Colombiaan Higuita wint 18de Vuelta-rit na fraaie solo, leider Roglic komt niet in de problemen

AFP
De Colombiaan Sergio Higuita heeft de achttiende etappe in de Vuelta op zijn naam geschreven. Higuita bleef als enige over van een kopgroep en rondde een solo van zo’n 50 km op fraaie wijze af. Leider Primoz Roglic kwam in de voorlaatste bergrit niet in de problemen.

Gisteren een tijdlang stevig in moeilijkheden, vandaag een zo goed als kommerloze dag voor Primoz Roglic. Met vier beklimmingen op het menu mocht de Sloveen nochtans zijn benen insmeren voor mogelijke aanvallen op zijn rode trui. Die kwamen er niet, op een paar speldenprikken van Miguel Angel Lopez na. Geen zorg voor Roglic, die gepast counterde en aan de finish naar een tweede plaats spurtte. Enkel Sergio Higuita ging hem vooraf. De 22-jarige Colombiaan van Education First was de enige overlever van een vlucht. Op zo’n 50 km van de streep besloot Higuita solo te gaan op de Puerto de Cotos, de laatste beklimming van de dag. Een gedurfde onderneming, maar Higuita rondde zijn inspanning in stijl af. Zijn eerste overwinning bij de profs was een feit.

Verliezer van de dag werd Nairo Quintana. De Colombiaan kon op de slotklim niet volgen en moest finaal ruim een minuut prijsgeven op zijn rivalen in het klassement. Zo wordt ploegmaat Alejandro Valverde weer tweede in de stand. Roglic heeft nu 2'50" voorsprong op Valverde, Quintana is derde op 3'31". 

Vrijdag volgt een relatief makkelijke etappe van Avila naar Toledo. Na nog een laatste bergrit zaterdag eindigt de Vuelta zondag met een etappe door Madrid.

AFP

Higuita: “Opsteker voor de ploeg”

“Dit is een opsteker voor mij en de ploeg, na de pech die we in deze Vuelta al gehad hebben”, zei Higuita na de finish. EF Education First zag in de zesde etappe Rigoberto Uran en Hugh Carthy uitvallen. Ook Tejay van Garderen kwam die dag ten val, maar zou de etappe nog uitrijden, al gooide de Amerikaan daags nadien in de zevende rit wel de handdoek. “Ik had al gezien dat de etappe me perfect lag en dat ik kans maakte op de zege, zowel in de sprint als na een solo. Ik had geweldige benen, dus het werd het laatste. Ik waagde de sprong.”

Higuita is meteen de jongste Colombiaanse winnaar in een grote ronde. “Ik moet de vele fans nog bedanken. Ik ben blij dat ik niet stilviel op de slotklim ondanks mijn lange tocht, zij hebben me vandaag vooruit geschreeuwd.”

Photo News

Roglic: “Team was dik in orde”

“Het was opnieuw een lastige etappe met een pittige finale”, vertelde leider Roglic na afloop. “Het team was echt dik in orde en zelf voelde ik me ook erg goed. Woensdag hebben ze vanaf kilometer nul à bloc gekoerst. Toen Lopez aanviel op de voorlaatste klim, was ik weliswaar alleen, maar hadden we wel Neilson Powless nog vooraan en die wachtte me op. In de finale was het aan mij. Ik had goede benen en kwam niet in de problemen.”

Morgen staat een overgangsrit op het programma, zaterdag volgt de laatste bergrit. “Elke dag is belangrijk. We hebben woensdag ons lesje geleerd en ik verwacht nog elke dag volop koers. Ik verwacht geen gemakkelijke dag meer. We moeten nog altijd de focus houden tot in Madrid, daar ligt de echte eindstreep. Waarschijnlijk ben ik zelf mijn grootste concurrent. We zijn weer een dag dichter bij de zege. Het was zwaar, maar uiteindelijk wel weer een goede dag voor mij en de ploeg en we mogen optimistisch zijn.” 

BELGA
EPA2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • jean petermans

    Na de rit van gisteren was het vandaag saai, saai,saai.....

  • Mario Tersago

    Hier moet Roglic gewoon mee zijn. Hij kan zich niet permitteren om andere klassementrijders te laten gaan, om vervolgens alles in te zetten op de laatste.