Waarom het Belgisch vrouwenwielrennen zo traag evolueert: "Er komen amper rensters bij"

Photo News
De VRT zendt de komende elf dagen drie Belgische WorldTour-koersen voor vrouwen live uit. Morgen de Women Classic Brugge-De Panne, later volgen Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen. Broodnodig, zo blijkt. Het Belgische vrouwenwielrennen komt van ver, maar de evolutie verloopt traag. Té traag.

Prestaties • "Alleen toppers scoren"

Jolien D’hoore pakte brons op de Spelen in Rio, won de afgelopen twee jaar drie WorldTour-koersen op de weg en in 2017 kroonde ze zich samen met Lotte Kopecky tot wereldkampioene in de ploegkoers. Nicky Degrendele volgde dat voorbeeld dit jaar in het keirin, Ann-Sophie Duyck werd tweede op het EK tijdrijden, Elke Vanhoof werd Europees kampioene BMX in 2015 en Sanne Cant pakte al twee seizoenen na elkaar de regenboogtrui in het veld. Heel knap. Maar na D’hoore en co gaapt de grote leegte, zeker op de weg.

"De Belgische vijver om talenten uit te vissen is gewoon veel te klein", aldus Christel Herremans. "We scoren wel, maar dat komt uitsluitend door onze toppers." Jolien D’hoore zal dus nog wel even de vaandeldraagster blijven. Dat verwacht ze zelf ook. "Het niveau op internationaal vlak ligt hoog, té hoog voor het overgrote deel van de Belgische rensters. En ik zie dat niet meteen veranderen. Van de maatregelen die nu worden getroffen, zal het resultaat pas over een tiental jaar te zien zijn."

Je hebt 15% van dit artikel gelezen
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Deprez

  Het is een zeer zware sport en dat schrikt af natuurlijk en de bond doet ook niet te veel. Men zou eens kunnen gaan kijken waarom het in Nederland wel lukt maar daar voelen de heren van de bond zich te goed voor waarschijnlijk.

 • Jean Kodak

  Hoe zou dat komen? ??? Alles draait hier alleen om voetbal, bekijk de topsportscholen maar eens in andere landen. België is echt een schande op dat gebied, om nog maar van het financiële te zwijgen.

 • Luc Sockeel

  De wielerbond moet eens goed nadenken hoe de Nederlanders het ene toptalent kweekt na het andere ! En zou de media deze fietsende dames niet een beetje meer willen in de picture plaatsen ook de sponsors steken liever hun centen in het mannenwielrennen waar ze zelf een dopingzondaar niet durven aan de kant zetten !

 • wim rooyakkers

  In België evolueert alles langzamer.

 • Dominique Vanacker

  Stilletjes aan komt er toch een sportzender in Vlaanderen.