Exclusief voor abonnees

Waarom je maar beter zo diep mogelijk in het peloton kunt zitten: "54 km/u, en het voelt alsof je 12km/u rijdt"

RV
Vraag voor Thomas De Gendt: hoe hard moet hij rijden om uit de greep van het peloton te blijven? Schiftingsvraag: op hoe ver van de streep moet hij dan aanvallen, om zeker te zijn van ritwinst? Als De Gendt het niet weet, moet hij maar bij professor Bert Blocken te rade. Die heeft er een windtunnelstudie van gemaakt.

Elf keer in de ontsnapping, op eenentwintig etappes. Thomas De Gendt reed in de Tour de France 2017 liefst 1.047 kilometer in de aanval. Maar winnen zat er niet in.

Maar nu is er goed nieuws. Aan de Technische Universiteit Eindhoven heeft de Belgische hoogleraar Bert Blocken uitgerekend waar en wanneer een renner moet aanvallen, om straks een rit te winnen.

Photo News

Je hebt 14% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim vande velde

  Awel die man mag eens in de buik van het peloton zitten en aanvoelen dat het bijlange geen 12 per uur is,dat het makkelijker is is zo maar hij mag het niet minimaliseren!!!!!

 • Guy Bevers

  Studie voor niks !

 • Gino Denil

  Vroeger werd er in de eerste maanden van het jaar veel gevallen in de koersen voor de nieuwelingen. Daarna en in de hogere leeftijdsgroepen viel het nog best mee. Nu rijden die beroepsrenners als nieuwelingen in hun eerste wedstrijden. Of zouden ze toch te veel aan de pijnstillers zitten?

 • Frans Peeters

  Maar als er gevallen wordt ben je wel dikwijls de sigaar

 • Eddy Van Assche

  Moet je daar voor gestudeerd hebben dit weet toch allemaal al