Brent Van Moer verrast met zilveren medaille in WK-tijdrit beloften: "Getoond dat een snelle start niet altijd belangrijk is"

Brent Van Moer heeft België op het WK in Innsbruck een eerste medaille bezorgd. Onze 20-jarige landgenoot veroverde de zilveren plak op het WK tijdrijden voor beloften. Het goud ging naar de Deen Mikkel Bjerg, die zo zijn titel verlengde. 

Bjerg legde de 27,7 kilometer af in 32:31.05. Van Moer strandde als tweede op 33.47 van Bjerg. De Deen Mathias Jørgensen vervolledigde op 38.30 het podium. Senne Leysen eindigde als twintigste. Hij was 1:18.57 trager dan de Deense winnaar. 

"Ook voor mij is dit een grote verrassing", sprak hij. "Ik kwam naar hier om veel bij te leren en om te werken aan mijn tijdrit met het oog op de toekomst en om eens te zien waar ik zou staan tussen de wereldtop en nu behaal ik opeens zilver."

Photo News

Van Moer loofde bondscoach Kevin De Weert. "Mijn EK was niet zo goed (een 22e stek) door materiaalpech. Kevin geloofde in mij, zei dat ik hard moest blijven werken en dat heb ik ook gedaan. Hij vertelde me dat ik de motor had om grootse prestaties neer te zetten in het tijdrijden in de toekomst en als je dat hoort, dan doe je wel je best. Ook aan mijn aerodynamica hebben we de voorbije weken nog wat geschaafd."

"Ik had ook de perfecte voorbereiding op dit WK. Eerst de Ronde van de Toekomst, daarna de Ronde van Slovakije met de nationale ploeg. Ik voelde me klaar voor dit WK, fysiek en mentaal. Ik wilde me hier graag bewijzen tussen de beste jongens van de wereld en dat is me goed gelukt. Ik trap hier vandaag mijn beste wattages ooit en pak zilver. Dit is ongelooflijk."

BELGA

Van Moer was vroeg gestart in de wedstrijd, iets voor halfweg en zat na zijn chrono lang op de eerste plaats van de hotseats in Innsbruck. Pas toen Mikkel Bjerg, de titelverdediger, over de meet kwam, als laatste van het pas, moest hij zijn goud afstaan en werd het zilver. "Zodra ik over de meet kwam, wist ik wel dat ik een goede tijdrit had afgewerkt. Ik had superbenen en met die wattages zou ik wel top 15 of top tien halen, maar opeens zie je dan hoe langer, hoe meer grote namen na jou finishen en dan begin je er wel in te geloven. Goud was geen optie, dat bleek zodra de eerste tussentijd van Bjerg op het bord kwam, maar zilver is voor mij al fantastisch. Niemand had vooraf gedacht dat ik het podium zou halen."

BELGA

Van Moer was in het begin van zijn carrière niet zo gek veel bezig met zijn tijdritfiets, droomde vooral van de klassiekers. "Maar toen Kevin De Weert aangaf dat ik de kwaliteiten om een goede tijdrijder te worden, heb ik die tijdritfiets toch iets vaker bovengehaald op training. En als je meer traint, word je er ook beter in, maar de weg is nog lang en het is nu toch belangrijk om nog wat stappen te zetten en dat tijdrijden nog te verfijnen. Tijdrijden is niet gewoon hard trappen, je moet ook goed indelen en voor jezelf de limieten opzoeken hoe hard of hoe zacht je kan starten. Vandaag heb ik getoond dat een snelle start niet altijd belangrijk is, ik heb heel goed ingedeeld en vooral in de tweede helft het verschil gemaakt. Dat zijn kleine dingen die Kevin me heeft aangeleerd en dat heeft vandaag zeker geloond."

Van Moer is tweedejaarsbelofte, rijdt bij de U23 van Lotto Soudal en liep stage bij de profs sinds 1 augustus. "Al heb ik me daar eigenlijk niet echt kunnen tonen door de wedstrijden die ik met de nationale ploeg heb gereden. Misschien dat ik na het WK nog wat koersen bij de profs zal rijden. Of ik belofte blijf of al de overstap maak? Dat is een beslissing die we nemen na de wegrit, in overleg ook met mijn manager. Ik mag nog twee jaar bij de beloften koersen in principe, we zien wel hoe het loopt. Ik heb nog de kans en tijd om veel progressie te maken." 

EPA

Senne Leysen looft "straffe prestatie" van Brent Van Moer

Senne Leysen hoopte stiekem op een medaille, maar het werd uiteindelijk een twintigste plaats in de WK-tijdrit voor beloften (U23). "Ik had de benen niet vandaag", gaf hij na afloop aan. Brent Van Moer, de andere Belg in het Oostenrijkse Innsbruck, eindigde knap als tweede.

"Na 10 kilometer had ik al door dat het er niet in zou zitten", sprak hij. "Ik had niet dat goede gevoel te pakken en dat is heel spijtig, maar daar kan ik jammer genoeg nu niets meer aan veranderen. Ik voelde me nochtans goed de voorbije dagen, maar vandaag was een offday."

"Straf wel wat Brent doet", vervolgde Leysen. "Ik wist dat hij dit misschien ooit wel voor elkaar zou kunnen krijgen, op termijn, maar niet nu al op die leeftijd. Hij heeft blijkbaar nu al een grote motor en kende ongetwijfeld een superdag. We zijn zo wat hetzelfde type coureur, we rijden graag dezelfde soort wedstrijden en ik ben echt heel blij voor hem en trots op zijn prestatie. Ik gun hem dat zilver echt, want ik ken hem al enkele jaren en hij is een fijne kerel. Ook voor mij is dat zilver een verrassing, maar dan wel een hele toffe."

Senne Leysen.
BELGA Senne Leysen.15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy van Puymbrouck

  Geweldig gereden,proficiat!!

 • Ingrid Charlier

  Goed gedaan. Dikke proficiat Bent.

 • jes jespers

  Amaai, sterke prestatie, het laatste deel van de tijdrit heeft hij gevlogen, geen enkele renner was sneller, ook de winnaar niet, die gaf 6sec toe, dikke proficiat.

 • Chris Van Nimmen

  Dikke proficiat Brent !! Dat beloofd een mooie toekomst als profrenner ! Zilver behalen op een WK bewijst dat je er klaar voor bent . Top prestatie .

 • Hugo Schelstraete

  prachtprestatie. goede raad, teken geen contract met Nuyens.