Wielerwereld geschokt door overlijden Portal: “Nicolas was zo getalenteerd, warm en oprecht”

Nicolas Portal.
Photo News Nicolas Portal.
Vreselijk nieuws uit de hoek van Team INEOS. Ploegleider Nicolas Portal is op 40-jarige leeftijd gestorven aan een hartinfarct. De Fransman was sinds 2011 actief als ‘directeur sportif’ bij de ploeg van Chris Froome. Daarvoor was hij in 2010 door hartritmestoornissen gestopt als wielrenner.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het was de Italiaanse sportkrant ‘La Gazzetta dello Sport’ die als eerste met het spijtige nieuws naar buiten kwam. Nicolas Portal is niet meer. De voormalige wielrenner zou vandaag overleden zijn aan een hartinfarct. Portal werd amper veertig jaar. 

De Fransman vergaarde roem als ploegleider bij Team INEOS en het vroegere Team Sky. Portal was in 2013 de jongste sportdirecteur in de Tour. Samen met Chris Froome, Geraint Thomas en Egan Bernal zou hij de Ronde van Frankijk zes keer winnen. 

Portal was zelf ook als actief voor de Britse ploeg. Hij reed één jaar voor Team Sky, maar moest in 2010 noodgedwongen zijn fiets aan de haak hangen door hartritmestoornissen. Hij bleef aan de slag bij het team van manager Brailsford als ploegleider. 

Nicolas Portal in zijn rennersjaren (rechts), naast Erik Dekker.
BELGA/AFP Nicolas Portal in zijn rennersjaren (rechts), naast Erik Dekker.

In zijn wielercarrière zelf won Portal maar één koers, een rit in de Dauphiné in 2004. Verder reed hij vijf jaar voor AG2R en vier jaar voor Caisse d’Epargne, de voorloper van Team Movistar. De Fransman stond vooral bekend als hardrijder. In die hoedanigheid reed hij ook zes keer de Tour.

“Het is met de grootste droefnis dat we het overlijden van onze geliefde ploegmaat, collega en vriend Nico Portal melden”, schrijft Team Ineos in een boodschap op Twitter. “Hij is deze namiddag plots overleden in zijn huis in Andorra.”

Onder andere Geraint Thomas, Chris Froome, Michal Kwiatkowski en ex-renner Alberto Contador reageerden op Twitter. “Ik kan dit niet bevatten, daarvoor is het te triest”, treurt Thomas, Tourwinnaar van 2018. “Nico was zo getalenteerd, warm, oprecht en altijd aanwezig wanneer ik hem nodig had. Hij was meer dan mijn collega, hij was mijn vriend.” Ook de rest van de wielerwereld is in shock door het overlijden van Portal. 

Nicolas Portal.
Photo News Nicolas Portal.14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ROLANDE DE QUANTER

  Rip

 • Verstappen Martine

  Veel sterkte aan de familie en vrienden

 • MarliesSchoefs

  sterkte

 • Linda Straetmans

  Innige deelneming

 • Saelens Nico

  veel te jong ; innige deelneming