Amerikaans toptalent Dygert (22) verpulvert tegenstand en pakt goud in tijdrit dames

Dygert.
Photo News Dygert.
Niet Annemiek van Vleuten, wel het Amerikaanse talent Chloé Dygert (22) is wereldkampioene tijdrijden bij de dames. Dygert voerde in Harrogate een indrukwekkend nummer op en verpulverde de concurrentie. Julie Van de Velde, de enige Belgische, werd 33ste. 

Nadat de beloften hun race tegen de klok in soms apocalyptische omstandigheden aflegden, achtte de Internationale Wielrenunie (UCI) enkele uren later het parcours veilig genoeg om de dames hetzelfde traject te laten afwerken. De organisatie was er aardig in geslaagd het parcours plasvrij te maken, seingevers met vlaggen én kegels waarschuwden de vrouwen waar er toch nog een teveel aan water op de weg stond. 

De eerste richttijd werd neergezet door de Wit-Russische Alena Amialiusik: 45'29", maar even later verpulverd door Chloé Dygert, een 22-jarig Amerikaans talent die twee jaar geleden in Bergen vierde werd en tweevoudig wereldkampioene individuele achtervolging op de baan is. Ze knabbelde na een indrukwekkend nummer ruim drie minuten van de toptijd af, volledig verkrampt moest ze na de streep zelfs van haar fiets worden gehaald. Tot het absolute uiterste, heet zoiets. 

Oranje-blok komt tekort 

Nevenfavorieten Lucinda Brand en Anna van der Breggen kwamen alvast niet in de buurt van de topchrono van Dygert, topfavoriete en tweevoudig wereldkampioene Annemiek van Vleuten moest dan maar de kastanjes uit het vuur halen voor Nederland. Maar ook zij wist snel hoe laat het was, halfweg gaf ze al een minuut toe. 

Een oppermachtige Dygert kroonde zich dus tot de nieuwe wereldkampioene. Van der Breggen moest zich tevreden stellen met een tweede plek, Van Vleuten werd derde. Julie Van de Velde, de enige Belgische aan de start, zette op haar beurt een tijd neer van 48'34 en finishte daarmee als 33ste op 53 deelneemsters. 

Erelijst

1994: Karen Kurreck (VSt)
1995: Jeannie Longo (Fra)
1996: Jeannie Longo (Fra)
1997: Jeannie Longo (Fra)
1998: Leontien Zijlaard-Van Moorsel (Ned)
1999: Leontien Zijlaard-Van Moorsel (Ned)
2000: Mari Holden (VSt)
2001: Jeannie Longo (Fra)
2002: Zoulfia Zabirova (Kaz)
2003: Joane Somarriba (Spa)
2004: Karin Thurig (Zwi)
2005: Karin Thurig (Zwi)
2006: Kristin Armstrong (VSt)
2007: Hanka Kupfernagel (Dui)
2008: Amber Neben (VSt)
2009: Kristin Armstrong (VSt)
2010: Emma Pooley (GBr)
2011: Judith Arndt (Dui)
2012: Judith Arndt (Dul)
2013: Ellen van Dijk (Ned)
2014: Lisa Brennauer (Dui)
2015: Linda Villumsen (NZe)
2016: Amber Neben (VSt)
2017: Annemiek van Vleuten (Ned)
2018: Annemiek van Vleuten (Ned)
2019: Chloe Dygert (VSt) 

Photo News
Photo News
Photo News
Julie Van de Velde.
BELGA Julie Van de Velde.
Julie Van de Velde
BELGA Julie Van de Velde7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Dierickx

  Ik vind het vooral heel knap op welke manier de gedoodverfde winnaars, de Nederlandse dames die het ganse jaar door bijna alles winnen, hier naar huis worden gereden door een jonge Amerikaans talent. Super van die Dygert. Meestal weet men bij een vrouwenkoers al op voorhand de nationaliteit van de winnares. Dat was ditmaal dus anders. Bravo Chloe.

 • Dirk Van Den Bossche

  @Ronny , als je het tijdens tijdrit dames pijpestelen zien regenen hebt, dan mankeert er iets aan uw TV

 • Dominique Goens

  Ik vind het raar dat zowel Van der breggen en Van vleuten op meer dan 1 minuut en half gereden worden.Sorry,maar volgens mij klopt er iets niet.

 • Lucas Bovens

  Waren de Belgische dames ook aanwezig?

 • Freddy van Puymbrouck

  De onklopbaar gewaande Nederlandse dames werden naar huis gereden door een 22 jarig meisje uit de USA.Ze komt zeker niet uit het niets en als je naar haar palmares kijkt gaan de Nederlandse toppers haar nog vaker tegenkomen.Parcours was slecht maar wel berijdbaar, bij de U23 was het ronduit gevaarlijk!