BMC: "Wereldtitel voor ons geen verrassing"

EPA
Trek, Sky, Omega Pharma-Quick Step en Orica-GreenEdge. Die ploegen gingen vooraf over ieders lippen als het ging om de medailles in de ploegentijdrit op het WK wielrennen. BMC werd weliswaar ook kansen toegediend op het podium, maar niet meteen voor goud. "Dit komt misschien als een verrassing", stelde kopman Tejay van Garderen. "Maar voor ons niet. Wij zijn met veel ambitie naar hier afgezakt."

Vorig jaar in Firenze werden ze vierde, in 2012 grepen ze zilver na Omega Pharma-Quick Step. Nu is het eindelijk raak. Voor BMC-renner Peter Velits, die al twee keer de titel won met de ploeg van Patrick Lefevere, is het zijn derde gouden medaille. "Er bestaat geen geheim", lachte hij. "We hebben gewoon keihard getraind met de ploeg. Dit is een overwinning met het ganse team."

Al moet het wel gezegd. De Amerikaans-Zwitserse ploeg koos voor een speciale voorbereiding en trainde daarvoor zelfs in België. "Langs de Schelde", aldus ploegleider Alan Peiper. "Vlakbij onze BMC-winkel en uitvalsbasis in Eke ligt daar een heel mooie, verkeersvrije route langs het water. Onze renners trainden er achter twee scooters en werkten hard. In tegenstelling tot de andere jaren zijn we dit jaar sneller gestart. Dat heeft zeker ook een rol gespeeld."

Kopman Van Garderen straalde met zijn gouden medaille. "In 2012 waren we er heel dicht bij, amper drie seconden van het goud. We hebben een goed team, ooit moest alles eens op zijn plaats vallen. Vandaag is dat het geval. Dit is geweldig."

EPA
Tim De Waele

Lotto-Belisol eindigde op een teleurstellende 22e plaats, na de procontinentale ploegen Wanty-Groupe Gobert (21e) en Topsport-Vlaanderen (17e). "Het was zeer lastig op het eind", stelde Maxime Monfort, "maar dit resultaat is niet goed genoeg."

Lotto-Belisol hoopte vooraf op een plaats in de top tien, maar besefte wel dat het moeilijk zou worden. Uiteindelijk moet de Belgische ploeg vrede nemen met een 22e stek, als laatste Belgische ploeg, met amper zeven andere teams achter zich. "We hebben niet rap genoeg gereden", was de eenvoudige conclusie van Maxime Monfort. "Simpel."

Al kon de Waal niet meteen een verklaring geven. "Het was niet goed genoeg", klonk het. "Vooral het laatste stuk was echt wel lastig. Het plan was om met zes renners tot het laatste klimmetje samen te blijven, maar dat is niet gelukt", vervolgde hij. "Pim (Ligthart) was er toen al af. Nu goed, hij had meer dan voldoende zijn werk gedaan op de lange vlakke stukken, dus dat is geen verwijt. We waren gewoon niet sterk genoeg."

Jasper Stuyven mocht met zijn ploeg Trek een tijdlang in de hot seats vertoeven, maar finishte uiteindelijk op een zevende plaats. "We zijn te traag gestart", stelde hij na afloop. "Dat kost ons een plaats op het podium."

De youngster van Trek werd pas in laatste instantie opgeroepen voor de ploegentijdrit, maar deed meer dan behoorlijk zijn werk voor de ploeg. Pas op het laatste klimmetje moest hij zijn ploegmaats laten rijden. "Ik heb mijn deel van het werk gedaan", vertelt hij. "Maar goed, dat telt nu niet. Er overheerst vooral ontgoocheling. Niet alleen bij mij, maar in de ganse ploeg."

Trek mikte op het podium. "En daar vallen we nu toch ver naast", aldus Stuyven. "Het is simpel. We zijn te traag gestart (bij het eerst tussenpunt waren ze bijna een minuut trager dan winnaar BMC, red). Dat kan je in het tweede deel niet meer goedmaken op de grote ploegen. Ik denk dat iedereen wel ontgoocheld is want we vallen ver naast het podium. De verkenning had ons geleerd dat het laatste deel van de wedstrijd heel lastig was. Dus wellicht zijn we daarom te voorzichtig gestart. Dat is heel jammer."

Stuyven maakt geen deel uit van de WK-selectie van de Belgische ploeg. "Het WK zit er op voor mij en ik keer nu terug naar huis. Spijtig, maar het is nu eenmaal zo. Ik had graag het WK gereden, maar er komen nog kansen."