Toch een lichtpuntje voor Chris Froome: Brit wint Vuelta 2011 op ziekbed

Chris Froome in de Vuelta van 2017, die hij ook won.
EPA Chris Froome in de Vuelta van 2017, die hij ook won.
Dan toch wat positief nieuws voor Chris Froome (34). De Brit, die gisteren zwaar ten val kwam in de Dauphiné, mag alsnog de Vuelta van 2011 op zijn palmares schrijven. Juan José Cobo moet zijn eindzege van toen afstaan wegens dopinggebruik. De Spanjaard kan wel nog in beroep gaan tegen de beslissing bij het Internationaal Sporttribunaal TAS in Lausanne. 

Chris Froome heeft op zijn ziekenhuisbed van de afdeling intensieve zorgen in Saint-Etienne dan toch de Vuelta van 2011 gewonnen. De Internationale Wielerunie (UCI) heeft de toenmalige eindwinnaar Juan José Cobo een schorsing van drie jaar gegeven wegens overtredingen op de antidopingwetgeving. In de periode tussen 2009 en 2011 werden bij de Spaanse renner afwijkende bloedwaarden vastgesteld in zijn biologisch paspoort die wijzen op het gebruik van een verboden substantie. Hij moet zijn eindzege in de Vuelta van 2011 afstaan. Chris Froome, die eindigde als tweede, wordt de officiële eindwinnaar. In 2017 won de Brit van Team Ineos de Vuelta op een reguliere manier. Hij won ook vier keer de Tour en één keer de Ronde van Italië.

Het nieuws is een lichtpuntje voor de onfortuinlijke Froome. Hij kwam gisteren zwaar ten val tijdens de verkenning van de tijdrit in de Dauphiné. Het harde verdict:  een gebroken heup, een dijbeenbreuk, een breuk in de elleboog en verschillende ribbreuken. Froome werd acht uur lang geopereerd en ligt nog steeds op intensieve zorgen. 

Chris Froome tijdens de Vuelta 2011.
Photo News Chris Froome tijdens de Vuelta 2011.
Juan Jose Cobo Acebo.
Photo News Juan Jose Cobo Acebo.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Berg

  Zelf kunnen bekomen dat je te hoge dosis astma-middel niet werd bestraft en dan een ronde winnen door abnormale waarden bij een andere renner. Twee soorten justitie bij de UCI...

 • Johan Vervaeck

  Toch heel straffe kost. De Vuelta winnen vanop je ziekbed in het intensief, je moet het maar doen.

 • Dirk Van Den Bossche

  Afwijkende bloedwaarden tussen 2009 en 2011 en nu een uitspraak. UCI heeft blijkbaar lang onderhandeld om te weten hoeveel ze zouden krijgen bij een doofpotoperatie

 • Marcel Loots

  Loots Marcel En verleden jaar toen hij plots mocht meedoen in de ronde?

 • Marcel Loots

  En verleden jaar toen hij plots mocht meedoen in de ronde? Marcel Loots