Thomas De Gendt na uitspraken van Lucien Van Impe: "Jammer dat ik mij telkens moet verantwoorden en, neen, het gaat niet alleen over Van Impe"

De Gendt en Van Impe.
Belga/PN De Gendt en Van Impe.
Thomas De Gendt kroonde zich afgelopen weekend in de Vuelta als eerste Belg sinds Lucien Van Impe in de Tour van 1983 tot bergkoning in een grote ronde. Een knappe prestatie van de 31-jarige Oost-Vlaming, al plaatste Lucien Van Impe bij Studio Sport op Studio Brussel toch een kritische noot. De Gendt van zijn kant counterde de uitspraken met een scherpe tweet.

"Vroeger stonden er 10 renners aan de start van een grote ronde die echt voor die bergtrui gingen. Die gingen sprinten om als eerste boven te zijn. Nu is het zielig", stelde Van Impe bij Studio Brussel. "De drager van de bergtrui moet er vaak af als er echt geklommen wordt op de grote cols. Wat is die trui nog waard, daar denk ik al een paar jaar over na. De echte klimmers doen niet mee voor de bergtrui."

De kritische uitspraken van zijn provinciegenoot kwamen De Gendt inmiddels ook ter ore. Hij reageerde scherp op Twitter. "Ik begin mij een beetje te schamen dat ik hem gewonnen heb", klinkt het op de sociaalnetwerksite. "Het spijt mij dat ik in exclusieve lijstjes sta waar ik niet thuis hoor. (Ritwinnaar 3 grote rondes, podium Giro, bergtrui Vuelta.) #vroegerwasallesbeter."

Photo News

De Gendt "bokkig": "Ik ben een grotere coureur dan Van Impe denkt"

"Ik ben een beetje bokkig", zegt Thomas De Gendt aan onze redactie. Dat Lucien Van Impe de waarde van zijn pas gewonnen bergtrui in de Vuelta minimaliseert, stoort hem. Neen, De Gendt wil geen ruzie met Lucien Van Impe (71), zesvoudig bergkoning in de Tour tussen 1971 en 1983. Toen hij gisteren zijn cynische tweet de wereld in stuurde, wilde de Lotto-renner gewoon opkomen voor zichzelf. 

"Zo'n reactie vind ik jammer", zegt De Gendt. "Iets wat uniek is voor mij, wordt op die manier neergehaald. Nu lijkt het alsof ik die trui toevallig heb gekregen. Alsof ik hem heb afgepakt van de echte klimmers. Terwijl ik zelf ook wel een stukje kan klimmen. En ik heb er hard voor moeten vechten. En niet alleen op colletjes van derde en tweede categorie. Ik ben zeven dagen in de aanval gegaan. Ik heb moeten koersen tegen een uitstekende Maté, een uitstekende King en een uitstekende Mollema. Ik ben een grotere coureur dan Van Impe denkt."

"Dit gaat ook niet alleen over Van Impe. Ik heb nog commentaren gelezen, niet alleen van ex-renners, ook van gewone mensen. Ik moet me precies elke keer verantwoorden als ik iets presteer. Toen ik derde werd in de Giro, las ik dat er geen toppers hadden meegedaan. Toen ik won op de Ventoux was het omdat ik zo veel voorsprong had gekregen in de vallei. Ik word daar een beetje bokkig van... Ach, ik wil geen commotie. Ik heb een kater, ik ben moe en dit moest er even uit. Maar geloof me, als het makkelijk was, dan had ik de bergtrui al tien keer gewonnen." (BA)

EPA201 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Deprez

  Vroeger en nog eens vroeger toen stonden er ook tientallen renners aan de start vol doping Lucien of ben je dat vergeten, het feit dat Thomas moet afhaken als te zwaar wordt is normaal met zuivere renners.

 • françois troch

  ocharme, Van Impe heeft groot gelijk er zijn geen echte klimmers meer, wat niets afdoet aan de prestatie van De Gendt

 • Victor Avanti

  Van impe zou er nu niet aan te pas komen. Het wielrennen is een stukje veranderd. Hij zou De Gendt moeten feliciteren.

 • Philippe Claes

  zielige uitspraak van Van Impe, hij heeft zijn glorie tijd gehad, gun andere renners dat ook !

 • SILVERE Maes Silvere

  Proficiat Thomas, laat Van Impe maar praten het is altijd wat met die oude garde !!!!!