Oudgediende Valverde steekt wereldkampioen Sagan de loef af na beklijvende spurt op hellende aankomst

BELGA
Peter Sagan versus Alejandro Valverde. De drievoudige wereldkampioen tegenover 'El Imbatido, de onklopbare'. De aanloop van de achtste etappe van de Vuelta was bijzonder mager, maar de laatste kilometer in Almadén was wel een beklijvend schouwspel. Peter Sagan leek de zege in de wacht te slepen, totdat de 38-jarige Valverde hem op de hellende aankomststrook nog voorbij snelde. Rudy Molard blijft leider.

Daar waren de grote tenoren in de Ronde van Spanje. Na goed 191 kilometer fietsen trachtte Victor Campenaerts de spurt nog te ontregelen. De hardrijder van Lotto-Soudal gaf er op vier kilometer van de streep nog een ferme lel op, maar het peloton liet zich niet verrassen. Ook niet in die laatste venijnige rotonde. Recht op de trappers dus op de hellende aankomststrook en dat had Garcia Cortina goed in de oren geknoopt. Hij ging van bijzonder ver aan, maar Peter Sagan zat in zijn wiel klaar om toe te slaan. De Slovaak ging ook op het gepaste moment aan, maar botste op een hongerige Alejandro Valverde. In de laatste meters snelde de 38-jarige Spanjaard naar de zegeruiker. 

BELGA

Hoe het er de rest van de dag aan toe ging? Met wind in de zeilen. De rugwind inspireerde de Portugees Tiago Machado (Katusha-Alpecin), en de Spanjaarden Jorge Cubero (Burgos-BH) en Hector Saez (Euskadi-Murias). Zij muisden er met z’n drieën al vroeg vanonder en kregen vrijwel meteen een vrijgeleide van het grote pak. De tien minuten voorsprong werden er elf, niet veel later zelfs twaalf. Veel kon het de spurtersploegen – Quick.Step en Cofidis posteerden dan maar één pion vooraan – niet schelen in het peloton. Het drietal leek een hapklare brok. Ook de Alto de Españares, de enige klim van de dag, veranderde niets aan het wedstrijdbeeld.

Ondertussen was ook de eerste opgave in deze Vuelta een feit. Maurits Lammertink vierde gisteren nog zijn 28ste verjaardag, maar had zijn feesthoed vandaag niet opgezet. De Nederlandse renner van Katusha kampte al enkele dagen met last aan de maag en gooide de handdoek in de ring. Zijn wielerformatie was er snel bij om te zeggen dat het niet de verjaardagstaart was, die roet in het eten gooide.

AFP

Lekke band Sagan

Weer naar de orde van de dag dan, waar er weinig tot geen actie te noteren viel. Het scenario: de drie vluchters die na drie uur koersen aan een gemiddelde van 41,3 km/u kwamen en het peloton dat stilaan maar zeker het tempo oplegde. Het verhaal van de kat en de muis. Net wanneer de finale aanbrak, kreeg Peter Sagan af te rekenen met een lekke band. Hij werd nog teruggebracht naar het peloton, maar het waren krachten die hij in de finale wel kon gebruiken. Ondertussen werd Machado door het gespin van het peloton als laatste opgeslokt. Waarna Alejandro Valverde zijn vet palmares dus nog wat aandikte. Er moet al veel gebeuren vooraleer Valverde het winnen verleert.

Photo News

Valverde: "Sagan kloppen, dat geeft vertrouwen"

 "De wereldkampioen kloppen op zo'n finish, dat geeft vertrouwen", reageerde de renner van Movistar. "Al ben ik wel verrast met deze zege. Ik wist wel dat dit een lastige aankomst was, te zwaar voor de gewone sprinters, maar dat het zo steil zou zijn, verraste me ook. Ploegleider Arrieta droeg me op om voor de zege te gaan, nadat enkele ploegleden de finish hadden gezien, vooraleer wij er zouden passeren. Hij zei me dat het 'een finish op mijn maat was, volg gewoon het wiel van de renner die gisteren voor jou was (Sagan), maar zelf geloofde ik er niet in: 'ik ga niet voor de ritzege, ik probeer gewoon om geen tijd te verliezen in deze etappe. "

Maar uiteindelijk draaide het toch anders uit. "Het ging er al nerveus aan toe voor we in Almaden arriveerden, maar het team werkte zo hard om me vooraan te plaatsen en aangezien het omhoog ging tot aan die rotonde op 500 meter, kwam ik echt wel in de 'vibe' om er voor te gaan, ik pakte het wiel van Peter, volgde hem, wilde hem voorbij langs rechts, maar ik vreesde dat ik zou ingesloten raken en Nizzolo kwam van links. Ik twijfelde, maar vond toch een gaatje en ik pak de zege. Fantastisch toch? Peter Sagan kloppen, op zo'n finish, dat geeft me veel vertrouwen."

Photo News

Belgen kunnen leven met ereplaatsen

Bjorg Lambrecht fietste naar een achtste plaats in de achtste Vuelta-rit. "Ik ben blij dat ik me hier vandaag kon tonen", aldus de debutant van Lotto-Soudal.

De renner uit Knesselare maakt zijn debuut in een grote Ronde. "Voor een jonge renner is zo'n plaats in de top tien wel speciaal", gaf hij aan. "Ik ben blij dat het er vandaag eens uitkomt en ik me kon tonen. Ik zat iets te ver voor de laatste bocht en moest al een sprint voor de eigenlijke sprint trekken, maar goed, achtste is mooi, want met deze zware hitte is het hier echt wel niet gemakkelijk koersen."

Dylan Teuns (BMC) werd twaalfde. "Mijn ploeg bracht me in een goede positie en in de laatste kilometer was het vervolgens aan mij. Ik voelde me redelijk goed, maar in de laatste bocht verloor ik enkele posities en dan kon ik in de sprint enkel nog mijn positie houden, niet meer verder opschuiven. Maar goed, ik ben blij met deze twaalfde plaats. Vrijdag was ik heel ontgoocheld, want ik reed echt goed bergop op die laatste klim, maar opeens zakte ik er helemaal door, 'ontploften' de benen en zat er niets meer in. Vandaag verging het me beter."

De hitte speelt ook Teuns parten. "Vorig jaar was het ook warm in de Ronde van Polen en kon ik er daar wel goed mee om, maar hier is het echt extreem en is het niet gemakkelijk koersen. Dat maakt de wedstrijd nog lastiger." Of er nog kansen komen? "Dit was nog een rit voor punchers, nu komen er toch echt zware bergritten aan. Ik moet nog eens bekijken welke ritten ik eventueel nog kan aanstippen."

Bjorg Lambrecht.
Photo News Bjorg Lambrecht.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Glenn Wouters

  Koperen Froome gaat potten breken in de ronde van Groot - Brittannië. Die kan pas echt grote rondes aan die "renner".

 • Dirk Van Den Bossche

  Gouden Pedro zijn plaat blijft hangen , wat een zagevent

 • Jozef Van den Donder

  Gouden Pedro is weer van de partij se!

 • fran?ois leemans

  Ja in Spanje kan alles.

 • Pedro Gonzalez

  Jammer dat gouden Greg er niet bij is, want dat zou nu eens een Vuelta geweest zijn naar zijn maat.