Froome heeft in tijdrit vette kluif aan Kelderman maar ruikt wel eerste eindzege

afp
Chris Froome heeft de zestiende etappe van de Vuelta binnengerijfd. De Brit van Team Sky was in een glooiende tijdrit over 40,2 kilometer de snelste tegen de klok. Wilco Kelderman werd tweede, Vincenzo Nibali mocht mee op het podium. Froome verstevigt vanzelfsprekend meteen ook zijn leiderspositie.

Tussen Circuito de Navarra en Logrono werd de eerste richttijd neergezet door Lennard Kämna. De Duitser - voormalig wereldkampioen tijdrijden bij de jeugd - zette met 48'30" een te duchten chrono neer. Yves Lampaert had intussen zijn ritje tegen de klok achter de rug, maar de hardrijder van Quick-Step had niet zijn beste dag. Ook Thomas De Gendt hoopte stiekem op de top 10, maar kon de verwachtingen niet inlossen. Lampaert zou uiteindelijk als eerste Belg op een dertiende plek finishen. 

Dan was Tobias Ludvigsson wél op de afspraak. De Zweedse tijdritkampioen - vorig jaar derde in de rit tegen de klok - verpulverde de chrono van Kämna met 23 seconden. Die andere favoriet Bob Jungels kon in de eerste helft van de rit wedijveren met die toptijd, maar kende teveel verval in de laatste sector. Bij gebrek aan andere tijdritspecialisten - Rohan Dennis stapte gisteren nog uit de Vuelta door een luchtwegeninfectie - waren alle ogen gericht op de laatste starter: leider Chris Froome. Twee vragen moesten daarbij beantwoord worden: Wint de Brit de enige tijdrit in deze Vuelta én hoeveel seconden smeert hij zijn kortste belagers in het klassement aan?

belga
TDW

Froome versus Kelderman

Het antwoord op de eerste vraag: natuurlijk! Al had Froome een hele kluif aan Wiko Kelderman. De Nederlander startte als een komeet en pas halverwege de etappe kon de leider de tijd van de Team Sunwebman bijbenen. De tijd van Ludvigsson stelde op dat moment niet meer voor, beide heren doken na 28 kilometer al een halve minuut onder de chrono van de Zweed. Het fraaie duel werd uiteindelijk beslecht in het voordeel van Froomey. Met een tijd van 47 minuten rond reed hij 29 seconden sneller dan de Nederlander, die in de laatste sector een te groot verval liet optekenen. Meteen ook de tweede overwinning van Froome in deze Vuelta. 

Het antwoord op de tweede vraag: een heleboel seconden! Niet dat Nibali en Zakarin - de tweede en derde in de stand voor aanvang van de etappe - een slechte tijdrit reden. Integendeel. De Italiaan finishte derde, De Rus eindigde twee tellen later als vierde. Maar wel op respectievelijk 57 en 59 seconden van de hardrijder van Team Sky. Zo kan Froome haast zijn eerste Vuelta-eindzege ruiken. Met een kleine twee minuten voorsprong op 'de haai van Messina' trekt hij morgen met een gerust hart de bergen in. Kelderman neemt dankzij zijn indrukwekkende prestatie de derde plaats in het klassement over van Zakarin. 

afp
afp4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Benny Vanrykel

  Super Froome tegen alles en iedereen.

 • christian van der auwera

  goed Froome maar chapeau voor Alberto Contador.als oudje.

 • grootaert rené

  Verdiende zege voor Chris Froome!

 • Luc Steenmans

  Super Froome.!!