Exclusief voor abonnees

Was het voor kamelen, paarden of wielrenners? Baas Bahrain-Merida onder dopingverdenking door aankoop bloedcentrifuge

Milan Erzen, hier rechts van prins Nasser bin Khaled Al Khalifa van Bahrain-Merida.
RV Milan Erzen, hier rechts van prins Nasser bin Khaled Al Khalifa van Bahrain-Merida.
Diende de bloedcentrifuge voor kamelen, paarden of wielrenners? Dat is de vraag. Milan Erzen (48), de Sloveense mede-­oprichter van Bahrain-Merida, kocht via een ­Kroatische tussenpersoon het apparaat bij de Duitse dopingdokter Mark Schmidt, bekend van Operatie Aderlass. Erzen is een man van vele hobby’s. Hij traint renpaarden en renkamelen. Maar doet dus ook in wielrenners.

Het was de Fondation Antidopage du ­Cyclisme (CADF), de onafhankelijke ­dopinginstantie van de UCI, die door de Oostenrijkse politie op de hoogte werd gebracht van de aankoop van de bloedcentrifuge. Volgens haar Franse voorzitter David Lappartient houdt de UCI sinds 2015 al het vergrootglas boven het ­Sloveense en het Kroatische wielrennen. Dat was al zo voor Operatie Aderlass in februari van dit jaar aan de oppervlakte kwam.

Voorlopig zijn 21 namen bekend in het Oostenrijkse dopingschandaal. De CADF houdt renners en ploegleiders in het ­vizier. Maar volgens Lappartient zijn geen nieuwe namen van renners opgedoken in het dossier.

Dat is goed nieuws voor Primoz Roglic, Matej Mohoric, Tadej Pogacar of Jan ­Polanc – sinds gisteren de nieuwe roze­truidrager in de Giro –, die het mooie weer uitmaken in het Sloveense wielrennen. Voorlopig.

Je hebt 29% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratisReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.