Vreemd: tijdritfiets van voormalig werelduurrecordhouder "groeit" één centimeter in één week tijd

BELGA
Zesde plaats voor Alex Dowsett in de tijdrit van de Binck Bank Tour gisteren. De 29-jarige Brit kon daarmee - net als de rest - niet tornen aan de knaltijd van Stefan Küng, maar de renner van Katusha-Alpecin had daar wel een speciale reden voor. 

Volgens de voormalige werelduurrecordhouder was zijn tijdritfiets in een week tijd namelijk één centimeter gegroeid. Een kwinkslag van de gepatenteerde tijdrijder naar de inconsistente fietscontroles bij de Internationale Wielerunie (UCI). Net voor elke tijdrit worden de fietsen van de profs uitvoerig gecontroleerd. Een UCI-commissaris neemt het gewicht en de maten van de fiets op en die moeten conform het reglement zijn als de renner in kwestie wil starten. Niet in het geval dus van Dowsett. Zijn CANYON-fiets werd één centimeter te lang bevonden. De Brit moestin allerijl zijn mecaniciens aan het werk zetten om de fiets aan te passen aan de reglementaire maten. 

Vreemd, want Dowsett  startte vorige week op krak dezelfde tijdritfiets aan het EK tijdrijden in Glasgow. Toen was er volgens de UCI geen vuiltje aan de lucht. De vijfvoudig Britse kampioen tegen de klok schetste het debacle gisteren dan ook met een rake tweet. "Leuk verhaal vandaag, want mijn fiets is blijkbaar een volle centimeter 'gegroeid' in vergelijking met het EK van woensdag. Ik slaagde toen wel voor de UCI-controle. Vandaag niet en daardoor moesten we nog snel aanpassingen doen aan de fiets. Wat een consistentie."

Te veel willekeur bij de controles van de UCI, vindt Dowsett die dat nog eens staaft met een tweede voorbeeld: "In de Tirreno-Adriatico enkele jaren geleden was mijn fiets oké bevonden voor de ploegentijdrit. Enkele dagen later niet meer voor de individuele tijdrit. Het gebeurt te vaak dat de commissarissen niet weten of zien dat een fiets even voordien al is goedgekeurd. Het is gewoon niet consequent."

EPA
EPA17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mark Marken

  Luc Vanessa, voor jou geldT voornamelijk dat je nog maar eens een lesje spelling moet volgen.

 • Glenn Wouters

  Dus wielrennen de meest frauduleuze sport noemen mag hier. Maar een lans breken door de waarheid te zeggen dat wielrennen properder is dan vele andere sporten. Enkel al door de vele controles die bij andere sporten niet geburen mag precies niet

 • Mark Stevens

  3 jaar geleden in Borlo werd 25% vd fietsen afgekeurd. Mal was verkeerd in elkaar gezet

 • Marcus Camps

  De stelpennen een beetje indraaien en de fiets is korter ... wat een mirakel ...

 • eric maier

  je leest niet goed. Dezelfde fiets gebruikte hij in alle voorgaande tijdritten. Hij duid erop dat de UCI een foute meting doet maar dat niet zal toegeven - zoals gewoonlijk. Een mogelijke verklaring is dat de mechaniciens bij het onderhoud en afstellen, de beugels een cm te ver naar voor hebben afgesteld. Maar het is idd vreemd dat de UCI hierover valt.