Onbekende Rodriguez wint bergrit in Vuelta, drie Belgen in top vijf

AFP
Serieuze verrassing in de dertiende etappe van de Vuelta. Vluchter Oscar Rodriguez heeft zijn team Euskadi-Murias een knappe ritzege bezorgd. Rafal Majka werd tweede, Dylan Teuns derde. Bjorg Lambrecht en Laurens De Plus maakten de top vijf compleet. Jesus Herrada behoudt de rode leiderstrui.

’t Was opnieuw klimmen geblazen in de Vuelta. De renners trokken van Candás Carreño naar La Camperona. Het venijn zat hem andermaal in de start. De laatste twee kilometer van de slotklim kende een stijgingspercentage van 15%. Niet min. Deze dertiende rit was een etappe voor vrijbuiters, vandaar dat er heel wat renners in de juiste ontsnapping wilden zitten.

Het duurde een poos, maar na een dik halfuur kwam er een kopgroep van 32 renners tot stand. Daarbij liefst acht Belgen: Laurens De Plus, Thomas De Gendt, Pieter Serry, Maxime Monfort, Dylan Teuns, Tosh Van der Sande, Sander Armée en Bjorg Lambrecht. Daarnaast ook enkele grote namen voorin: Benjaming King, Rafal Majka, Bauke Mollema, Sergio Henao en Ilnur Zakarin.

De leiders werkten goed samen, waarna De Gendt en co een bonus van bijna tien minuten bij elkaar fietsten. Zo nam tweevoudig ritwinnaar King onderweg virtueel de leiderstrui over van Jesus Herrada. Maar door een tempoversnelling van Movistar was de Amerikaan weer snel leider af. Aan de voet van de slotklim hadden de koplopers nog een voorsprong van 3 minuten en 45 seconden. Voldoende.

Verrassende Rodriguez

Op de La Camperona zonderde Majka zich af van zijn metgezellen. Maar Teuns maakte vervolgens met succes de sprong naar de Pool. En toch was de dagzege geen prooi voor een van hen. De onbekende Oscar Rodriguez deelde zijn klim geweldig in en wist iedereen te remonteren. 

Majka moest vrede nemen met de tweede plek, een uitgetelde Teuns eindigde als derde. Lambrecht en De Plus finishten respectievelijk als vierde en vijfde. Drie Belgen dus in de top vijf. Knap. Wat later toonde Nairo Quintana zich de beste klimmer van de klassementsmannen. Jesus Herrada blijft leider.

Teuns: "Het begint frustrerend te worden"

Dylan Teuns (BMC) trok voor de derde dag op rij in de aanval in de Vuelta, maar moest vrede nemen met alweer een ereplaats. Hij werd derde, net zoals in de etappe naar La Covatilla, waar Ben King voor de tweede keer won.

Teuns reed donderdag naar een vierde en woensdag naar een vijfde plaats. "Het was eigenlijk niet de bedoeling om mee te gaan in de ontsnapping vandaag", deed hij na afloop uit de doeken. "Maar als je zo'n chaotische start hebt, met de ene aanval na de andere, kom je soms opeens in een goede positie. Ik schoof zonder al te veel moeite, zonder al te veel energie te verspillen mee met een groepje van vijf of zes renners en samen kwamen we dan in een kopgroep van twintig. Ja, toen ik daar dan belandde ging ik ook de benen niet stil houden. Ik heb mijn deel van het werk gedaan en was er nog bij op de slotklim."

Teuns koerste verstandig en liet zich niet gek maken met de vroege aanval van Zakarin. Toen Majka wegsprong op het eind, reed Teuns op de steilste stukken naar de Pool toe. Samen reden ze op kop op anderhalve kilometer van de finish. Het zag er goed uit, tot Rodriguez hen voorbij kwam op 1,1 kilometer. "Ik ken die jongen helemaal niet, het was een verrassing voor mij toen hij daar opeens kwam aanzetten. Ik zag hem niet, en toen hij ons passeerde zat er echt veel snee op, het was echt indrukwekkend, zo'n snelheid op zo'n steile klim en zowel ik, als Majka had geen antwoord klaar. Derde was het hoogst haalbare voor mij, maar dit is wel een ontgoocheling, zeer zeker. Alweer een plek in de top tien, maar geen zege. Dat is jammer."

"Natuurlijk lag die klim mij, maar als je voor de derde keer op rij meegaat in de ontsnapping, heb je niet meer die al te frisse benen. Dit is jammer, het begint een beetje frustrerend te worden. Donderdag was ik al super gefrustreerd, vandaag was derde het hoogst haalbare denk ik, maar het is gewoon jammer dat ik niet win. De benen zijn goed, de conditie is goed en ik mag tevreden zijn, maar ik kwam naar de Vuelta om een rit te winnen, helaas lukt het me niet."

"Ja, dit is positief met het oog op het WK: ik rijd goed en deze Vuelta is een voorbereiding, maar ik zou toch graag eens winnen. Ik denk dat ik nu toch echt eens een paar dagen ga proberen om rustig te blijven, niet mee te gaan in de vlucht en om dan met iets frissere benen aan de start te komen van een rit en proberen dan toe te slaan."

BELGA PHOTO YUZURU SUNADA FRANCE OUT
BELGA BELGA PHOTO YUZURU SUNADA FRANCE OUT
Photo News6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • francois de keyser

  Iemand die uit het niets komt en dit presteert, helemaal niet normaal. Michel Wuyts, zou hij aan speciaal snoep geraakt zijn? Helemaal niet normaal dat Wuyts hier geen commentaar bij geeft.

 • dretie munkies

  We hebben een mooie rit gezien met een verdiende winnaar en dat is het bijzonderste ! Rodrigues had blijkbaar zijn krachten goed verdeeld !

 • Gaston FOUBERT

  Dat is een pure klimmer Jacques, kijk ook naar Quintana en Poels (Ronde van Engeland), kleine versnelling trappend, geen machtsontplooiing.

 • jacques hillaert

  Amai zeg , die was niet moe laat staan uitgeput, t'was alsof hij een training achter de rug had , heel raar !

 • Luc Debels

  Proficiat aan de 3 jonge Belgen : Theuns, Lambrecht en De Plus ! Mannen voor het WK !