Belgische kopvrouw beleeft ontgoochelende middag in Bergen: D'hoore maakt nu al kruis over WK 2018

photo_news
Ze hoopte op een mooi resultaat, maar ze wist dat dat wellicht te hoog gegrepen zou zijn. Jolien D'hoore, de leading lady van het Belgische vrouwenwielrennen, haalde het einde van het WK niet. "Het was gewoon te zwaar", zei ze. In de finale stapte ze af. Meteen maakte ze ook een kruis over het WK van volgend jaar in Innsbruck.

D'hoore is niet van gisteren: een WK in Oostenrijk, dat betekent klimmen, veel klimmen. "En dat kan ik niet", zei ze eerlijk. "Ik heb mijn kwaliteiten, ik heb een sterke sprint, maar ik heb ook mijn beperkingen en de grootste is dat ik niet makkelijk bergop rijd."

Dat maakte de titelstrijd in Bergen nog eens duidelijk. "Ik wist vooraf dat het parcours lastig was. Ik had gehoopt dat ik toch zou meegaan tot de finale. Ik had zelfs een plan: vier ronden rustig blijven en dan meeschuiven met een vlucht die hopelijk ver zou dragen. Maar halfweg koers, het moment dat ik vooraf had uitgekozen, blokkeerden mijn benen. Ik parkeerde. Mijn hoofd wilde nog wel, ik heb alles geprobeerd, kleiner geschakeld, groter geschakeld, maar het was op. Ik had duidelijk geen superdag."

"En dan liegt zo'n parcours niet", ging D'hoore verder. "Je kan wel een keer terugkeren, maar dan weet je dat het bij de volgende beklimming weer moeilijk wordt. Ik wist dat dit kon gebeuren, maar toch komt het hard aan. Ik ben echt ontgoocheld. Ik ben een winnaarstype, ik wil altijd het beste."

Bondscoach Ludwig Willems sprong in de bres voor zijn kopvrouw en haar collega's. "Ik zou het jammer vinden als er conclusies getrokken worden op basis van deze ene dag", zei hij. "Dat zou niet fair zijn. Dit was best wel een mooi seizoen voor het Belgische vrouwenwielrennen. We staan zesde op de UCI-ranking."

D'hoore won 12 UCI-wedstrijden: niemand in het hele peloton deed beter. "Ik ben nu aan rust toe", zei de Oost-Vlaamse. Daarna hoopt ze de draad opnieuw op te nemen bij haar nieuwe ploeg, Orica-Scott. Het eerste doel van het nieuwe seizoen wordt het WK piste in Apeldoorn (28/2-3/4). Daar verdedigt ze haar wereldtitel ploegkoers met Lotte Kopecky.

Alleen Duyck tevreden

Ook de andere Belgische dames kenden een dramatische dag. Jessy Druyts startte met een breukje in de pols (twee weken geleden opgelopen in de koers in Madrid) en kwam al in de eerste ronde opnieuw ten val op haar ingetapete hand. Ze moest noodgedwongen opgeven. "Ik had heel veel pijn", zei ze. "Ik heb hier de grootste pech van mijn leven. Het is ook een enorme ontgoocheling. Ik stond al maar aan halve kracht aan de start, maar wilde de ploeg toch nog zo veel mogelijk helpen."

Voor Kelly van den Steen verliep het WK al even pijnlijk. Zij was betrokken in een grote valpartij, samen met onder meer Chantal Blaak, de latere winnares. Ze zette opnieuw aan, maar vijf kilometer verder ging ze weer tegen de grond. Ze werd ter controle afgevoerd naar het ziekenhuis, maar er werden geen breuken vastgesteld.

Alleen Ann-Sophie Duyck kon tevreden terugkijken op haar wedstrijd. Zij eindigde 29ste, maar zat wel in de ruime groep die spurtte voor plaats twee. "Ik heb ervoor gekozen om in de eerste koershelft aandachtig vooraan te blijven", zei Duyck. "Dat kostte veel energie en dat heb ik op het einde gevoeld, het was op de tanden bijten om nog te volgen. Maar goed: het is de tactiek die ik heb gekozen en dan moet je er vol voor gaan. Ik heb gedaan wat ik kon. In de sprint zat er misschien iets meer in, maar ik ben geen sprintster en kan me niet zo goed positioneren. Dat duwen en wringen is niks voor mij."

Ann-Sophie Duyck.
belga Ann-Sophie Duyck.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leon Mertens

  Belgen zijn nergens in dit wereldkampioenschap niet bij de jeugd niet bij de dames en waarschijnlijk ook niet bij de profs ...wielerland laat ons lachen !

 • Jan Van Rompaey

  Ze geraakt niet eens over een molshoop. Waarom werd die meegegeven? Domme beslissing natuurlijk. Ze maakt on belachelijk. Ze wint alleen kermiskoersen met de hulp van haar knechten. De Nederlanders behalen vel medailles door hun hardnekkigheid, inzet en doorzicht. De Belgen rijdenals kiekens zonder kop, zonder enige inzet. Als het is om ons land belachelijk te maken is, blijven ze beter allemaal thuis.

 • Guido Goyvaerts

  Gewoon heel zwak

 • Guy Swinnen

  Compleet weggereden en dan zijn die verwonderd dat de sponsors niet staan te springen...

 • Guy Swinnen

  Onze landgenoten zijn op dit WK compleet belachelijk gemaakt in alle categorieën.