Wiggins noemt Armstrong “dé perfecte Tourwinnaar”, Engelse media en UCI-baas op achterste poten

Photonews
Er is heel wat controverse ontstaan rond een uitspraak van voormalig Tourwinnaar Bradley Wiggins. De Britse wielrenner noemde in zijn boek Icons, waarvan ‘The Times’ een voorpublicatie maakte, dopingzondaar Lance Armstrong “de perfecte winnaar van de Tour”. De Engelse media stonden al op hun achterste poten, en ook UCI-voorzitter David Lappartient gelooft z’n ogen niet. “Dit vind ik onaanvaardbaar.” 

In 2012 won Wiggins als eerste Brit ooit de Ronde van Frankrijk. Nu zijn profcarrière erop zit, acht hij het moment gekomen om een boek uit te brengen waar hij 21 sleutelfiguren uit zijn leven bespreekt. Daarbij ook Lance Armstrong, de zevenvoudige Tourwinnaar die dopinggebruik bekende en sinds enkele jaren dus meer gehaat dan geliefd is. 

“Ik sta totaal niet achter wat Lance inzake dopinggebruik heeft gedaan”, vertelt Wiggins in zijn oeuvre. “Maar gekeken naar de insteek die ik heb gekozen, moest ik het wel over hem hebben. Niet iedereen hoeft het met me eens te zijn, maar ik kan niet veranderen hoe hij mij beïnvloed heeft en hoe ik over hem denk. Volgens mij is daar trouwens niets mis mee.” 

Wiggins.
REUTERS Wiggins.

De ideale Tour-renner

“Het verhaal rond Lance is al tot in het oneindige vertelt, maar voor mij is het interessantste aspect rond de man zijn transformatie van klassieke renner tot ronderenner.” Wiggins haalde er zijn inspiratie uit, want hij vormde zich doorheen de jaren zelf om van tijdrijder naar ronderenner. “Het is al heel moeilijk om één keer de Tour te winnen. Laat staan zeven keer, zoals Armstrong wel voor elkaar heeft gekregen. Hij zorgde ervoor dat toeschouwers opnieuw naar de koers kwamen kijken.” 

“Henri Desgrange, de vader van de Tour, had een perfecte winnaar voor ogen”, schrijft Wiggins nog. “Zijn ideale Ronde van Frankrijk had één renner die de ronde uitreed, een soort superatleet die niet alleen zijn concurrentie versloeg, maar ook alles wat Moeder Natuur voor hem in petto had. Armstrong is zo dé ideale Tour-renner en precies de winnaar die Desgrange 120 jaar geleden in gedachten had.” 

Armstrong in 2009, in de verte met oranje tenue herkent u Wiggins.
AP Armstrong in 2009, in de verte met oranje tenue herkent u Wiggins.

Gedurfde taal, zeker omdat ‘Wiggo’ zelf in opspraak kwam door de vermeende corticoïdepakketjes voor z’n Tourzege van zes jaar geleden. Tijdens de voorstelling van zijn boek kreeg hij dan ook de wind van voor. Engelse media konden hun oren amper geloven. De Britse krant The Times concludeerde bij hun voorpublicatie dat Wiggins “de wielerwereld heeft geschokt” met zijn lofzang over Armstrong. The Daily Mail verbaasde zich over het feit dat hij een valsspeler bewierookt. ‘Maar ik mag zeggen wat ik denk want ik heb geen agenda en zit niet meer in een team. Dus ik mag ook dingen zeggen die niet iedereen leuk vindt”, was de repliek van Wiggins. 

AP

Onaanvaardbaar

Maar de storm is daarmee niet gaan liggen. Gisteren werd immers naar de mening van de voorzitter van de Internationale Wielerunie (UCI) David Lappartient gevraagd. De Fransman stelt verbaasd te zijn door de liefde van Wiggins. “Ik kon het amper geloven toen ik het las. Wiggins won de Tour de France en kroonde zich tot olympisch kampioen, en nu steunt hij plots Armstrong, die voor zijn leven is verbannen wegens valsspelen.” 

“Dat vind ik onaanvaardbaar. Hoe kan hij nu zeggen dat Lance stond voor het archetype van een Tour-winnaar, met alle info die we nu over de man hebben? Maar ja... Wiggins zal altijd vreemde zaken blijven vertellen.” 

Na een kankerbehandeling won Armstrong tussen 1999 en 2007 zeven opeenvolgende keren de Ronde van Frankrijk - een record. In 2012 speelde hij via het Amerikaanse antidopingagentschap al z’n titels kwijt. Hij lachte meermaals de dopingbeschuldigingen weg, maar een jaar later klapte hij toch uit de biecht tijdens een interview met Oprah Winfrey.  

REUTERS49 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pedro Gonzalez

  Er wordt hier nogal uitvoerig geschreven over de buitenlanders die doping hebben gebruikt of nog gebruiken. En Greg dan? Is men zo zeker dat hij in Rio en de klassieker en halve klassiekers die hij gewonnen heeft niet goed gedopeerd was? Of zijn het inderdaad alleen maar buitenlanders?

 • RONNY HELSEN

  Walgelijk !!!

 • eric maier

  Ze reden toen bijna allemaal met dezelfde wapens. Wie de beste begeleiding had gekoppeld aan een zeer afgemeten training schema en veel talent, kwam het verste. Armstrong is gezien die tijd de beste met ullrich, ook zonder die troep zou hij het kunnen realiseren hebben. Punt is wel dat zonder dat epo tijdperk, hij waarschijnlijk nooit zijn puur rondetalent ontdekt had.En dan is het zeer waarschijnlijk dat hij amper een grote ronde had gewonnen en een meer klassiek palmares had

 • Eduard Janssens

  Buiten Amstrong zijn er nog die hun Tour overwinningen zouden moeten inleveren als ze eerlijk zijn.

 • Freddy van Puymbrouck

  De verklaring van Wiggins toont perfect aan hoe het er in het wielerwereldje aan toe gaat.Je zal geen enkele renner vinden die openlijk een andere zal beschuldigen van het gebruik van verboden middelen.Het is een gesloten groep die goed weet wat er gebeurd maar stijf de lippen op elkaar houd,ze denken alleen maar hoe doe ik het beter en met welke middelen.Armstrong is het grote voorbeeld omdat hij het jarenlang flikte zonder gepakt te worden!.