Wereldkampioen tijdrijden Igor Decraene (18) plots overleden

PHOTO_NEWS
Wielrenner Igor Decraene, regerend wereldkampioen tijdrijden bij de junioren, is plots overleden. Dat hebben de Belgische Wielerbond en zijn team, de Tieltse Rennersclub, bevestigd. Decraene was achttien jaar.

"We melden u met droefheid dat wereldkampioen Igor Decraene is overleden na een smartelijk ongeval", klinkt het bij de Tieltse rennersclub. "Onze gedachten zijn bij zijn ouders, broers en familie, we wensen hen veel sterkte toe. Igor we waren zo trots dat we u mochten kennen als renner maar vooral als een supergast. RIP Igor eeuwige wereldkampioen."

Decraene kroonde zich op 24 september 2013 in het Italiaanse Firenze nog tot wereldkampioen tijdrijden bij de junioren. Dit jaar werd hij provinciaal en Belgisch kampioen tijdrijden, maar kon hij door een knieblessure en operatie niet deelnemen aan het EK in juli. Hij was wel geselecteerd voor de tijdrit op het komende WK in het Spaanse Ponferrada.

Eind november 2013 werd Decraene bij de verkiezing van de Kristallen Fiets nog uitgeroepen tot beste jongere en op het Sportgala eindigde de talentvolle renner als tweede in de verkiezing van Beloftevolle Jongere van het Jaar.

"Igor keek uit naar het WK"

De Tieltse renners, de club waar Igor Decraene deel van uitmaakte, reageert vol ongeloof op het overlijden van de talentvolle wielrenner. "Ik krijg van iedereen telefoontjes met het trieste nieuws", begint ploegleider Koen Dutroit. "Mijn eerste gevoel was ontkenning maar dat is nu omgeslagen naar ongeloof. Igor was een welopgevoede sympathieke jongen. Zeer beleefd en vooral iemand die de voetjes op de grond hield ondanks het feit dat hij wereldkampioen tijdrijden werd bij de junioren", klinkt het.

"Dat wereldkampioenschap, het parcours lag hem. Dat gaf hij wel al duizend keer mee. Ik had samen met zijn ouders geboekt. Igor Decraene ging daar nog eens uitpakken. Het heeft niet mogen zijn. Ik weet echt niet wat zeggen. Ik denk aan zijn familie. Voor de club is dit een zeer zwarte dag maar eigenlijk voor de wielersport in het algemeen. Hij was zo beloftevol. Ik kende ham al sinds hij naar onze club overkwam als tweedejaars nieuweling. Het klikte meteen tussen ons. Er stond Igor een zeer grote carrière te wachten. Op het WK, waar hij echt naar uitkeek, ging hij zeker weer een schitterend resultaat behaald hebben maar het heeft niet mogen zijn."

Tom Van Damme (KBWB): "Ongeloof"
Tom Van Damme, de voorzitter van de Belgische Wielrijdersbond (KBWB), reageert geschokt op het overlijden van wielrenner Igor Decraene. De West-Vlaming, de wereldkampioen tijdrijden van 2013, kwam zaterdag op amper 18-jarige leeftijd om het leven. "Het nieuws van het overlijden van Igor komt als uit het niets", stelde de bondsvoorzitter. "Dit is een zeer zwarte dag voor het Belgische wielrennen. Mijn gedachten gaan vooral uit naar zijn familie en vrienden. Het is moeilijk nu al te reageren op dit verschrikkelijke nieuws. Het zal tijd vergen om dit te laten bezinken", gaf Van Damme mee.

"De Koninklijke Belgische Wielrijdersbond heeft vanochtend met grote ontsteltenis het plotse overlijden vernomen van de jonge beloftevolle renner Igor Decraene", klonk het later op de dag in een officieel communiqué. "De 18-jarige wereldkampioen tijdrijden was afgelopen week nog op stage met de nationale ploeg voor junioren ter voorbereiding van de wereldkampioenschappen op de weg in Ponferrada. Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar zijn familie en vrienden. We wensen hen ontzettend veel sterkte in deze moeilijke periode."

PHOTO_NEWS
BELGA
BELGA