Bennett schiet na z’n hattrick in de BinckBank Tour nu ook raak in de Vuelta

Sam Bennett won de eerste sprint in deze Ronde van Spanje.
AFP Sam Bennett won de eerste sprint in deze Ronde van Spanje.
De eerste sprint van de Vuelta jaargang 2019 is gewonnen door Sam Bennett. De Ierse kampioen van Bora-Hansgrohe haalde het na een massasprint in de straten van Alicante voor Edward Theuns en Luka Mezgec. Nicolas Roche blijft leider in de wedstrijd. 

Vertrouwde wegen voor het peloton in de Vuelta. De derde dag bracht de renners naar Alicante aan de Costa Blanca. Daar waar de meesten zich in de winter voorbereiden op het nieuwe seizoen. Al was de aankomst gisteren in Calpe in dat opzicht nóg bekender terrein.

In tegenstelling tot het spektakel tussen de favorieten tijdens de eerste rit in lijn nu wel een langgerekt verhaal tot aan de massasprint. Drie Spaanse renners kregen de kans om publiciteit te vergaren voor hun teams. Madrazo versterkte zijn positie in het bergklassement en dat was dat.

AFP

Tussendoor wel een aanvalletje van Thomas De Gendt op een stuk ‘Spaanse plat’ om de boel op te poken. Het zorgde voor averij bij sprinters Fabio Jakobsen en Fernando Gaviria. De Nederlander kwam met dank aan z’n team terug in het peloton, de Colombiaan niet meer.

En dus verloor de sprint één van zijn bepalende figuren. Een tweestrijd tussen Bennett en Jakobsen dan maar. Bora-Hansgrohe en Deceuninck-Quick.Step deden er alles aan om dat voor elkaar te krijgen. Al was het de vraag of Jakobsen voldoende hersteld was van zijn inspanningen om terug in de wedstrijd te komen. 

Het antwoord was ‘neen’. De Nederlander kwam er in een snelle sprint niet aan te pas. Trek-Segafredo kwam met Theuns op de proppen, maar onze landgenoot was niet meer dan ‘the best of the rest’. Bennett werkte zich met z'n eerste lendenrukken meteen enkele lengtes los van de rest. Luka Mezgec werd op een banddikte van Theuns derde.

Sam Bennett.
Photo News Sam Bennett.

Bennett : “Zonder ploeg was het niet gelukt”

Twee ritten in Parijs-Nice. Drie overwinningen in de BinckBank Tour. Een rit in de Dauphiné en nu de bloemen in de Vuelta. De sprintzeges van Sam Bennett mogen gezien worden. “Ik had een slecht gevoel vandaag. Dankzij de ploeg kon ik rustig blijven. Ze brachten me op de juiste plaats op het juiste moment. Zonder ploeg was het vandaag wellicht niet gelukt.”

“In de sprint zat ik ingesloten”, deed de Ierse kampioen zijn verhaal verder. “Ik wou net gaan toen Trek-Segafredo kwam. Ik wist dat het een snelle aankomst was, daarom wou ik als eerste gaan. Gelukkig wachtten ze bij Trek net iets te lang. Als je van achteren uit vertrekt, is het moeilijker om nog langszij te komen. Dat lukte perfect voor mij. Ik ben blij om in deze trui te winnen. Het is toch een opluchtend gevoel.”

BELGA

Roche: “Nog nooit eerder gebeurd in het Ierse wielrennen”

Ritwinst en de leiderstrui op dezelfde dag voor Ierland en dan nog wel met twee renners. Nicolas Roche wist na de etappe dat het een unicum was. “Ik sprak deze ochtend nog met mijn vader en hij kon het zich niet herinneren dat het ooit al gebeurd was.”

“Ik ben heel, heel blij voor Sam. Hij stond onder grote druk om hier te winnen en heeft het nu meteen voor mekaar gekregen. Voor mezelf ben ik ook blij. Het doet deugd om deze leiderstrui nog minstens één dag te behouden.”

Nicolas Roche.
AFP Nicolas Roche.

Edward Theuns looft teammaats: “Geweldig teamwerk”

Edward Theuns had vrede met de tweede plek na Sam Bennett. “Ik ben blij met de tweede plaats, anderzijds is het jammer dat het geen zege werd, want de ploeg verrichtte echt heel goed werk”, zei de renner van Trek-Segafredo.

“Het was een heel hectische finale, maar de ploeg deed het goed. Alex Kirsch leidde ons door de laatste kilometers. Plots verloor ik z’n wiel, maar vond ik wel dat van John Degenkolb. Hij zette aan en bracht me echt in een geweldige positie naar voren, maar ik bots op Sam Bennett. Ik denk dat hij op dit moment de snelste sprinter ter wereld is.”

“Ik kan zelf wel leven met de tweede plaats, maar de ploeg was zo sterk en dan wil je graag winnen. Al in de BinckBank Tour leverden we goed werk in de sprints (Theuns werd één keer tweede en één keer derde). We moeten gewoon voortgaan op dit elan.”

Ook Theuns had moeite met het de klim in het parcours, maar strooit opnieuw met lof voor zijn teammaats. “Die klim was echt zwaar en wij werden ook gelost, maar de klimmers van de ploeg hebben ons opgewacht en loodsten ons terug naar voren in de laatste 20 kilometer.”

AFP
Fabio Jakobsen.
Photo News Fabio Jakobsen.

Ook deelnemen aan de Vuelta? Dat kan met onze Gouden Vuelta. Surf snel naar www.goudenvuelta.be en maak kans op talloze prijzen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.