Weer bingo voor Deceuninck-Quick.Step: Alaphilippe grijpt de macht in Strade Bianche, Van Aert knap derde

AFP
Julian Alaphilippe heeft vandaag de Strade Bianche op zijn naam geschreven. De 26-jarige Fransman haalde het in een beklijvende finale van Jakob Fuglsang (Astana). Wout van Aert (Jumbo-Visma) werd knap derde. Deceuninck - Quick.Step andermaal aan het feest.

Zo’n 16 graden en een heerlijk lentezonnetje: alle ingrediënten waren aanwezig in Toscane. Het contrast qua omstandigheden met vorig jaar, toen Tiesj Benoot na een heroïsche editie de macht greep, was groot. Niet van de partij vandaag: Peter Sagan, Michal Kwiatkowski en Alejandro Valverde. Vooral de namen van Van Avermaet en Stybar stonden dus met stip genoteerd in het lijstje met favorieten.

In het prachtige Toscaanse landschap was er een opmerkelijke rol weggelegd voor Diego Rosa. De Italiaan van Team sky reed een tijd lang solo aan de leiding, maar werd op zo’n 35 km van de streep gegrepen. Het gevolg was een kopgroep met een pák Belgen. Onder meer Greg van Avermaet (CCC Team), Yves Lampaert (Deceuninck - Quick.Step), Tim Wellens (Lotto-Soudal), Wout van Aert (Jumbo-Visma) en Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) mengden zich voorin. 

Ook Fuglsang en Alaphilippe waren mee in de ontsnapping. Die eerstgenoemde trok op de steile grindstrook van Monteaperti ten aanval. Volgden in zijn wiel: Julian Alaphilippe én Wout van Aert. Het werd uiteindelijk een titanenduel tussen Alaphilippe en Fuglsang. Van Aert moest op 20 km van de streep de rol lossen, sloot in absolute finale weer aan, maar was niet meer bij machte het leidersduo te verrassen. ‘t Hoeft geen verrassing te zijn dat Alaphilippe zich in de sprint de sterkste toonde - ondanks meerdere aanvallen van Fuglsang. Een sterke Van Aert werd net als vorig jaar derde, op 27 seconden van Alaphilippe.

Voor Alaphilippe is het de vierde overwinning van het seizoen, na twee ritzeges in de Ronde van San Juan (2.1) en één in de Ronde van Colombia (2.1). Zijn team zit al aan zestien zeges. Het is de eerste keer, op dertien edities, dat een Fransman de koers over de Toscaanse grindwegen wint.

AFP
AFP
AFP
AFP
BELGA14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leon Mertens

  Van Avermaet weer te weinig zoals verleden seizoen ,Van Aert was goed afwachten ,de Belgen zullen weer niet veel winnen !

 • Freddy De Wulf

  Schitterende prestatie van Wout. De beste Belg aan de meet, stukken beter dan al die andere Belgen. Op vlakker terrein zal zijn vermogen nog beter tot uiting komen. Deceuninck-Quick Step wint heel veel koersen maar steeds met een buitenlander. En over Lotto-Soudal kunnen we helemaal zwijgen.

 • rik cappelle

  Verdiende winnaar en een zeer mooie prestatie van onze Belgische renners. Het is wel zo dat we de prestaties ook niet moeten overschatten want de wereldtop was helemaal NIET aanwezig want uit de top dertig van de UCI Ranking stonden hoop en al een 10-tal renners aan de start !!! En het ging dan ook maar over een koers van 184km over een weliswaar zwaar geaccidenteerd parkoers maar dat is de Ronde v Vlaanderen en de Ronde v Lombardije ook. Zonder L-B-L te noemen.

 • Johan Maddens

  Schitterend Wout , na amper twee wedstrijden in de benen . We zitten goed voor de komende jaren . De poort staat open voor een mooie toekomst als wegrenner . En voor de afbrekers ziet het er niet goed uit ,veel sterkte !

 • Dirk Van Den Bossche

  Knappe solo van Wout , het mooie gebaar toen hij over de meet reed was waarschijnlijk voor zijn grote supporter Filip