Ann-Sophie Duyck knap 5de in tijdrit, goud voor Duitse Brennauer

BELGA
Ann-Sophie Duyck is op het WK in het Spaanse Ponferrada knap vijfde geworden in de individuele tijdrit bij de elite. De wereldtitel ging naar de Duitse Lisa Brennauer. De Oekraïense Anna Solovej pakte het zilver. Het brons was voor de Amerikaanse Evelyn Stevens.

De 27-jarige Duyck, die aan haar eerste individuele WK toe was, liet telkens knappe tussentijden noteren. Onze landgenote werkte de 29,5 km af in 39'33", goed voor een fraaie vijfde plaats. Duyck was 45 seconden trager dan de Duitse Lisa Brennauer, die afklokte na 38'48". De Nederlandse Ellen van Dijk slaagde er in Ponferrada niet in haar wereldtitel te verlengen. Van Dijk, die de laatste kilometers in de gietende regen moest afwerken, moest vrede nemen met de zevende plaats op 1'11" van Brennauer.

Eerste richttijd
Alison Powers zette de eerste richttijd neer met 40'02". Lang kon de Amerikaanse evenwel niet genieten van haar knalprestatie, want de Duitse Mieke Kroeger snelde met een tijd van 39'26" als eerste onder de 40 minuten.

Hotseats
Duyck startte als 40ste van de 49 deelnemers. Ze snelde na Kroeger naar een knappe tweede plaats in een tijd van 39'33". Daardoor mocht ze een kwartier lang genieten in de hotseats en dromen van het podium. Finaal werd ze van dat podium gestoten door Stevens en later ook Brennauer, die als enige onder de 39 minuten dook en het goud veroverde.

VDAB-statuut
Een vijfde plaats dus voor de renster uit het West-Vlaamse Hulste, die leeft van een VDAB-statuut en een uitkering krijgt. Dankzij die kans en de steun van haar vriend kan ze zorgenvrij trainen en wedstrijden rijden. Duyck begon pas in 2009 met wielrennen en maakte op vijf jaar tijd heel wat progressie, met meteen in haar eerste WK-deelname dus een topvijfplaats als resultaat.

PHOTO_NEWS
Lisa Brennauer.
PHOTO_NEWS Lisa Brennauer.
EPA
EPA
GETTY
AFP