Astana klopt Deceuninck in Vuelta: Lopez eerste leider, Jumbo-Visma grote verliezer na veelbesproken val

Astana en Jumbo-Visma, een groot contrast.
Photonews en RV Astana en Jumbo-Visma, een groot contrast.
De opener van de 74ste editie van de Vuelta was een kolfje naar de hand van Astana. In een korte ploegentijdrit door Torrevieja was het Kazachse team sneller dan Deceuninck-Quick.Step en Sunweb. Miguel Angel Lopez bolde als eerste over de finish en trekt morgen de rode leiderstrui aan. Jumbo-Visma verloor kostbare tijd na een gezamenlijke valpartij. 

Met een zo goed als vlakke ploegentijdrit van 13,4 kilometer trok zich in badplaats Torrevieja de 74ste editie van de Ronde van Spanje op gang. Nathan Van Hooydonck was met CCC de eerste Belg in actie, maar kon niet lang genieten van de scherpste tijd. Education First was de eerste brigade die onder het kwartier dook, de te kloppen chrono was zo gezet. Onder andere Team Ineos en Mitchelton-Scott beten er hun tanden op stuk. Sunweb geraakte er een tijdje later wél onder, Astana (14'51") liet hen met een nieuwe verbetering van vijf tellen niet lang in de hot seat zitten. 

Het was wachten op Jumbo-Visma, de favorieten voor de dagzege. Het Nederlandse team moest echter meteen haar wonden likken, want op een natte plek op een wegdek - een lek? - knalden ze collectief tegen het asfalt. Een ramp voor Roglic en Kruijswijk, de kanshebbers voor de eindzege verloren veertig seconden op Astana. 

Alle ogen dan maar op Deceuninck-Quick.Step. Kon The Wolfpack nog de chrono van het Kazachse team verbeteren? Net niet. Na een minder eerste deel vlamden Gilbert en co. plots over de straten van Torrevieja. Ze werden echter aangemaand snelheid te minderen op de plek waar Jumbo-Visma viel én werd op de koop toe nog eens gehinderd door een wagen op het parcours. Na een verschroeiende versnelling richting finish strandden ze uiteindelijk op twee tellen van Astana. Zuur. Lotto-Soudal werd tiende. De Colombiaan Miguel Angel Lopez is zo de eerste leider. 

Morgen wordt de eerste rit in lijn gereden, over 199,6 kilometer tussen de vakantieoorden Benidorm en Calpe.

Lopez: “Heel goede start”

Astana hoort normaal niet bij de beste leerlingen van de klas in deze discipline, maar door pech van andere teams, en ook door zelf een sterke chrono te rijden is Miguel Angel Lopez nu de eerste leider. “Nochtans was het niet gepland om als eerste over de finish te gaan. Gorka Izagirre ging als eerste in die bocht, maar ik versnelde nog hard en zat zo plots vooraan. Dit is wel bijzonder, zo’n leiderstrui, mijn eerste in een grote ronde. Ik ben hier heel blij mij, maar dit is niet mijn verdienste, maar die van de hele ploeg.”

Lopez finishte dit jaar als zevende in het eindklassement van de Giro, vorig jaar stond hij zowel in de Giro, als in de Vuelta met een derde plaats op het eindpodium. Ook nu is hij opnieuw ambitieus. “Dit is alleszins al een heel goede start. Ik was ook heel kalm voor de start van de Vuelta, want we zijn hier met een enorm sterke ploeg aanwezig en en dat geeft rust, vertrouwen. Ik ga nog niet te veel vooruitkijken, iedereen weet wat mijn ambitie is, maar dat ik nu al leider ben is wel fijn. De val van Jumbo? Ja, dat is jammer voor hen, dikke pech.”

Photo News

Jumbo-Visma: “Ineens lag er water”

Stralend was het weer in Torrevieja, de lucht strakblauw en de gehele dag niets anders dan zon, maar op de Avenida del Agua - hoe ironisch - lag er toch ineens water toen Jumbo-Visma passeerde. Tijdens de verkenning, maar ook bij teams die eerder waren gestart, was het wegdek nog gewoon droog. “We hebben de teams voor ons zien rijden en toen lag er nog geen water bij die bocht”, zei George Bennett na de dramatisch verlopen ploegentijdrit. “Ik ga hier geen complottheorieën starten, maar ineens lag het er. Dat is het enige wat ik weet.”

Het was sowieso al een lastig stuk, vlak na de afdaling, ook als het droog was geweest”, zei ploegleider Addy Engels. “Maar nu stroomde er ineens water de weg op. We moeten de schade nog opmaken. Maar op deze manier moet je geen grote ronde beginnen. We waren de favoriet en je kunt altijd een beetje tijd verliezen, maar veertig seconden is een veel te groot gat. En buiten dat weten we nu nog niet hoe iedereen er aan toe is.” Ook een flink deel van Team Emirates ging op de grond op die bewuste passage, zo leren onderstaande beelden ons. 

Uitslag

1. Astana (Kaz) in 14:51
2. Deceuninck - Quick.Step (Bel) op 0:02
3. Sunweb (Dui) 0:5
4. EF Education First (VSt) 0:07
5. BORA - hansgrohe (Dui) 0:13
6. CCC (Pol) 0:15
7. Movistar (Spa) 0:16
8. Groupama-FDJ (Fra) 0:16
9. Mitchelton-SCOTT (Aus) 0:18
10. Lotto-Soudal 0:19
11. Ineos (GBr) 0:25
12. Bahrain Merida (Bhn) 0:26
13. Katusha Alpecin (Zwi) 0:33
14. Dimension Data (ZAf) 0:34
15. Trek-Segafredo (VSt) 0:35
16. Caja Rural (Spa) 0:37
17. AG2R La Mondiale (Fra) 0:37
18. Jumbo-Visma (Ned) 0:40
19. Cofidis (Fra) 0:43
20. Euskadi Basque Country - Murias (Spa) 0:46
21. UAE Emirates 5VAE) 1:07
22. Burgos - BH (Spa) 1:22

AFP
AFP
Photo News7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • françois troch

  zonder die hinder van de jumbo wagen had quick-step die tijdrit gewonnen, 2 sec is rap verspeeld

 • monique bolen

  Spijtig van het water op de baan maar ik denk dat Deceuninck-Quick-Step meer tijd verloor door het onverantwoorde parkeren van een teamwagen juist na een bocht. Kan Bugno niet ingrijpen en regels eens veranderen op straffe van een zware boete dat men in en juist na de bocht niet mag depanneren.

 • Herman Thys

  Niks van want dit is dank zij een ondermaatse organisatie.Als de ganse Visma ploeg tegen de grond gaat en Quick step serieus in de remmen moet hoef je niet lang naar de schuldige te zoeken.Wat een zootje.

 • François Nuyts

  Totaal vervalste uitslag door water op de weg net voor scherpe bocht en een stilstaande wagen op het parcours . Hoe flik je zoiets zeg .

 • Francis Smet

  Tijdrit is niet eerlijk verlopen, wie wisselt er nu een band in twee korte bochten? Parkeerde zich dan nog verkeerd in de buitenbocht als je weet dat renners steeds een rechte lijn trachten te rijden, dus als van een linkse bocht komt ga je automatisch naar rechts om een rechtse bocht aan te snijden, maar nee Jumbo parkeerde juist daar zijn wagen. Plus dan ook nog eens de snelheidsmindering ivm water op de weg. Deceuninck is hier gewoon bestolen.