Movistar zwaar aangepakt nadat het doortrok net wanneer Vuelta-leider Roglic tegen asfalt smakte: “Idioten”

Movistar op kop.
RV Movistar op kop.
Het Movistar Team was vandaag in de Vuelta kop van Jut na de veelbesproken aanval die de ploeg in het peloton inzette, meteen na de val van onder meer rode trui Primoz Roglic in de negentiende rit. Ploegleider José Luis Arrieta is zich van geen kwaad bewust en haalt uit naar de UCI: “Blijkbaar vinden ze het van belang dat Roglic wint. Te gek voor woorden.” Witte trui Miguel Angel Lopez is dan weer snoeihard voor de Spaanse wielerformatie. “Het zijn idioten. Typisch iets voor hen.” 

Arrieta verdedigde zich al tijdens de rit voor de omstreden actie. Hij vroeg zich zelfs af waar de commotie vandaan kwam. “Dit soort dingen is ons al zo vaak voorgevallen. Met Alejandro Valverde in de Tour en in de Vuelta. Maar niemand vroeg toen waarom niemand op Alejandro heeft gewacht. Ik zie niet graag iemand vallen. Maar we hebben zelf ook al koersen verloren door een crash. En het was vooraf de bedoeling om aan te vallen op die plek. Dat was het tactisch plan. Vervelend dat Roglic net daarvoor viel”, verweerde de oud-wielrenner zich.

Op zijn beurt viel Arrieta de internationale wielerfederatie UCI aan. “De beslissing om de actie stop te zetten was de onze, nadat de jury had gezegd dat ze zouden toelaten dat renners achter de auto’s terugkeerden. Dat mag niet, maar de officials grepen niet in. Toen wij in het verleden slachtoffer waren van een val, nam de UCI die beslissing niet. Is dat het wielrennen? De UCI die beslist wie gaat winnen? Blijkbaar vinden ze het van belang dat Roglic wint. Te gek voor woorden.”

Lopez: “Idioten”

Miguel Angel Lopez, een ander slachtoffer van de val, haalt verwoestend uit naar de Spaanse wielerformatie. "Movistar is onrespectvol. Het is typisch voor hen om van zoiets te profiteren. Zij zijn altijd de idioten die zo'n dingen doen. Altijd dezelfde. We weten hoe ze wedstrijden rijden. Ze hebben het al zoveel gedaan. Eens zien of ze op een dag ook eens vooraan kunnen aanvallen zoals het moet", klonk het bijzonder hard.

Ook wereldkampioen Valverde was de pineut: "Ik word boos als ik een wereldkampioen zo zie koersen. Wat een wereldkampioen hebben we! Een wereldkampioen moet het goede voorbeeld geven. En respect tonen om zelf gerespecteerd te worden. Dit was een gebrek aan respect voor de rode trui en alle andere renners die gevallen waren.”

Miguel Angel Lopez.
Photo News Miguel Angel Lopez.

Movistar excuseert zich

Na de golf van kritiek omwille, verontschuldigde Movistar zich nog laat op de avond. “Het Movistar Team wil zich verontschuldigen voor wat is gebeurd tijdens de rit van vandaag in de Vuelta. Onze manier van koersen volgde uitsluitend de strategie die we voor de wedstrijd hadden uitgetekend, en was op geen enkele manier bedoeld om winst te halen uit de valpartijen van onze rivalen”, klonk de boodschap op Twitter. 

“We hopen dat voor ieders baat gebeurtenissen als deze van vandaag voor een eenduidige regelgeving helpen zorgen, zowel voor ploegen als voor wedstrijdcommissarissen.”
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peeters Freddy

  En dan verschiet men ervan dat er minder toeschouwers naar de koers gaan.

 • eric maier

  Wat een gezéver. Koers is oorlog, en als er iemand valt moet daar geen peleton op wachten. Als er een kleinere naam valt wacht niemand. Als er een pak van het peleton valt, wacht men vrijwel nooit. Als de renners niet opletten voor de versmalling ondanks ze gebrieft zijn, ligt dat aan de renners. Movistar hoort niemand excuses te bieden ! Dit is koers en vallen hoort daarbij. Wachten is koersvervalsing, en anders gaan ze maar bij de wielertoeristen rijden. Gewoon doorrijden, punt !

 • Meert Dominique

  Er was eindelijk een beetje intensiteit in de Vuelta, maar ja om een of andere reden moet Roglic winnen. Rijden was 'onsportief'. Cavagna 100 km in de wielen en dan demareren is wel sportief. Zelfs voor Waldorf en Stattler op 1.

 • Erik De Smet

  Wat voor gezever is dit nu. Het is een wedstrijd! Materiaalkeuze, fitheid en stuurvaardigheid zijn factoren die het verschil maken. Als Roglic daarin tekort komt, dan moeten ze vooraan niet wachten. Nog nooit gezien in een andere sport. Het is koers! Stel je voor dat ze bij hordelopen vooraan moeten inhouden omdat er iemand achteraan tegen een horde loopt. Waanzin!

 • Christiaan Mansfeld

  Je zag dat Valverde wilde stoppen. Nee ik denk dat het volledig aan de ploegleider lag. Blijkt ook wel uit het feit dat hij een hoop leugens nodig heeft.