Viviani weer aan het feest in Vuelta: Italiaan wint massasprint in Fermoselle, seizoenszege nummer 60 voor Quick.Step

BELGA
De tiende rit in de Ronde van Spanje is een prooi geworden van Elia Viviani. De Italiaan van Quick.Step Floors was de beste van een massasprint in Fermoselle. Voor de ploeg van Patrick Lefevere was het al de zestigste seizoenszege. In de buurt van de Portugese grens kwam rodetruidrager Simon Yates niet in de problemen.

Na de rustdag van gisteren kregen de renners geen al te zware rit voorgeschoteld. Tussen Salamanca en Fermoselle wachtten 177 overwegend vlakke kilometers en de sprinters leken dus nog eens hun kans te kunnen gaan. Maar in eerste instantie dus ook: de avonturiers. Jesus Ezquerra, een 27-jarige Spanjaard, was één van de eerste aanvallers en de man van Burgos-BH kon ook ontsnappen.

Verschillende renners gingen in de tegenaanval. Thomas De Gendt probeerde het even, net als Richie Porte. Tot bij Ezquerra komen lukte echter niet, waarna de Portugees Tiago Machado zijn moment gekomen achtte. De 32-jarige pion van Katusha, bezig aan zijn tiende grote ronde, kon het kloofje wél dichten en samen met Ezquerra mocht hij een hele dag samen op pad. Of de speelbal van het peloton spelen, zo u wil.

Want te veel ploegen waren erbij gebaat dat het tot een massasprint zou komen. Daar zou ook het klimwerk van ruim elf kilometer op iets minder dan veertig kilometer van de streep geen verandering in brengen. Of toch wel? De BORA-ploegmaats van Peter Sagan jaagden het tempo met een ruk de hoogte om andere snelle mannen overboord te kieperen, maar dat lukte niet. Het beukwerk van de ploegmaats van de wereldkampioen zorgde er wel voor dat de twee vluchters gevat werden.

Op dertig kilometer van de streep kon de finale echt beginnen en de sprintersploegen lieten zich niet meer verrassen. Quick.Step-Floors kon orde scheppen in de chaos en Viviani maakte het werk van zijn team overtuigend af. Ritzege nummer twee in deze Vuelta voor de zegekoning van dit wielerseizoen én zege nummer zestig voor de ploeg van Patrick Lefevere. Voor vandaag stond de teller nog op 58 stuks, maar Julian Alaphilippe won in de Tour of Britain. Viviani maakte het feest dus compleet.

Morgen brengt de 207,8 kilometer lange elfde etappe het peloton van Mombuey naar Luintra. Onderweg worden er drie cols van derde en één van tweede categorie beklommen. Daarnaast zijn er tal van niet gecategoriseerde hellingen, vlak is het nooit.

Elia Viviani.
BELGA Elia Viviani.

Viviani wint na "perfecte leadout"

Elia Viviani (Quick-Step Floors) reed naar eigen zeggen één van zijn beste sprints van het jaar. "Het liep perfect", stelde hij na zijn tweede ritzege in de Vuelta. Dit was echt één van de beste leadouts van dit seizoen."

"Dit was echt wel een fantastische ploegprestatie. In de sprint, naar San Javier (waar Bouhanni won) maakten we een fout en werd ik derde. Nu draaide alles perfect. We namen de koers in handen, koersten agressief en aan een hoge snelheid werd ik perfect gelanceerd. In de sprint maakte ik het af."

Begin dit jaar grapte Viviani tijdens de Rond van Dubai nog dat het fijn zou zijn om zijn aantal zeges van vorig seizoen te verdubbelen. "Vorig seizoen won ik tien keer, 20 in 2018 zou wel fijn zijn", klonk het. Met 17 overwinningen komt hij nu wel aardig dicht in de buurt. "Ongelooflijk hé, het zal moeilijk worden om dit seizoen te evenaren. Vier overwinningen in de Giro, nu al twee in de Vuelta, het geluk blijft duren. Dit is de beste ploeg ter wereld. We beleefden een fijne rustdag, een rustdag zoals die moet zijn met familie en de ploeg. De motivatie om het vandaag goed te doen was groot en we zijn er weer in geslaagd."

AP
Photo News
Photo News
Photo NewsReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.