WK wielrennen in Zwitserland afgelast, volgt er nog een Plan B?

In de kantons Genève, Vaud en Wallis, waarin zich ook Aigle en Martigny bevinden, geldt code rood.
AFP In de kantons Genève, Vaud en Wallis, waarin zich ook Aigle en Martigny bevinden, geldt code rood.
Het WK wielrennen in Zwitserland gaat niet door. De Zwitserse Federale Raad heeft het verbod op evenementen van meer dan 1.000 personen verlengd tot 1 oktober, waarna de Internationale Wielerunie (UCI) besliste het WK in Aigle/Martigny (20-27 september) af te gelasten. Mogelijk is er een Plan B en vindt het WK in een ander land (Italië?) plaats. Met een even uitdagend parcours als in Aigle, waardoor er dus toch nog hoop is voor onder andere Evenepoel en Van Avermaet. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De UCI wou het WK alleen laten doorgaan als er vandaag forse versoepelingen van de coronamaatregelen zouden aangekondigd worden in Zwitserland. Wat dus niet meteen het geval is. Evenementen met meer dan 1.000 personen mogen er pas plaatsvinden vanaf 1 oktober - mits een aparte vergunning.

Volgens sommige bronnen lag de optie op een miniversie van het WK op tafel, waarbij alleen de wegrit bij mannen en vrouwen plaatsvindt zonder publiek. Zonder tijdrit, wat geen leuk nieuws voor Evenepoel zou geweest zijn. Hij was een van de topfavorieten op tijdritgoud in Aigle. Maar nu vindt er dus helemaal niets in Zwitserland plaats. 

Plan B

Alleen een WK in een ander land is nog een mogelijkheid. Qatar werd eerder al genoemd, maar die kans lijkt klein omdat het er onmogelijk is om uit te pakken met een ‘Zwitsers’ parcours. Dan is Italië een meer logische locatie. Veneto, de grootste tegenkandidaat voor Aigle/Martigny, komt zo terug in beeld. De Gazzetta dello Sport heeft het over de Italiaanse regio Emilia-Romagna en ook Bretagne, waar UCI-voorzitter Lappartient woont, maakt kans volgens het geruchtencircuit.

“Dit WK zou alle of een deel van de wedstrijden omvatten”, stelt de UCI. “We willen echt een locatie vinden met een gelijkaardig profiel, zodat dezelfde type renners kansen hebben op de wereldtitel.” Dit alternatief moet er zo snel mogelijk komen. De UCI stelt 1 september als deadline voor zichzelf.

In theorie was het ook mogelijk om het WK te verplaatsen naar april 2021, maar dat was voor de UCI nooit echt een optie. De organisatie spendeerde tot dusver al ongeveer 1,4 miljoen euro aan het evenement, wat neerkomt op zo’n 10 procent van het totaalbudget (15,8 miljoen euro). De regio loopt zo een ‘jackpot’ van naar schatting 42 miljoen euro mis.

Lees ook. D-Day voor WK wielrennen: UCI en renners wachten met bang hartje af, de hoop is miniem

Evenepoel vorig jaar op het EK tijdrijden in Alkmaar. Hij reed er los naar het goud.
Photo News Evenepoel vorig jaar op het EK tijdrijden in Alkmaar. Hij reed er los naar het goud.
AFP7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Wallaert

  De mensen die zeggen dat geen enkele sport zou mogen doorgaan mogen van mij voor de volgende maanden heel diep in een grot kruipen en er pas volgend jaar weer uitkomen . Het leven MOET op zo een aangenaam mogelijke manier verder gaan en daar hoort sport ook bij . Als ze sport annuleren dan mag er niemand meer gaan werken ook niet en dan mag gerust de horeca ook sluiten want dat is ook niet echt nodig .

 • Werner Heremans

  WK op gesloten omloop zonder of met weinig toeschouwers dan maar zekers?

 • Johan Maddens

  Er mag dan niemand meer gaan werken ook in een fabriek !

 • Michael Vranckx

  Juist Dophine gezien en mensen stonden toch dicht bij elkaar.Ze hadden wel een mondmasker op maar de hoofdregel van 1.5 meter lappen ze allemaal aan hun laars.Er gaat nog veel afgelast worden als men zo de regels blijft negeren.

 • Willy Devlaminck

  Van mij mogen ze alle sporten aflassen.