Wereldtitel scratch voor Duitser Liss, Vergaerde 11de

Otto Vergaerde werd elfde.
BELGA Otto Vergaerde werd elfde.
De 20-jarige Otto Vergaerde is er niet in geslaagd om zijn stunt van het Europees kampioenschap te herhalen. Hij werd toen Europees kampioen in de scratch, maar op het WK in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines kwam hij niet in het stuk voor en eindigde hij op een elfde plaats. De 22-jarige Duitser Lucas Liss veroverde de wereldtitel, twee jaar nadat hij net naast het podium gevallen was.

Na 60 ronden, goed voor 15 kilometer, ging hij de Spanjaard Alberto Torres en de Amerikaan Bobby Lea voor. Iets voor halfweg koers probeerde de Zwitser Cyrille Thiery als eerste een ronde te pakken. Hij bleef lange tijd hangen op een halve ronde, maar werd opnieuw bij de lurven gevat door het peloton. Daarna was het de beurt aan Lea en Torres. Achter hen probeerde nog een tweede duo de aansluiting te maken: Cheung en Gladysh. Dat lukte hen ook en met vier reden ze voorop. In het peloton met de favorieten kwam de samenwerking niet tot stand en bleef een reactie lange tijd uit. Het was de Liss die in het slot nog alleen de sprong naar het kwartet maakte. De favorieten wachtten te lang: eerst probeerde thuisrijder Kneisky nog, wat later titelverdediger Kovalev, maar tevergeefs.

Voorlopig maken de Belgen geen al te beste beurt in Frankrijk. Woensdag werden de mannen in de ploegachtervolging in de kwalificaties uitgeschakeld en behaalde Kelly Druyts slechts een 12e plaats in de puntenkoers. .

Lucas Liss.
GETTY Lucas Liss.