"Waarom reed Vermote 200 kilometer op kop?" en "Niet juiste manier om WK hard te maken": Belgische helden zijn het niet eens met tactiek

photo_news
Peter Sagan schreef vandaag geschiedenis met zijn derde wereldtitel op rij. Niemand deed het hem ooit voor. Daarnaast namen de Belgen de koers in handen, maar onze landgenoten moesten uiteindelijk vrede nemen met de zesde plek van Greg Van Avermaet. Hoe blikken de Belgische wielericonen terug op het WK? Wij schotelen Eddy Merckx (wereldkampioen in 1967, '71 en '74) , Johan Museeuw (1996) en Freddy Maertens (1976 en '81) twee eenvoudige vragen voor.

1. Wat vond u van de koers van de Belgen?

Johan Museeuw: "Het was nog meer dan andere jaren een afwachtend wereldkampioenschap. Voor de laatste twee ronden is er eigenlijk weinig of niets gebeurd, omdat het parcours moeilijk te voorspellen was. Wellens opende dan wel de debatten, maar uiteindelijk was dat volgens mij niet de manier om de wedstrijd hard te maken. Er was ook geen andere ploeg in staat om dat te doen. Als je dan gezamenlijk de slotronde induikt, dan weet je dat je Sagan, Kristoff en Matthews moeilijk kunt lossen. De Belgen hebben wel goed gereden, maar bij Van Avermaet en Gilbert ontbrak die ene punch. Dan schiet je in de spurt ook tekort tegen die snelle mannen. De mooiste poging op het eind kwam nog van Alaphilippe, maar we hebben niet gezien wat erna is gebeurd, aangezien de camera uitviel."

Eddy Merckx: "De tactiek van de Belgen was zeker niet slecht. Ze hebben de wedstrijd in handen genomen, maar als je uiteindelijk met Sagan naar de meet gaat, dan weet je dat hij bijna onklopbaar is. Misschien moesten ze meer aanvallen om dat te voorkomen."

Freddy Maertens: "Waarom heeft Vermote 200 kilometer op kop gereden? De Fransen waren goed, de Polen en de Noren ook. Waarom lieten we hen niet al het werk doen? Als de Belgen goed waren, moesten ze wachten tot de finale om te demarreren. Als je met Sagan en Kristoff naar de meet gaat, ben je toch kansloos? Ik had een paar aanvallen meer verwacht van onze Belgen, zoals Tim Wellens gedaan heeft. Spijtig dat hij de verkeerde mannen mee had. Maar ik vond de Belgische tactiek niet de goeie, zoals vorig jaar in Doha. De krachten van heel de ploeg werden te vroeg opgesoupeerd, zonder enig resultaat."

Twitter Johan Museeuw
photo_news

De Belgen hebben wel goed gereden, maar bij Van Avermaet en Gilbert ontbrak die ene punch.

Johan Museeuw
Freddy Maertens en Johan Museeuw.
Florian Van Eenoo photonews Freddy Maertens en Johan Museeuw.

2. Hoe straf is het dat Sagan drie keer op rij het WK wint?

Johan Museeuw: "Eén keer wereldkampioen worden is supermoeilijk, laat staan twee keer. En hij wint er drie op een rij. Hij heeft vandaag voor een stukje 'Sagangeschiedenis' gezorgd. Er is ook niemand die het hem niet gunt. Hij is een volwaardige wereldkampioen op alle fronten, en naast het koersen heeft hij ook nog eens een vorm van rock-'n-roll. Hij is de juiste wereldkampioen."

Eddy Merckx: "Hij rijdt amper 10 meter op kop en verovert de wereldtitel, je moet het maar doen. Straf! Hij heeft geen ploeg, dus moest hij zoveel mogelijk profiteren. En dat heeft hij ook gedaan. Dat is het teken dat hij gewoon de beste is."

Freddy Maertens: "Nadat ze Sagan uit de Tour gezet hebben, nota bene door beslissingen van twee Belgische officials, zei ik tegen mijn vrouw: 'hij gaat straks wereldkampioen worden'. Hij teerde hier op revanchegevoelens. Sagan kan als geen ander in de buik blijven zitten van het peloton om dan mee te jumpen met de juiste ontsnapping. Zoals toen ik in Praag WK-goud in 1981 pakte - ik had toen ook slechts één ploegmaat: Gery Verlinden. Sagan heeft naast zijn klasse ook de juiste instelling. Hij doet er alles voor. Als je hem dan ook nog eens kwaad maakt, wint hij zeker."

Freddy Maertens kroont zich in 1981 tot wereldkampioen in Praag. Maertens: "Met maar één ploegmaat: Gery Verlinden."
BELGA Freddy Maertens kroont zich in 1981 tot wereldkampioen in Praag. Maertens: "Met maar één ploegmaat: Gery Verlinden."

Als je Sagan ook nog eens kwaad maakt, wint hij zeker.

Freddy Maertens
epa20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Omdat hij en zijn sportbestuurder niet slimmer zijn.

 • maarten mouton

  Wow Robert in all sportdiciplines klopt niet hoor. De laatste jaren doet het hockey het uitstekend en zijn we wereldtop. In de atletiek hebben we Nafi Thiam. De nationale volleybalploeg heeft laatst sterk gepresteerd op het ek. En in het wielrennen hebben we het voorjaar toch gedomineerd met 3 klassiekers te winnen. Zo slecht gaat het dan toch niet.

 • Frans Van Gompel

  En waarom moest Greg weeral achter Phil gaan in de laatste ronde?

 • Robert Delrue

  Ligt het nu aan de omkaderING van het Belgische wielrennen of aan de renners of beide het is een feit dat ze enorm de belgische fans ontgoocheld hebben Het een trend die zich verder zet in alle sportdiciplines in België ligt het aan de mentaliteit of karakter en inzet of gewoon de laksheid van de atleten Het is een feit jaren aan een stuk heb ik de Belgische competitie gevolgd en dat viel best mee Maar nu het is gewoonweg belabberd en teleurstellen om te zien

 • Henkie Janssen

  Wat een teleurstellend WK voor ons, helemaal niks geen enkele medaille. Zeer zwak in alle klasses!!!