Viviani vervolledigt hattrick in Madrid. De Gendt en Yates schrijven geschiedenis in Vuelta

EPA
Elia Viviani heeft in Madrid zijn derde ritzege geboekt in de Ronde van Spanje. In de allerlaatste etappe was hij sneller dan Peter Sagan. Simon Yates en Thomas De Gendt bleven dan weer gespaard van ongelukken en konden zo geschiedenis schrijven. Met Chris Froome, Geraint Thomas en Yates heeft Groot-Brittanië nu dit jaar de Giro, de Tour en de Vuelta gewonnen. Thomas De Gendt schenkt België dan weer 35 jaar na Lucien Van Impe de bergtrui in een grote ronde. 

Feest in de Vuelta. Na drie weken volop koersen was vandaag het einde in zicht. In Madrid werd er geschiedenis geschreven. Door Thomas De Gendt bijvoorbeeld. Liefst 35 jaar na Lucien Van Impe zorgde de renner van Lotto-Soudal er voor dat België weer een bolletjestrui in een grote ronde in de wacht sleepte. Maar uiteraard ook door Simon Yates. Hij zorgde voor de derde Britse eindoverwinning in een grote ronde in een en hetzelfde jaar. Chris Froome deed het al in de Giro, Geraint Thomas stak dan weer de Tour de France op zak. Het is iets waar enkel de landen Spanje in 2008 (met Alberto Contador in de Giro en de Vuelta en Carlos Sastre in de Tour) en Frankrijk in 1964 (met Jacques Anquetil in de Giro en de Tour en Raymond Poulidor in de Vuelta) in slaagden. Daar bleef het echter niet bij. Het eindpodium werd namelijk bezet met de youngsters Simon Yates (26), Enric Mas (23) en Miguel Angel Lopez (24). Het is het jongste podium in de Ronde van Spanje sinds 1936. Nivellering, heet zoiets.

EPA

Een klein feestje ook voor Igor Anton. De 35-jarige renner van Team Dimension Data kondigde gisteren het einde van zijn professionele carrière aan. Vandaag reed Anton dan ook zijn laatste wedstrijd en eenmaal in Madrid aangekomen kreeg de Spanjaard zijn gepast eresaluut. Hij genoot zichtbaar met volle teugen.

Je zou haast vergeten dat er ook nog gekoerst werd. Nadat Anton zijn plaats weer innam in het peloton werd de eerste vlucht op poten gezet. Het waren Alessandro De Marchi, Tiago Machado, Jetse Bol, Loïc Chetout, Stéphane Rossetto en Mikel Iturria die nog wel zin hadden in een avontuur. Dat was echter geen lang leven beschoren en toch kregen we vier nieuwe aanvallers aan het front. Diego Rubio, Joey Rosskopf, Garikoitz Bravo en Nikita Stalnov waagden hun kans. Die laatste verdween al snel van het toneel met een lekke band. Ook zijn drie medevluchters verdwenen van het stijdtoneel.

AFP

Viviani van ver

Spurten dus en dan waren nagenoeg alle ogen op Elia Viviani gericht. Toch heerste er even paniek bij Quick.Step Floors in de laatste rechte lijn. Viviani zat namelijk niet in het spoor van zijn ploegmakkers. De Italiaan slaagde er toch nog in om van achteruit naar de zege te spurten. Voor Peter Sagan en Giacomo Nizzolo. Zo vervolledigt Viviani zijn hattrick in de Vuelta. Hij won eerder al de derde en de tiende rit. 

Viviani: "Ik maak het af op ervaring"

Elia Viviani heeft zijn derde ritzege dus beet, ook al liep zijn treintje volledig mank in het slot. "Dat hoort erbij in de derde week", sprak hij minzaam na afloop. "Ik maak het toch af, dat is ook ervaring." Viviani leek op 1 kilometer en zelfs op 400 meter nog in een kansloze positie te verkeren. Zijn trein was nergens en zelf leek hij ingesloten. Toch vond hij nog een gaatje en snelde hij naar de zege, andermaal moest Peter Sagan vrede nemen met een tweede plek. "Dit is de derde week, we hebben met de ploeg al veel krachten verspeeld, ik ook. Dan gaat het allemaal wat moeilijker op het einde", vertelde hij in het flashinterview. 

AFP

"Op twee kilometer was ik mijn lead out kwijt aan het ronde punt, maar ik had er nog vertrouwen in dat ik wel terug zou komen. In de laatste bocht liet ik mijn ploegmaten weten dat ik hen kwijt was en gaf ik aan dat ze zich een beetje moesten inhouden vooraan, dat ze het niet op een lint zouden trekken en ik misschien daardoor te ver achteruit zou vallen. Ze zijn gestopt met rijden en ik ben dan langs achteren gekomen. Zo gaat het ook, al is het niet onze gebruikelijke manier. Oké, we maken een foutje op het einde, maar dan val je terug op ervaring en weet ik toch te sprinten. Ook hier kunnen we lessen uit trekken."

Viviani keert huiswaarts met drie ritzeges. Voorts won Enric Mas gisteren de koninginnenrit en eindigt de 23-jarige Spanjaard op de tweede plek van het podium. Andermaal een groot succes voor Quick-Step Floors dat nu 67 overwinningen telt dit seizoen. "Dit was een succesverhaal voor de ploeg en een van de leukste rondes die ik gereden heb", eindigde de Italiaan die dit jaar in de Giro ook vier keer wist te schitteren.

AFP
EPA
Igor Anton.
AFP Igor Anton.13 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Christiane Van Croonenborch

  IK dacht dat De Gendt ooit een zware bergrit in de ronde van Italië gewonnen heeft ? Proficiat voor Thomas telkens voor zijn inzet en nu zijn bollentrui

 • Guido Verhoeven

  Respect voor prestatie van Wallays en De Gendt, maar de uitlatingen van Wallays erna had hij beter voor zichzelf gehouden. Een ploegske van 3de provinciale (Lotto) kan je moeilijk vergelijken met een champions league team (Quick Step). Nr 67 Viviani wint de rit en gelukkig werden er soms nog beelden getoond van de staart van het peloton (Lotto) mss aan het voorbereiden op het volgend seizoen al?

 • Jacky Coolman

  We hebben geen glazen bol maar een renner in de finale brengen was wel iets voor Thomas geweest. Proficiat met de bollen man.

 • Ingrid Deman

  Mocht De Gendt bij QS rijden was het groot voorpagina nieuws. Nu enkel een voetnoot. Ik ben grote voetbalfan maar de prestatie wasvoorschrift mij toch de mooiste van het weekend

 • Glenn Wouters

  Zeker Guy, beter dan GVA want die staat pas 3de op de UCI wereldranglijst... en waar staat dan Thomas, Op 1 of op 2, dat moet ik dan even opzoeken. Thomas is een goed renner met een mooi palmares, maar je moet deze bollentrui ook niet overroepen.