Wiggins heeft afgezien, maar toont zich meteen weer van grappigste kant

REUTERS
Een grote triomf of niet, Bradley Wiggins komt na elke klinkende prestatie humoristisch en kurkdroog uit de hoek. "Ik ben echt blij dat dit achter de rug is. Dit komt het dichtst in de buurt van een kindje krijgen", aldus een gekscherende 'Wiggo'. Zijn poging was dus behoorlijk beproevend, maar hoe zwaar was het dan precies? "Je kijkt voortdurend naar die klok en telt gewoon af. Je hebt de indruk dat het nooit zal eindigen. Het is eigenlijk een mentale strijd om dit als oud mannetje te doen."

De 35-jarige Wiggins kreeg in het Lee Valley VeloPark in Londen een staande ovatie van het talrijk opgekomen publiek. Wat vond hij van de aanmoedigingen? "Ik had een playlist samengesteld, maar ik heb niks gehoord door al dat lawaai." De Tourwinnaar van 2012 kwam door de luchtdruk en hitte wel niet in de buurt van zijn vooropgestelde 55,250. "Misschien was het nu wel net het slechtste weekend om mijn recordpoging te wagen, want in andere omstandigheden had ik misschien wel 700 meter meer kunnen fietsen. Ik ben in ieder geval blij dat ik het gedaan heb. Dit is een sterke prestatie en zij die het record willen aanvallen, zullen nu wel twee keer nadenken."

"Niks speciaals"
Wiggins schat zijn eigen prestatie bijzonder hoog in: "Ik maak de vergelijking met de allergrootsten en ben blij dat ik tussen al die mannen mag staan. Dat vereist moed en ik wil dan ook mijn ploeg en gezin bedanken. Zij beseffen nu ook wat die luchtdruk voor impact heeft." Als uitsmijter had Wiggins nog een leuk verhaaltje in petto: "Enkele vrienden van mij vertoefden in hetzelfde hotel en hadden vanmorgen een flinke kater. Ik moest dan weer naar de kapper en ze vroegen mij wat ik vandaag zoal zou doen. Ik heb dan maar 'niks speciaals' geantwoord..."

REUTERS
GETTY
GETTY