Weer raak! Van Aert sprint naar tweede etappezege in Dauphiné: “Alles lukt deze week”

Photo News
Weer raak voor Wout van Aert. De renner van Jumbo-Visma heeft de vijfde rit in het Critérium du Dauphiné gewonnen, nadat hij gisteren ook al de beste was in de tijdrit. Onze landgenoot was na 201 kilometer met overmacht de snelste in de massasprint in Voiron, hij was rassprinter Sam Bennett en Julian Alaphilippe te snel af. Adam Yates behoudt de gele leiderstrui.   

In aanloop naar de bergachtige slotdriedaagse kregen de sprinter in de vijfde etappe van de Dauphiné een laatste kans. Al moest het peloton in de 201 kilometer (de op één na langste rit) van Boën-sur-Lignon naar Voiron wel vier klimmetje van vierde categorie zien te overleven.

Het inspireerde drie renners tot de traditionele vlucht van de dag. Yoann Bagot, Stéphane Rosetto en Alessandro De Marchi kregen echter geen vrijgeleide van het peloton. De sprintersploegen wilden een laatste spurtkans niet uit handen geven en lieten de kloof constant schommelen rond de drie minuten. De drie koplopers gunden mekaar wat bergpunten. Rossetto pakte het eerste, De Marchi de volgende twee en Bagot mocht als eerste bovenkomen op de Côte de Vienne, op zo’n 90 kilometer van de streep.

Photo News

De drie koplopers zongen het uiteindelijk nog redelijk lang uit. Pas diep in de finale werden ze bij de lurven gevat, maar een duo probeerde de sprint nog te ontregelen. Philippe Gilbert en Edvald Boasson Hagen sloegen een kloofje, maar vooral door de Bora-ploegmaats van Bennett kenden ze geen succes. De Ier kon het werk van zijn ploegmaats echter niet afmaken, want in de sprint werd hij overvleugeld door Van Aert. De drievoudig wereldkampioen in het veld haalde het schijnbaar met de vingers in de neus en maakte de geweldige Belgische wielerdag zo compleet. Eerder pakte Remco Evenepoel ook al zijn eerste individuele profzege in de Baloise Belgium Tour.

 Van Aert rukt door zijn zege op naar de vijfde plaats in het klassement (op 20" van Yates) en heeft voor de groene trui nu al 29 punten voorsprong op zijn eerste achtervolger, de Noor Edvald Boasson Hagen. In het jongerenklassement staat hij 1'24" voor de Duitser Nils Politt. Op de tweede etappe na finishte de drievoudige wereldkampioen veldrijden nog geen enkele keer buiten de top drie in deze Critérium du Dauphiné.

Morgen zijn de renners met punch in de benen aan zet in de Dauphiné. Na de langste etappe van 229 kilometer tussen Saint-Vulbas en Saint-Michel-de-Maurienne ligt de aankomst getrokken na de afdaling van de Col de Beaune, een 8,1 kilometer lange klim van tweede categorie.

Photo News

Van Aert: “Alles lukt deze week”

“Ik wilde meesprinten om punten te sprokkelen voor de groene trui. Uiteindelijk bleek dat ik de snelste was. Alles lukt deze week”, grijnsde Wout van Aert. “We wisten dat het een lastige finale was met veel bochten. Mijn ploegmaats hebben me perfect afgezet. In de slotkilometer zat ik in het wiel van Alaphilippe en reed ik een snellere sprint. Welk type renner ik ben? (glimlacht) Het is een luxeprobleem. Ik geniet van mijn tijd hier. Komend weekend staat alles in functie van onze klassementsman Steven Kruijswijk.”

Photo News
Photo News
Photo News
Photo NewsReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.