Froome: "Ben hersteld van de Tour, maar niet even sterk"

ANP
Voor de start van de 70ste editie van de Vuelta gaf Tourwinnaar Chris Froome op een persconferentie zijn indrukken weer over zijn deelname en huidige vormpeil. "Ik ben niet zo sterk als in de Tour", gaf hij mee, "maar ik wil hier wel het beste van mezelf geven."

"Laat één ding duidelijk zijn", aldus Froome die aan zijn vierde Vuelta begint, "ik beschik niet over dezelfde conditie als bij de start van de Tour de France wat mijn grote doel was van dit jaar, maar ik ben hier nu, ben hersteld van de Tour en ik ben gemotiveerd om deel te nemen. Ik hoop dat ik nog iets in de benen heb. Ik ga gewoon het beste van mezelf geven en ik ben ook bereid om mijn ploegmaten te helpen wanneer de kans zich voordoet. Ik zou graag op het podium staan, maar ik besef dat het heel moeilijk zal zijn. Ik ben realistisch en ik weet dat het een harde wedstrijd zal worden. De eerste week zal al veel duidelijk maken en daarna zien we wel verder", stelde de Brit.

"Wil ooit de Vuelta winnen"
Froome kende geen specifieke voorbereiding op de Vuelta en reed meteen na de Tour een rist criteriums. Aanvankelijk zou hij de Vuelta niet rijden, maar hij zegde uiteindelijk toch toe. "Omdat dit een speciale wedstrijd voor me is", aldus Froome. "Ik pakte hier in 2011 mijn eerste profzege en het was ook de eerste keer dat ik een leiderstrui droeg in een Grote Ronde. Ik heb veel mooie herinneringen aan de Vuelta. Ik hou van deze koers en het gaat er meer relaxed aan toe dan in de Tour, al is de wedstrijd wel even zwaar. Het is een koers die ik ooit aan mijn palmares wil toevoegen. Ik weet niet of dat dit jaar het geval zal zijn, maar ik houd van deze koers en ben blij dat ik hier terug ben."

Favorieten wilde hij niet noemen. "Er starten hier veel sterke renners", zei hij. "Het is moeilijk om er één favoriet uit te pikken, maar ik geef toe: Astana start hier met een enorm sterk blok en het zal moeilijk worden om hen te verslaan."

Froome werd in de Vuelta van 2011 tweede na Juan Jose Cobo. In 2012 werd hij vierde en vorig jaar opnieuw tweede na Alberto Contador.

Chris Froome
EPA Chris Froome