Wat een verrassing: Valverde knalt in Catalaanse sprint iedereen uit het wiel en is de nieuwe leider

Alejandro Valverde (Movistar) heeft de tweede rit in de Ronde van Catalonië gewonnen. Niet op een netelige klim, wel na een massasprint. De Spanjaard neemt meteen ook de leiderstrui over van Hodeg, die op de laatste hindernis van de dag de rol moest lossen.

Met een tocht van Mataró naar Valls kregen de renners een trip van 175 kilometer voor de wielen. Onderweg twee hellingen waar drie avonturiers klaarblijkelijk hun zinnen hadden op gezet. De Spanjaarden Merino (Burgos), Molina (Caja Rural) en Bizkarra (Euskadi) kozen het hazenpad en schaarden - ondanks een gesloten overweg - een maximale kloof van drie minuten en vijftien seconden bij elkaar. Het peloton liet aan een slakkengangetje begaan, na drie uur koers lag het gemiddelde op amper 35,1 km/u. Grivko kreeg het er van op zijn heupen en maakte op zestig kilometer van de finish de sprong naar het trio. 

Vacante leiderstrui

Lang kon de Oekraïner niet van zijn vrijgeleide genieten want bij de eerste beste tempoversnelling van Movistar werd het viertal prompt opgepeuzeld. Ondanks een nieuwe uitval van Cyril Barthe denderde de meute als één grote groep naar de Col de Lilla - een obstakel van zo'n zes kilometer lang en een gemiddeld stijgingspercentage van 4,8 percent. De scherprechter van de dag zeg maar, want de top van de beklimming lag op circa tien kilometer van de meet. 

De helling baarde een muis, want door het strakke tempo van Mitchelton-Scott gebeurde er werkelijk niets op de hellende stroken. Wél moest leider Álvaro José Hodeg lossen, een klimmer is de Colombiaan van Quick.Step allerminst. Met een aanzienlijke bende daverden we in de afdaling dus naar de straten van Valls, waar zou gesprint worden om de triomf van de dag én de vacante leiderstrui. 

Bahrein probeerde met een opgezet treintje Gasparotto naar de zege te loodsen, maar het was Valverde die als een duivel uit een doosje iedereen het nakijken gaf. Een verrassing vanjewelste. De Spanjaard mag dankzij enkele bonificatieseconden onderweg morgen ook als leider de derde etappe aanvatten. Het is bovendien zijn de zesde zege van het seizoen. Eerder won hij twee ritten en het eindklassement in de Ronde van Valencia en een rit en het eindklassement in de Ronde van Abu Dhabi. 

Derde etappe ingekort

De etappe van morgen, met normaal aankomst bovenop Vallter 2000, is met 25 kilometer ingekort. Bovenop de Spaanse berg zouden de weersomstandigheden te slecht zijn om een koers te laten aankomen. De wedstrijdorganisatie kiest er daarom voor op de finish 25 kilometer eerder in het dal neer te leggen. Streep door de rekening dus voor Valverde en Quintana, die met de slotklim van 21 kilometer een uitgelezen mogelijk hadden om toe te slaan in het klassement. De eerste 9 kilometer van de klim naar Vallter loopt op met 3%, maar daarna wordt het menens. In de laatste 12 kilometer naar de finish is de gemiddelde stijging 7,3% en de steilste stroken van de slotklim zijn 14%.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • pieter lemmens

    Valverde is een fenomeen. Maakte vorig een doodsmak in de Ronde van Frankrijk, maar kijk daar staat-ie weer. Jammer van de twee jaar schorsing voor een nimmer bewezen dopingzaak. Volgende maand wordt hij 38. Hij is de Federer van het peloton.

  • rudy verlinden

    We moeten stoppen met vraagtekens te plaatsen bij overwinningen in de koers...tis verspilde energie ...en verandering komt er NOOIT...

  • Katrien Caers

    Ik hoop oprecht dat later niet iets zal uitkomen...