Viviani sprint naar zijn vierde zege van het seizoen, Deceuninck-Quick.Step wipt over Astana in zegestand

EPA
Elia Viviani heeft in de Tirreno-Adriatico zijn slag thuis gehaald. De Italiaan van Deceuninck-Quick.Step reed in Foligno naar zijn vierde zege van het seizoen voor Peter Sagan en Fernando Gaviria. Het is de zeventiende van het jaar voor de ploeg van Patrick Lefevere. De leiderstrui blijft om de schouders van Adam Yates hangen. 

Na de ploegentijdrit en de aankomst in Pomerance gisteren mochten de sprinters vandaag weer hun kans gaan in de Tirreno-Adriatico. De derde rit in de Italiaanse rittenkoers voerde van Pomerance naar Foligno. 226 kilometer koers doorheen Toscane en Umbrië. Dat gebeurde over grotendeels vlakke wegen. Aardverschuivingen in het klassement moest men dus niet verwachten. 

Zes renners mochten publiciteit vergaren voor hun teams. Maestri, Schönberger, Koerjanov, Berhane, Tonelli en Cataford kleurden de etappe. Het peloton liet betijen, maar kwam met het slot in zicht toch onder stoom. Deceuninck-Quick.Step reed voor Viviani, terwijl UAE-Team Emirates de kaart van Fernando Gaviria trok. De twee waren de grootste favorieten op de dagzege. Verder was het ook uitkijken naar de gesteldheid van Peter Sagan na zijn ziekte van vorige week.

In een chaotische en bochtige finale probeerde Keukeleire op de verrassing weg te sprinten, maar het was toch Deceuninck-Quick.Step die de boel regelde in de laatste hectometers. Viviani kwam er in de laatste rechte lijn onweerstaanbaar uit. Sagan en Gaviria moesten zich tevreden stellen met de dichte ereplaatsen. Keukeleire (5de) en Jasper Stuyven (8ste) waren de Belgen in de top tien. 

Voor Viviani is het zijn vierde overwinning van het jaar. Deceuninck-Quick.Step totaliseert nu 17 zeges. Daarmee wipt de ploeg van Patrick Lefevere in de zegestand over Astana, dat op 16 stuks blijft steken.

In de rit van morgen krijgen punchers een kans met een opeenvolging van typische ‘Tirreno-muurtjes’, de laatste Muro ligt op 5,8 km van de finish, de Muro dei Cappucini, 1,9 km aan 10,8 procent. De Tirreno-Adriatico eindigt dinsdag.

EPA

Viviani: “Doet deugd om hier Sagan en Gaviria te kloppen”

“Ik ben zeer blij met deze zege”, sprak Viviani na afloop, “want het ging er chaotisch aan toe. Zelfs de klassementsrenners vochten een strijd uit om toch maar geen tijd te verliezen.”

Viviani haalde het voor Peter Sagan en Fernando Gaviria. “Peter is dan misschien wel geen typische sprinter, na een lange etappe kan hij altijd wat meer. Hij was ziek, maar vandaag toonde hij zich toch wel weer sterk. Het doet ook deugd om het te halen van Fernando Gaviria, mijn oud-ploegmaat. Ik had al vertrouwen opgedaan in de UAE Tour na mijn zege, maar nog eens winnen is altijd fijn. Gebeurde dat hier niet in de Tirreno, dan vormde dat geen probleem. De UAE Tour leerde me dat ik van hem kan winnen, maar als je dat twee keer doet, is dat nog fijner.”

Voor Viviani was het ook de eerste zege op Italiaanse bodem dit jaar, in de trui van Italiaans kampioen. “Dat is inderdaad wel bijzonder. Ik word hier enorm aangemoedigd, wellicht dat tikkeltje meer dan anders omdat iedereen me herkent. Ik ben ook blij dat ik hier mijn eerste overwinning pak in de Tirreno na tal van ereplaatsen bij mijn drie vorige deelnames.”

“De sprint zelf verliep chaotisch. Ik verloor het wiel van mijn twee loodsen in de sprint, maar gelukkig toonde Zdenek Stybar zich bijzonder sterk en leverde hij schitterend werk. Hij zette me perfect af in het wiel van Sagan. Ik wist dat die laatste bocht dichtbij de finish lag en ik alert moest zijn. Toen Sagan versnelde, nam ik meteen zijn wiel en kon ik hem nog voorbij.”

AFP

Lekke band kost Benoot ruim halve minuut

Tiesj Benoot krijgt het moeilijk om nog een goed klassement te rijden in de Tirreno-Adriatico. De kopman van Lotto-Soudal kreeg af te rekenen met een lekke band, op zo’n vijf kilometer van het einde van de derde etappe. Hij kreeg weliswaar nog een nieuw wiel van Victor Campenaerts, maar verloor 34 seconden.

Benoot valt daardoor terug van plek 13 naar 26, op 1:28 van leider Adam Yates. Vorig jaar eindigde hij als vierde in de Tirreno-Adriatico, maar dat herhalen wordt wellicht moeilijk. “Dit is balen natuurlijk”, gaf hij mee. Met Tim Wellens heeft de ploeg wel nog een ander ijzer in het vuur. De Limburger staat twaalfde, op 54 seconden van de leider. Overigens zag Lotto-Soudal Tomasz Marczynski uitvallen. De Pool sukkelt al een paar dagen met de gezondheid en gaf op. 

BELGAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.