Algemeen directeur Nederlandse wielerbond: “We zitten met een gebroken jongen”

Nils Eekhoff in zak en as.
Photo News Nils Eekhoff in zak en as.
Thorwald Veneberg, de algemeen directeur van de Nederlandse wielerbond, reageerde inmiddels op de beslissing van de wedstrijdjury om Nils Eekhoff zijn wereldtitel af te pakken. Volgens Veneberg wilde de jury een signaal geven, maar de Nederlander vindt dat de beslissing dan sneller had moeten worden genomen.

“We zijn allemaal erg teleurgesteld. Dit is een koude douche”, zegt Veneberg. “De jury heeft een duidelijk signaal willen geven. In de reglementen staat dat je niet achter de wagen mag terugkeren na een val, dat is duidelijk. Maar als ze videobeelden willen gebruiken, hadden ze dat beter meteen kunnen doen. Nu zitten we met een gebroken jongen. Voor Nils is dit ontzettend zwaar, hij valt niet te troosten. Dit persoonlijke leed had voorkomen kunnen worden door tijdig te handelen. Het is raden waarom de jury zo lang gewacht heeft. Een klacht van een ander land? Dat kan zeker. Dat zou het nog moeilijker te verkroppen maken. Zo voelt het heel onsportief aan.”

“Wij gaan de beslissing niet aanvechten. Een rechtszaak zou geen goed signaal zijn. Wielrennen is een sport met regels en we zijn blij dat er een jury is om die regels te handhaven. Ze hebben deze beslissing niet genomen om een land of een renner te pesten. In het belang van het wielrennen is het nu belangrijk dat wij de jury steunen, ook al is dit erg pijnlijk. Het gebeurt heel vaak dat renners na een val terugkeren achter de auto. Ook vandaag is het verschillende keren gebeurd. Maar alleen Nils is eruit gepikt. Het voelt alsof hij als symbool gebruikt is. Maar het enige wat we kunnen doen, is slikken en doorgaan.” 
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  Wie twijfelt of het onterecht vind = de reden dat ze hem uitsluiten is niet dat hij even achter de wagen rijd. Neen, hij rijd 8 km lang achter de wagen, en een bidonplak van tientallen seconden, 2x gefaald op eigen kracht door te schuiven waardoor de NL ploegleider opnieuw ingrijpt omdat een aansluiting op de wagens voor hem en de staart van de groep mislukt. Dat is waarom de UCI de beslissing nam. Pidcock reed seconden achter een wagen en stoof meteen door naar de groep.Totaal onvergelijkbaar

 • Frank Van den Abbeele

  Na het zien van de beelden kan ik enkel zeggen dat het een verdiende straf is.Dit is onsportief gedrag en unfair naar die andere ongeluksvogels die het spel wel eerlijk spelen.Allen spijtig voor die jongen dat dit pas na de wedstrijd werd beslist

 • patrick isenborghs

  de nederlandse bond moest al hun renners naar huis sturen als protest en andere landen zouden solidair moeten zijn .Dan kunnen de uci commisarissen onder elkaar een wk rijden . Die jongen uit colombia zou ook beter de uci voor de rechtbank trekken voor het voorval met geen wiel krijgen en zo zijn kans op wk teniet zag gaan

 • patrick morel

  Haal hem dan direct uit koers en gaan ze bij de profs ook zo streng optreden na een valpartij. Onkunde is troef bij de UCI maar dat wisten we al met al die politieke benoemingen.

 • Frank Verheyden

  Groote schande zoal heel dat zooitje van de ICI