Ben King regeert op La Covatilla en grijpt tweede ritzege in vijf dagen, Yates pakt het rood met één secondje

AFP
Ben King is de koning van La Covatilla. De Amerikaan won bergop zijn tweede rit in deze Ronde van Spanje na een beklijvend duel met Bauke Mollema. Dylan Teuns was een mooie derde. Bij de favorieten greep Yates de rode leiderstrui met één seconde voorsprong op Alejandro Valverde.

Op een wereldkampioen wacht men, ook in de Vuelta. Toen Peter Sagan vandaag net voor het begin van de etappe lek viel in de neutrale zone, werd de start doodleuk enkele kilometers opgeschoven. The show must go on, maar niet zonder Peter Sagan. Met een nieuwe streep rubber kon de wereldkampioen snel verder. Koersen maar!

Nauwelijks was het startschot gegeven of de vlucht van de dag was een feit. De Gendt, Teuns en Van Bilsen sprongen met acht andere aanvalshazen naar voor. Ook Mollema en ritwinnaar King waren mee. Over heuvelachtig terrein ging het in gestrekte draf naar La Covatilla, de slotklim waarop het vandaag allemaal zou gebeuren.

Thomas De Gendt zat in de vlucht van de dag.
Photo News Thomas De Gendt zat in de vlucht van de dag.

Daar kregen we een koers op twee fronten te zien, want in het peloton nam geen enkel team de moeite om de ontsnapte renners binnen schot te houden. Koren op de molen van De Gendt die even voor de voet van La Covatilla de debatten opende. King ging gretig in op de uitnodiging en counterde met allure. De Amerikaan sprokkelde in een mum van tijd anderhalve minuut op zijn collega’s. Game over?

Neen, want Bauke Mollema had nog een afspraak met het verleden. De Nederlander was al eens tweede op La Covatilla en wou dat niet nog eens laten gebeuren. Onze noorderbuur liet Teuns en De Gendt ter plaatse om het man-tegen-mangevecht met King aan te gaan. Beiden gingen voluit in een beklijvend gevecht. De Amerikaan bleek de taaiste en mocht na 200 kilometer in de aanval zijn tweede ritzege in vijf dagen tijd vieren.

Een ander verhaal bij de favorieten. Daar beidden de tenoren hun tijd tot de laatste kilometer. De rode trui lag er voor het grijpen aangezien leider Molard al vroeg de handdoek gooide. Ook Kwiatkowski ging overboord. Kelderman, Quintana en Lopez waren de beteren. Yates kwam nog dicht genoeg om rood te pakken. De Brit houdt één seconde over op Alejandro Valverde.

AFP

King na ongelooflijk gevecht met Mollema: "Nog nooit zo afgezien"

Tot tranen toe bewogen na een helse inspanning. En of de ritzege aan Ben King heeft gevreten. "Ik heb in heel mijn leven nog nooit zo afgezien. Ik ben zelfs nog wat licht in mijn hoofd van deze inspanning. Wat een mooie dag opnieuw voor het team. Het is een eer voor mij om dit te doen voor deze mooie ploeg." 

"Een rit in een grote ronde winnen was een carrièredoel. Dat ik vandaag kan tonen dat mijn zege eerder deze week geen toeval was, maakt het nog mooier. Wat mij verder nog rest in deze Vuelta? Ik wil de sneeuwbal laten rollen en zien wat ik nog kan meepikken. Wie weet komen er nog mogelijkheden."

Photo News
AFP
BELGA1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Werner Gielis

    een dikke proficiat is hier zeker op zijn plaats, verdient gewonnen en ook de tweede was verdient