Warbasse wint verrassend eerste bergrit in Ronde van Zwitserland, Caruso nieuwe leider

EPA
Larry Warbasse (Aqua Blue Sport) heeft de vierde rit in de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. Als enige overblijver van de vlucht van de dag bleef hij op de stevige slotklim de grote klimmers voor. Damiano Caruso (BMC) kwam als tweede over de meet en is de nieuwe leider.

Vandaag kregen we een etappe van Bern naar Vollars-sur-Ollon, een tocht van circa 150 kilometer recht door de Alpen. Na een vlakke aanloop stonden er twee cols op het programma: de Col des Mosses moest op 48 kilometer voor de eerste schifting zorgen, de slotklim naar Villars-sur-Ollon bepaalde de winnaar van de vierde rit in deze Ronde van Zwitserland.

Het duurde even, maar vier vluchters slaagden er toch in om zich tot de avonturiers van de dag te kronen. Lars Boom, Larry Warbasse, Antoine Duchesne en Nick van der Lijcke muisden er na twintig kilometer vandoor en fietsten een maximale voorsprong van bijna acht minuten bij elkaar. Tim Wellens probeerde nog de aansluiting te maken, maar kreeg de kloof niet gedicht.

De kopgroep.
TDW De kopgroep.

Het was wachten tot de eerste klim van de dag, de Col des Mosses, voor wat suspense. Boom - die zijn zinnen op de gele trui had gezet - haakte af -, Van der Lijke kwam als eerste boven en nadert bergleider Lasse Norman Hansen zo op één schamel puntje. Intussen kromp het peloton minuutje per minuutje de voorsprong van de drie leiders in, met een voorgift van vier minuten begon de kopgroep aan de slotklim.

Op die slothelling moesten Duchesne en Van der Lijcke al snel lossen, waardoor de Amerikaan Warbasse op z'n eentje de berg van tien kilometer en een gemiddelde stijgingspercentage van 7,9 procent bedwong. In het peloton bepaalde Van Garderen het tempo, enkel Frank, Pozzovivo, Spilak, Caruso en Soler konden volgen. Onder meer Dumoulin en Kruiswijk voelden het zuur in de benen. 

Op twee kilometer van het einde had Warbasse nog één minuut voorsprong, waardoor de achtervolgende groep wel iets moest ondernemen om nog een kans te maken op de ritzege. Mathias Frank probeerde wel, maar een forse demarrage van de grote kanonnen bleef uit, waardoor Warbasse ietwat verrassend stand hield. De 26-jarige renner van Aqua Blue Sport kwam als eerste boven en pakte zijn eerste grote overwinning uit zijn carrière. De Italiaan Damiano Caruso werd tweede en is de nieuwe leider. Steven Kruijswijk vervolledigde het podium.

"Ongelooflijk"
Larry Warbasse pakte dus zijn eerste profzege beet op het hoogste niveau. De Amerikaan van het procontinentale Aqua Blue Sport bezorgde zijn werkgever ook de eerste overwinning van het jaar. "Ongelooflijk", zei hij na afloop. "Hier heb ik zo hard voor gewerkt."

Warbasse fietste in 2012 als stagiair bij BMC en kreeg daarna in 2013 en 2014 een profcontract bij de ploeg van Greg Van Avermaet. Hij brak er nooit door, maar vond wel onderdak bij IAM Cycling in 2015 en 2016. Die ploeg hield er mee op eind vorig jaar en dus moest Warbasse op zoek naar een nieuwe werkgever. Dat verliep niet meteen vlot en dus was de Amerikaan dan ook tot tranen toe bewogen bij zijn zege. "Ik heb een heel moeilijke periode achter de rug", zei hij, "IAM Cycling stopte er mee en een tijdlang wist ik zelfs niet of ik wel profwielrenner zou kunnen blijven. Dat ik nu een rit win in de Ronde van Zwittserland is ongelooflijk, hier zijn geen woorden voor. Deze koers was een doel voor mij. Vooraf ging ik drie weken op hoogtestage. Ik doe dat elk jaar, maar tot op heden loonde het nooit. Nu doet het dat wel. Ik ben zo blij met deze overwinning."

EPA

Uitslag rit 4

1. Larry Warbasse (VSt/ABS) de 150.2km in 3u48:55 (gem. 39.36804km/u)
2. Damiano Caruso (Ita/BMC) op 0:40 
3. Steven Kruijswijk (Ned/TLJ) 0:40 
4. Simon Spilak (Sln/KAT) 0:40 
5. Domenico Pozzovivo (Ita/ALM) 0:44 
6. Mathias Frank (Zwi/ALM) 0:47 
7. Marc Soler (Spa/MOV) 0:59 
8. Miguel Angel Lopez (Col/AST) 01:07 
9. Mikel Nieve (Spa/SKY) 01:20 
10. Rui Costa (Por/UAD) 01:34 

TDW

Stand na de vierde rit

1. Damiano Caruso (Ita/BMC) de 488.2km in 12u08:35 (gem. 40.204052km/u)
2. Steven Kruijswijk (Ned/TLJ) op 0:15 
3. Domenico Pozzovivo (Ita/ALM) 0:24 
4. Simon Spilak (Sln/KAT) 0:24 
5. Marc Soler (Spa/MOV) 0:31 
6. Mathias Frank (Zwi/ALM) 0:33 
7. Mikel Nieve (Spa/SKY) 01:09 
8. Rui Costa (Por/UAD) 01:10 
9. Valerio Conti (Ita/UAD) 01:20 
10. Miguel Angel Lopez (Col/AST) 01:25

Caruso werd tweede en is de nieuwe leider.
EPA Caruso werd tweede en is de nieuwe leider.
TDW