Wielrenster Lieselot Decroix krijgt leerstoel aan de VUB

BELGA
Lieselot Decroix, wielrenster bij Lotto Belisol ladies en master in de biomedische wetenschappen, begint aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) met de Lotto Science Chair, een leerstoel die zich richt op de recuperatie bij wielrenners en de invloed van inspanning op de hersenen. De leerstoel dient ook als wetenschappelijke ondersteuning voor de wielerploeg Lotto Belisol. Dat maakten Lotto, de VUB en de wielerploeg bekend op een persconferentie.

Decroix werd in 2007 op 20-jarige leeftijd elfde op het WK in Stuttgart en reed daarna enkele jaren voor Cervelo. Vorig jaar keerde ze terug naar Lotto Belisol. "Voor mij was het een droom wetenschap en wielrennen te kunnen combineren. Dankzij de Lotto-leerstoel kan ik me nu helemaal richten op de fiets", zegt Decroix.

De Nationale Loterij investeert 45.000 euro per jaar in de leerstoel, die de kloof tussen de wetenschappelijke informatie en de sportieve praktijk moet verkleinen. "De studie naar de limieten van vermoeidheid is belangrijk voor topsport, maar ook voor beweging in het algemeen", beklemtoont professor inspanningsfysiologie Romain Meeusen. Het onderzoek richt zich behalve op de verbetering van recuperatie bij wielrenners via nutritionele interventie ook op de invloed van de inspanning op het functioneren van de hersenen. Zo kan bijvoorbeeld een antwoord komen op de vraag of het grote aantal valpartijen in het peloton iets te maken heeft met een afgenomen concentratie op het einde van de wedstrijd.

Naast de persconferentie vonden in de VUB ook fysieke en cognitieve tests plaats voor de Lotto Belisol ProTour-ploeg.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels