op te volgen. Hij kwam als wereldkampioen om het leven. Deze overwinning is in dat opzicht wel emotioneel. Het is echt een droom die uitkomt. Dit is mooi, voor mezelf en voor België."

"Ik voelde meteen dat ik sterke benen had vandaag. Het plan was om in de eerste kilometers behoedzaam te starten en dan vol te gaan op de klimmetjes. Na tien kilometer ging ik all-out en ben ik nooit meer stil gevallen. Het is leuk als alle arbeid loont. Ik moet veel mensen bedanken. De nationale ploeg, mijn coach, mjin ouders, mijn vrienden. Neen, ik heb geen spijt dat ik gestopt ben met voetballen. (lacht) Dit is het mooiste moment uit mijn leven."

BELGA

Ilan Van Wilder is ontgoocheld met zevende plaats

Naast Remco Evenpoel eindigde nog een tweede Belg in de top tien. Ilan Van Wilder reed in de WK-tijdrit naar een zevende plaats bij de junioren. "Ik ben ontgoocheld", zei hij, "graag had ik een top vijf behaald."

Een tijdlang mocht Van Wilder op de hotseats plaatsnemen, pas helemaal op het eind viel hij terug naar een zevende stek. "Ik ben tevreden over mijn tijdrit. Ik voelde me ook goed, en dan is het jammer dat je naast een top vijf grijpt (hij eindigt op 31 seconden van de nummer vijf). Vooraf hoopte ik daar toch op, stiekem zelfs het podium na mijn zilver op het EK, maar het is nu die zevende plek. Jammer. Een top tien op een WK is mooi, maar nu overheerst toch teleurstelling, al kan ik dat misschien over enkele uren wel plaatsen."

Evenepoel wint met 1:23 voorsprong op zilver. "Dat verbaast me toch wel, zeker toen ik de tussentijd hoorde van die Australiër. Ik dacht dat Remco zou winnen met 10, 15 seconden bonus op die Plapp, maar het is bijna anderhalve minuut. Dat is echt gekkenwerk. Ik sta er zelf van te kijken, het is echt een grootse prestatie en het is wel bijzonder dat hij nu Igor Decraene opvolgt. Daar was hij echt wel mee bezig. Donderdag gaan we er opnieuw voluit voor in de wegrit. Remco is de kopman en we trekken zijn kaart, dat spreekt voor zich. Zelf hoop ik zo lang mogelijk om hem te volgen, dat probeer ik al bijna het ganse seizoen en we zullen zien waar ik strand."

BELGA
BELGA
BELGA
Sebastien Smets - Photonews
BELGA61 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • guy raeymakers

  Hopelijk gaat hij met zijn beide voetjes op de grond blijven en ons belgen binnen x aantal jaren nog is een tour de france zege geven.

 • Henkie Janssen

  Das eens andere koek dan van Aert!

 • erik jagers

  Ik sta te kijken van deze prestatie van de jonge Vlaming. Het talent druipt er vanaf. Proficiat jongen!

 • Rene Devrieze

  Dikke proficiat. Supertalent. Hopelijk blijf je lang heel lang bij quickstep. Diegene die daar de laatste jaren vertrokken zijn rijden geen platte prijs meer.

 • Hendrik Hollemaert

  Ik hoop echt dat we terug een ronde renner hebben.