Viviani trakteert zichzelf op mooi verjaardagscadeau met ritzege in Dubai - Sagan past ook voor Dwars door Vlaanderen

TDW

Peter Sagan past ook voor Dwars door Vlaanderen

Eerder gaf Peter Sagan al mee dat hij het Vlaamse openingsweekend aan zich voorbij zou laten gaan. Geen Omloop en Kuurne-Brussel-Kuurne dus voor de drievoudige wereldkampioen. De Belgische fans blijven ook op hun honger zitten als het op Dwars door Vlaanderen aankomt. Volgens Het Nieuwsblad zal Sagan ook op woensdag 28 maart niet aan de start verschijnen.  

Viviani zegeviert in Dubai

De Italiaan Elia Viviani heeft Quick-Step vandaag de zege bezorgd in de tweede etappe van de Ronde van Dubai (2.BC). Na 190 kilometer sprintte hij sneller dan de Nederlander Dylan Groenewegen (LottoNL - Jumbo), die aan de leiding blijft in het klassement.

Voor de tweede dag op rij van de Ronde van Dubai koos de Belg Nathan Van Hooydonck (BMC) voor de vroege vlucht. Hij kreeg Edet, Xue, Almansoori, Planet en Mirza mee. Van Hooydonck slaagde erin het maximum van de bonificatieseconden te winnen aan de tweede tussenspurt, en liet zich samen met twee lokale renners terug inlopen door het peloton na 145 kilometer koers.
De drie resterende vluchters werden bij het ingaan van de laatste tien kilometer teruggegrepen door het peloton, waar vooral Katusha - Alpecin zich liet opmerken met veel werk voor kopman Marcel Kittel. In de laatste kilometers voor de aankomst in Ras al-Khaimah bleven Kittel en zijn ploegmaats echter verrassend afzijdig achterin het peloton zitten. De Duitse sprinter zou nooit meer helemaal voorin de groep geraken en haalde de top tien van de rituitslag niet.

In de slotkilometer kwamen alle sprinters zonder ploegmaats te zitten. De Italiaan Jakub Mareczko probeerde daarvan te profiteren door vroeg aan te zetten, maar viel stil. Viviani remonteerde en kon op de streep de snel opkomende Groenewegen afhouden. Riccardo Minali werd derde voor Mark Cavendish en John Degenkolb. Voor Viviani is het al de tweede zege van dit seizoen voor zijn nieuwe team Quick-Step. Eerder won de 29-jarige Italiaan al een etappe in de Tour Down Under.

Groenewegen blijft aan de leiding in het algemene klassement, waar hij twee seconden voorsprong heeft op Viviani. Dankzij de tussenspurts is Van Hooydonck derde op negen seconden. De jonge Belg is ook de nieuwe leider in het tussenspurtenklassement.

Rit drie van de Ronde van Dubai van donderdag is 183 kilometer lang en bevat een stevige helling in het laatste uur van de wedstrijd. 

"Erop gebrand om vandaag te winnen"

Zelfs een lekke band op 25 km van de finish hield de sprinter van Quick Step Floors niet tegen. Na een snelle wissel, een achtervolgingskoers tussen de ploegwagens en dankzij de steun van de ploegmaten wist hij snel weer aan te sluiten bij het peloton. "Na die vierde plaats dinsdag was ik er echt op gebrand om vandaag te winnen", zei hij na afloop, "en natuurlijk, extra motivatie was er door mijn verjaardag. Mijn ploeg leverde goed werk en ik ben blij dat ik de job kon afmaken."

"Ik ben echt blij dat ik zo vroeg op het seizoen al in goede doen ben", klonk het nog, "dat is me nog niet zo vaak gebeurd. Ik win meteen (eerder al in Australië), ook al sta ik nog 2 kilo te zwaar. Ik moet nog naar die topvorm groeien en win nu toch al mijn wedstrijden. Dat is wel een fijn gevoel."

