Wanty maakt nieuws overlijden Antoine Demoitié officieel bekend

Twitter Wanty
Een intriest weekend voor het (Belgische) wielrennen. Nadat zaterdag Daan Myngheer op Corsica na een hartaanval in coma belandde, liet Antoine Demoitié gisteren het leven in Rijsel. Dat is in de loop van de nacht bevestigd door een woordvoerder van de Franse politiezone, de 25-jarige renner lag er in het ziekenhuis, in coma. Intussen heeft ook zijn ploeg Wanty-Groupe Gobert het treurige nieuws aangekondigd op Twitter. Demoitié kwam in Gent-Wevelgem ten val en werd aangereden door een motard. Via deze weg willen wij ons medeleven betuigen met de familie en vrienden van Antoine Demoitié.

Wij hebben de meest spraakmakende en tot de verbeelding sprekende motorincidenten nog eens netjes voor u opgelijst, Lees het NU verder in HLN SPORT PLUS.

"De motor heeft proberen te remmen, is op Antoine gevallen en dat heeft dusdanige verwondingen veroorzaakt dat hij naar het ziekenhuis werd gebracht, niet meer bij bewustzijn is geweest en daar vannacht is overleden", klinkt het bij zijn team.

Ploegleider nabij
De ernst van de situatie was meteen na het ongeval duidelijk. "Onze ploegleider in koers Hilaire Van der Schueren zag meteen hoe erg het was, hij bevond zich niet ver van het punt waar het gebeurde want hij had net bidons tot bij Antoine gebracht."

De betrokken motard was overigens in dienst van de Belgische wielerbond was en had al 32 jaar ervaring. De man in kwestie kon de aanrijding met de gevallen Demoitié niet vermijden waarna zijn motor op het hoofd van de renner is gevallen.

TDW

Gisteravond gaven Franse bronnen het volgende mee: "De renner is overleden. Een onderzoek naar de doodsoorzaak is lopende", aldus Frederic Evrard, woordvoerder van de Franse Nord-Pas-de-Calais politiezone, waar het Universitair Ziekenhuis in Rijsel gelegen is.

Tweet Boucher
Eerder op de avond was er veel verwarring ontstaan rond de toestand van Demoitié - waarvoor onze oprechte excuses. Na een tweet van zijn vriend David Boucher rond het overlijden (zie hieronder) kreeg ook onze redactie uit de nabije entourage van Demoitié het nieuws dat de renner de aanrijding niet overleefd had. Zijn ploeg Wanty Groupe-Gobert liet via Twitter dan weer weten dat de "situatie van Demoitié zeer ernstig is" en hij op intensieve zorgen blijft.

twitter David Boucher

In coma gehouden
Demoitié kwam zondagmiddag in Gent-Wevelgem na ongeveer 150 kilometer koers zwaar ten val, in het Noord-Franse Sainte-Marie-Cappel. "Na zijn val werd hij nog eens aangereden door een motard", aldus ploegleider Hilaire Van der Schueren eerder op de dag. De wielrenner werd meteen afgevoerd naar het ziekenhuis en in coma gehouden.

De bruisende feestnacht in de Wevelgemse VIP-tenten werd niet veel later opgeschort. Iedereen werd gevraagd het glas leeg te drinken en te vertrekken, uit respect voor het trieste nieuws.

Derde in rit Bessèges
Demoitié werd geboren in Luik en proefde in 2012 van zijn eerste overwinningen. Hij schreef een etappe in de Triptyque des Monts et Châteaux op zijn naam en twee etappes in de Carpathian Couriers Race. Één jaar later won hij in zijn eerste jaar als prof voor Wallonie-Bruxelles het provinciaal kampioenschap van Luik. Twee jaar geleden pakte hij een knappe vierde plaats in de Handzame Classic (vorig jaar werd hij zelfs tweede achter Gianni Meersman) en de eindoverwinning in de Ronde van de Finistère. Dit seizoen maakte Demoitié de overstap naar Wanty-Groupe Gobert en kaapte hij onder meer een derde plaats weg in de eerste rit van de Ster de Bessèges. In de E3 Harelbeke finishte onze landgenoot vrijdag als 69ste, hij maakte deel uit van de vlucht van de dag.

Dramatisch koersweekend

Zaterdag kwam ook al een andere Belgische renner, Daan Myngheer van Roubaix Lille Métropole, in kritieke toestand in het ziekenhuis te liggen. Hij kreeg een hartaanval tijdens de eerste rit van het Critérium International.