Vlaming (56) krijgt hartstilstand op Mont Ventoux

De Mont Ventoux.
ThinkStock De Mont Ventoux.
Een 56-jarige fietser heeft tijdens de 15e editie van ‘Mon Ventoux’, een beweegcampagne van Sporta, een hartstilstand gekregen toen hij de 1.909 meter hoge berg aan het beklimmen was. De Vlaming werd ter plaatste gereanimeerd en zijn toestand is nu stabiel.

Het incident deed zich voor iets voorbij Chalet Reynard op weg naar de top van de Mont Ventoux. Hoewel het om een ervaren fietser ging, werd hij onwel tijdens de rit met een hartstilstand tot gevolg. Organisator Sporta kondigde het medisch interventieplan af en er kwam meteen een MUG ter plaatse.

Nadat het slachtoffer een hartmassage had gekregen, werd hij met een helikopter naar het ziekenhuis van Avignon afgevoerd. Zijn toestand is momenteel stabiel.

Het fietsevenement begon al op donderdag met enkele opwarmingsritten om dan vervolgens zaterdag de grote uitdaging aan te gaan. ‘Mon Ventoux’ werd in 2005 opgericht “uit de hartstochtelijke passie voor de steile pentes, sprookjesachtig boslandschap en mysterieus wit maanlandschap van de Mont Ventoux”. Sindsdien namen al ruim 30.000 fietsers deel aan de challenge. Het is de allereerste keer dat een dergelijk incident zich voordoet. 

 Medisch geschiktheidsattest

Iedereen die zich wil inschrijven voor de rit moet een medisch geschiktheidsattest, dat door een arts is getekend, aan Sporta bezorgen. Dat mogen ze op eigen initiatief doen, maar Sporta organiseert ook testdagen waarbij de deelnemers zich kunnen laten testen door erkende sportartsen. Daarnaast wordt er ook persoonlijke begeleiding aangeboden, zodat de deelnemers zich optimaal kunnen voorbereiden en op een gezonde manier kunnen deelnemen aan ‘Mon Ventoux’.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Berlinda Boons

  Triest, veel sterkte aan familie.

 • Freddy van Puymbrouck

  Zoiets kan altijd gebeuren en het is normaal dat dit in het nieuws komt.Wat niet normaal is zijn de vele jonge renners die sterven door hartfalen.Het is begonnen met de dood van Tom Simpson op de Ventoux,daarvoor kwam dit vrijwel niet voor.Daarna zijn er veel gevolgd en het zijn er te veel om het nog toeval te noemen.Ik zou graag zien dat er een diepgaand onderzoek komt.

 • Ronny Cuypers

  Het zullen er veel meer dan 1500 zijn jos. Ik het zelf 5 keer de cannibale gereden. Zwaar maar prachtig initiatief.

 • Lucas Janssen

  Deze deelnemer heeft een en ander afgewogen en beslist om het te doen. Waar de grens voor elk individu ligt, kan nergens afgemeten worden. De mens heeft geen lichtje dat opflakkert als er iets aan de 'motor' scheelt. Spoedig herstel en hopelijk mag er nog gefietst worden...

 • Myriam Joseph

  Wat vooral belachelijk is is dat als je een keuring via de organisatie laat doen deze 2 jaar geldig is maar als je zelf naar een dokter gaat voor een medische keuring is deze maar 1 jaar geldig. Maar zelfs met zo’n keuring op zak kan het altijd fout lopen, ook als je niets doet en in je zetel blijft zitten.