Al droomt de Italiaan natuurlijk van Milaan-Sanremo. "Dat is mijn eerste grote doel", gaf hij aan, "elke Italiaan zal daar wel mee bezig zijn (lacht)." Anderzijds met ook nog Philippe Gilbert in de ploeg, Julian Alaphilippe en Fernando Gaviria beschikt Quick-Step Floors over heel wat grote namen die een gooi doen naar de zege in La Primavera. "Ik hoop dat we eerste, tweede, derde en vierde worden. Neen, weet je, we hebben een sterke ploeg en het is ook moeilijk voor de ploegleiders om een keuze te maken, want we mogen niet langer met acht, maar slechts met zeven starten. Je hebt ook wat helpers nodig", lachte hij.

"Maar kijk, het is Milaan-Sanremo, een van de meest vreemde koersen van het jaar. Iedereen kan er winnen, maar ook niet iedereen. Begrijp je? Iedereen kan over de Turchino, dan over de Capi, maar dan vanaf de Cipressa krijg je een heel nerveuze, een nieuwe koers, en dan vanaf de Poggio begint het weer opnieuw. Er liggen zo veel 'aankomsten' voor de echte finish op de Via Roma en dat maakt het een moeilijke wedstrijd. Er kan veel gebeuren in Milaan-Sanremo. Fernando won al eens bijna (hij valt in de laatste bocht), Alaphilippe werd vorig jaar derde. Hij is samen met Gilbert onze puncher, zij kunnen aanvallen. Die tactische bespreking doen we wel in de week voor La Primavera. Fernando en ik zijn er voor de sprint. Als ik die aantrek voor hem en hij wint: fijn. Of omgekeerd: hij doet een leadout voor mij en ik win. Ook goed. Het ene jaar win ik, het andere hij, maar dat is praat vooraf, we zien wel." 

De Ketele kaapt overwinning weg voor neus van De Pauw in Zesdaagse van Kopenhagen

Kenny De Ketele en de Deen Michael Morkov hebben vannacht de zesdaagse van Kopenhagen gewonnen. Het duo stak op de slotdag Moreno De Pauw en de Nederlander Yoeri Havik voorbij, die op de tweede stek eindigen.

De Ketele en Morkov tellen in de eindstand zestien punten voorsprong op De Pauw en Havik. De Duitser Leif Lampater en de Deen Marc Hester vervolledigen het podium.

De Belgische tandem Otto Vergaerde-Jules Hesters eindigde als zevende op twintig rondes. Lindsay De Vylder, die op de slotdag aan de zijde van de Ier Felix English reed, werd elfde op 25 rondes.

- Eindstand:

1. Kenny De Ketele/Michael Morkov (BEL/Den) 313 punten

2. Yoeri Havik/Moreno De Pauw (Ned/BEL) 297

- op 7 rondes -

3. Leif Lampater/Marc Hester (Dui/Den) 225

4. Daniel Stanizewski/Wojciech Pszczolarski (Pol) 213

- op 17 rondes -

5. Sebastian Mora Vedri/Jesper Morkov (Spa/Den) 134

- op 18 rondes -

6. Melvin van Zijl/Jonas Aaen Jörgensen (Ned/Den) 114

- op 20 rondes -

7. Otto Vergaerde/Jules Hesters (BEL) 153

8. Andreas Kron/Andreas Stokbro Nielsen (Den) 137

- op 21 rondes -

9. Adrian Teklinski/Szymon Krawczyk (Pol) 98

- op 23 rondes -

10. Andreas Müller/Andreas Graf (Oos) 51

- op 25 rondes -

11. Felix English (Irl)/Lindsay De Vylder (BEL) 124

- op 29 rondes -

11. Nico Selenati/Achim Burkart (Zwi/Dui) 98

- op 36 rondes -

14. Stephen Bradbury/Marc Potts (Dui/Ier) 64

- op 42 rondes -

15. Daniel Holloway/Hans Pirius (VSt/Dui) 49

16. Nico Hesslich/Sebastian Lander (Dui/Den) 49 PJB/
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.