Wiggins mikt op 55,250 km voor werelduurrecord

GETTY
Sir Bradley Wiggins legt de lat hoog. Zondag 7 juni mikt de Britse wielrenner bij zijn werelduurrecordpoging in Londen op 55,250 kilometer. Best ambitieus: het huidige werelduurrecord staat sinds 2 mei met 52,937 km op naam van zijn landgenoot Alex Dowsett. Wiggins wil in één klap dus 2,3 kilometer beter doen, verklaart hij in een exclusief interview met Sky Sports.

Als een heuse gentleman zegt Wiggins het record van Dowsett niet te willen onderschatten. Toch mikt hij zelf op 55,250 km op het bord en de tabellen. De all time beste afstand van 56,375 km, op naam van Chris Boardman uit 1996, wil Wiggins niet uitsluiten maar is niet het streefdoel. "Als de omstandigheden op de dag juist zitten", laat hij een opening, "maar het moet dan echt meezitten. Veel van het werelduurrecord wordt bepaald door temperatuur en luchtdruk. Luchtdruk is alles", aldus Wiggins.

"Het eerste objectief blijft het voltooien van 221 ronden van 250 meter in het Lee Valley VeloPark en dan dat doel bijstellen, als mij nog voldoende tijd en energie rest", zei Wiggins. Het vasthouden van ritme is allesbepalend. "Je dient constant rondetijden van 16,1 of 16,2 seconden te rijden gedurende 221 ronden, en niet af te wijken naar 15,9 of 16,4 seconden. Het komt er op aan die lijn vast te houden, ronde na ronde".